Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Ga je bij SushiPoint voor een gezonde keuze en dus voor sushi met een laag caloriegehalte, kies dan bijvoorbeeld voor tonijn (184 calorieën), avocado (140 calorieën) of zalm avocado (304 calorieën). Ook de sushi rolls met krab (317 calorieën) zijn relatief caloriearm.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Rauwe vis mag dan heerlijk zijn, maar het kan ook vervelende risico's met zich meebrengen. De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.
Een gemiddelde avondmaaltijd bevat zo'n 700 tot 1000 calorieën. Dat betekent dat je met 7 stukjes sushi al een heel diner op hebt qua calorieën. Maar je lichaam denkt daar anders over. Zo blijkt dat de meeste mensen in een all-you-can-eat sushirestaurant al gauw 2000 calorieën binnenkrijgen.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Over het algemeen bevatten de traditionele Japanse soorten het minste koolhydraten. Denk hierbij aan de maki rolls met komkommer of sushi met (niet gefrituurde) garnaal (ebi). Maar ook sushi met zalm, tonijn en vrijwel alle sashimi zijn verantwoorde keuzes als je wilt letten op het aantal koolhydraten.
1 serving (9,06 oz) bevat 450 calorieën.
Nigiri Zalm (1 stuk) bevat 48 calorieën.
Grotere stukken sushi, zoals nigiri (veel rijst met een stuk vis), tellen zo'n 50 kcal. Stel je eet twee sushirolls, a 6 tot 8 stuks, dan komt het aantal calorieën al gauw neer op 600 kcal.
Het Japanse woord voor 'handgemaakt' is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingredienten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi's en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Frituur. Naast witte rijst, bevatten sommige sushi's ook gefrituurde ingrediënten of ze worden in hun geheel ondergedompeld in het hete vet. Gefrituurd eten is ook niet zo gezond, omdat het doorgaans veel verzadigd vet bevat. Dit type vet verhoogt immers het cholesterolgehalte en dat is niet goed voor de bloedvaten.
ik maak vaak temaki (sushi handrolls) samen met een vriendin..we gebruiken vaak zelfs diepvries tonijn en diepvries zalm van ah. Maar de lekkerste smaak zit toch wel aan vers hoor.
Het is namelijk zo dat sushi best goed vult omdat er veel koolhydraten in sushi zitten. Het beste is daarom om 12 tot 18 stuks sushi per persoon te bestellen als volledige maaltijd.
Vis. Een portie gefrituurde garnalen bevat veel verzadigde vetten en is daardoor geen gezonde keuze. Probeer daarom steeds sashimi te eten of sushi met rauwe vis, want zo'n vis bevat veel omega-3 vetzuren, die goed zijn voor je lichaam.