Eten of gegeten wordenDe slang leeft voornamelijk van amfibieën als kikkers, padden en salamanders. De prooien worden nooit gewurgd maar in één keer levend verzwolgen waarbij de kop eerst wordt ingeslikt.
In tegenstelling tot andere reptielen, eten slangen als geheel meestal dezelfde soorten dingen – andere levende wezens. Geen enkele slangensoort is vegetarisch. De soorten voedsel die slangen eten variëren, maar omvatten voornamelijk: knaagdieren, vissen, kleine reptielen en amfibieën en insecten.
De meeste slangen zijn vleeseters. Ze eten andere dieren. Bijvoorbeeld kikkers, muizen, slakken en vogels. Grotere slangen eten ook grotere dieren zoals herten of krokodillen.
Kleinere dieren
Pythons staan er niet om bekend mensen te eten. Doorgaans eten ze kleinere dieren, bijvoorbeeld konijnen of vogels. Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu.
Een slang heeft ontzettend veel vijanden. Zo lusten grote vogels, wilde varkens, vossen en zelfs soortgenoten gerust een hapje van het reptiel. Een boze of bange slang sist daarom om roofdieren weg te jagen.
Dit zijn vooral eilanden als Ierland, IJsland en een aantal eilanden in de Grote Oceaan. Ook komen geen slangen voor op het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, op Antarctica en in uiterst noordelijk Europa en Azië en noordelijk Noord-Amerika, dicht bij de Noordpool.
Jonge slangen vervellen ongeveer een keer per 2 maanden, volwassen slangen soms maar 1 of 2 keer per jaar. Rode rattenslangen kunnen bij goede verzorging 20 tot 25 jaar oud worden.
De groene anaconda is de grootste slang op aarde wat gewicht betreft. Hij kan zeker 200 kilo wegen, en de grootste anaconda's zijn zo dik als een tractorband. Qua lengte legt de anaconda het echter af tegen de netpython, Python reticulatus. De netpython is de langste slang op aarde en kan 10 meter lang worden.
Giga-giftig
Freek stond in de Indonesische jungle oog in oog met deze recordhouder. Hij moest wel goed uitkijken. Deze slang kan met één beet een olifant doden!
Slangen hebben wel ogen, maar ze zien bijna niets. Slangen hebben geen oren en kunnen het geluid in de lucht niet horen. Ze voelen wel de trillingen in de grond. Slangen kunnen zeer goed ruiken en proeven.
In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.
Van de drie Nederlandse slangensoorten is de ringslang de meest voorkomende.
Het voedsel van de adder is afhankelijk van de grootte van het dier en de beschikbare prooien in de omgeving. Kleine adders eten vooral wormen, insecten en hagedissen. De grotere exemplaren jagen op grotere prooien zoals muizen, kikkers, vogels en zelfs konijnen.
Van slangen die hun staart hebben doorgeslikt zoals in de foto's hierboven wordt ook aangenomen dat ze enorm hongerig zijn en dus zichzelf maar opeten, maar echte verklaringen zijn er niet. Maar het komt kennelijk wel voor dat slangen zichzelf dus bijten. Er zijn genoeg mensen die dit gedrag hebben waargenomen.
Ook heeft een slang geen uitwendige oren zoals zoogdieren hebben. Ze kunnen dus niet horen maar wel geluiden met een lage frequentie waarnemen. De slang voelt trillingen met zijn tong. Aan de hand van de sterkte van de trilling kan de slang inschatten of een vijand dichterbij komt.
Volgens onze reptielenexpert Sterrin Smalbrugge waren de duikers veilig voor de anaconda. ''Zo'n slang kan een mens eten, maar het gebeurt eigenlijk nooit. Slangen zijn te klein om mensen als prooi te zien. Je moet wel opletten dat je ze genoeg ruimte geeft en niet irriteert.
Vijanden. De volwassen slang heeft geen natuurlijke vijanden meer en heeft alleen te lijden van parasieten zoals wormen, teken en mijten. De jonge anaconda's zijn al relatief groot bij hun geboorte maar zijn kwetsbaar voor grote vissen, roofvogels, andere slangen, zoogdieren en krokodilachtigen.
De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Slangen hebben vele vijanden, zoals andere slangen, vogels, krokodilachtigen, zoogdieren en zelfs sommige vissen en amfibieën zijn een gevaar voor met name jonge slangen. Niet altijd omdat ze de slang opeten, sommige kikkers dragen een voor slangen dodelijk gif, zoals de pijlgifkikkers.
Probeer de slang niet zelf te vangen of te doden. Dode slangen kunnen nog enige uren reflexmatig bijten en het slangengif blijft nog zeer lange tijd giftig. Leg geen tourniquet aan op de getroffen ledemaat. Snij het gif niet uit de wond en zuig de wond niet uit.
Door hun krachtige gif hoeven ze de prooi niet te wurgen, de slang bijt snel, en wacht vervolgens rustig af tot de prooi sterft. De prooi loopt soms nog iets weg voor deze doodgaat, dan spoort de slang zijn maaltje op met het uitstekende reukvermogen.
De meeste slangen kunnen aardig tam worden, maar natuurlijk moet je altijd op blijven passen. In de ochtend zijn ze het meest rustig en kun je ze het beste hanteren. Veiligheid staat voorop: zorg er dus voor dat je slang niet in de buurt van scherpe voorwerpen en elektriciteitdraden staat.
Zintuigen Slangen hebben wel ogen, maar zien meestal slecht. Ze horen geen geluiden, omdat ze geen oren hebben, maar ze voelen wél de trillingen aan de grond. Met hun gespleten tong kunnen slangen wel zeer goed ruiken en proeven. Daarom steekt een slang de tong steeds opnieuw uit de bek.
Slapen op vorstvrije plekken
Door hun grotendeels donkere lichaam warmen ringslangen bijvoorbeeld snel op in de zon. Het hoeft dus niet heet te zijn voor ze. De koude winters overleven de slangen door te overwinteren op vorstvrije plekken. Bijvoorbeeld diep weggekropen in dijken of in verlaten konijnenholen.