Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Als u PIR platen gaat bevestigen met lijm, zorg dan dat de randen en het midden goed voorzien zijn van lijm, zodat het goed zal hechten. U kunt natuurlijk ook de PIR platen schroeven én lijmen. Op deze manier is optimale hechting gegarandeerd!
Is PIR vochtwerend? PIR heeft een dichte celstructuur die ervoor zorgt dat het materiaal geen vocht opneemt. Daarom is PIR zeer geschikt om te gebruiken op platte daken, in spouwmuren en op andere plekken waar vocht bij kan komen. PIR is dus zeker vochtbestendig, maar het is niet waterdicht.
Naast minerale wollen als isolatiemateriaal voor uw schuine dak, is isoleren met pir isolatieplaten ook een goede mogelijkheid. Pir heeft een lambdawaarde van 0.022 wat in de praktijk betekent dat u ruimtebesparend kunt isoleren. Om een isolatiewaarde van 6.25 te behalen, bent u met PIR een dikte van 130mm nodig.
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
De PIR-platen moeten netjes aansluitend tussen de bestaande balken worden gemonteerd met houten latten en 4 schroeven en op de naden worden afgewerkt met PUR-schuim, kit en tape voor de vocht- en tochtafdichting. Hij heeft op zijn zolder zowel de kopgevel als het dak geïsoleerd.
Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
Gebruik zeker geen te smalle isolatiedekens tussen het houten frame van het dak. Snij de stroken isolatie op maat van je dakframe zelf. Best 1 tot 2 cm breder dan het vak zelf zodat ze een beetje klemmen. Geen enkel dak is overal gelijk qua breedte.
"Een isolatieplaat tegen een muur bevestigen kan door verkleving (TEC7 of montageschuim) of met een isolatienagel in kunststof", zegt panellid David Verhoeven. "Deze laatste wordt gebruikt op plaatsen waar de plaat echt nooit mag los komen, bijvoorbeeld tegen plafonds van een garage of kelder.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Bij de dak- en wandisolatie van bewaarplaatsen en koelcellen geldt: hoe dikker hoe beter. Toch? Uit berekeningen van DLV Advies blijkt dat de hogere investering in dikkere dak- en wandisolatie niet altijd zinvol is. Maar het omgekeerde, te dun isoleren, ook niet.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Bij het dubbel isoleren van een plat dak is deze methode echter allesbehalve aangeraden. De dakconstructie zit namelijk niet mee in de isolatieschil en staat dus bloot aan grote temperatuurschommelingen. Dat kan schade veroorzaken door het krimpen en uitzetten.
PIR-dakisolatieplaten van Unilin, Recticel en Kooltherm
Met PIR-platen kan een hoge warmteweerstand gecreëerd worden zonder veel ruimte in beslag te nemen en zijn daardoor de beste keus als er weinig ruimte beschikbaar is.
Is er aan de binnenkant van het dak voldoende ruimte voor extra isolatie, dan kan je de bestaande isolatielaag en afwerking laten zitten en daartegen een extra laag isolatie aanbrengen. De bestaande laag is meestal dampremmend, werk de nieuwe laag daarom af met klimaatfolie en gipsplaten of schroten.