Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.
Als u uzelf en uw werkgever u jarenlang heeft uitgeput door stress en spanningen is uw werkgever aansprakelijk en moet een schadevergoeding worden betaald. Stress is iets wat op zich niet verkeerd is. Door stress wordt u alerter in situaties die daar om vragen en waardoor u ook beter presteert.
Als u een individuele klacht wilt indienen of specifieke informatie over een dossier wilt opvragen, moet u contact opnemen met de bevoegde externe directie of regionale afdeling van de plaats waar de werkgever zijn activiteiten uitoefent.
Arbobeleid gaat onder meer om: werkplek en apparatuur. lichamelijke en psychische belasting. werken met gevaarlijke stoffen, straling en besmetting.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
We spreken van een arbeidsconflict wanneer het echt invloed gaat hebben op het werk. Denk hierbij aan een moeizame relatie met de leidinggevende, of veelvoudig ziek zijn. Bij een arbeidsconflict gaat het er dus om dat de meningsverschillen zo strak tegenover elkaar staan, dat het van kwaad tot erger gaat.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid. Verder spoort de Inspectie fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit binnen de keten van werk en inkomen op.
Er is sprake van pesten indien één of meerdere collega's of leidinggevenden herhaaldelijk intimiderend, kleinerend of ander ongewenst gedrag vertonen tegenover u. Belangrijk is hierbij dat het gedrag zich herhaald in de tijd. Een eenmalige gedraging kan niet gezien worden als pesten.
Meld het pestgedrag bij uw werkgever
Meld het dan bij uw werkgever. De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Na een melding kan uw leidinggevende praten met de pester. Soms zal de werkgever afspraken maken of maatregelen nemen.
Praat met uw leidinggevende of werkgever. Praat met uw leidinggevende of werkgever over de werksfeer. Soms is dat genoeg om samen tot een oplossing te komen. Laat u niet onder druk zetten door uw werkgever om akkoord te gaan met bepaalde afspraken.
Hij/zij staat niet open voor kritiek, suggesties of verbeteringen. Hij/zij begrijpt niet goed met welke materie wij bezig zijn. Hij/zij heeft geen of onvoldoende aandacht voor de teamleden. Hij/zij heeft onvoldoende overwicht binnen het team.
Waar kan ik terecht? De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) begeleidt mensen in hun zoektocht naar werk. De VDAB zoekt samen met je uit wat er mogelijk is met behulp van opleiding, begeleiding en bemiddeling. Op de site van de VDAB vind je veel informatie en tips over solliciteren.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de verschillende wetten, besluiten en regelingen op het terrein van arbeid.
De Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) doet onderzoek bij een bedrijfsongeval en behandelt klachten over onveilige situaties op het werk. Ook geeft de Inspectie als het nodig is boetes, of legt het werk stil als de veiligheid op het werk in gevaar is.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen.
Meld iedere vorm van bedreiging op het werk bij je werkgever. Zo weet je werkgever wat je is overkomen en in welke situaties jij en collega's te maken krijgen met agressie en geweld.
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Als de temperatuur teveel oploopt en gezondheidsschade dreigt, moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken. Als die geen voldoende verkoeling bieden, moet de arbeidsduur worden verkort of moet het werk worden afgewisseld tussen warmere en koelere ruimtes.
Maar om werknemers een beetje tegemoet te komen, wordt soms een koudetoeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koudetoeslag voor jou geldt.
Wel is de verplichting opgenomen om beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen als de temperatuur gezondheidsklachten kan opleveren. Dat betekent dat bij hogere temperaturen op de werkvloer de werkgever moet zorgen voor voorzieningen in de vorm van een ventilator of airconditioning.