Wanneer je angst ervaart, volgt een angstreactie. Bepaalde gebieden van je hersenen worden actief en hierdoor ga je bijvoorbeeld zweten en gaat je hartslag omhoog. Of angst ook een directe oorzaak is van verminderd executief functioneren kunnen we nog niet zeggen.
Hoewel nog niet bekend is hoe angst precies ontstaat in de hersenen, weten we wel dat met name de amygdala een belangrijke rol speelt bij angst en paniek. De amygdala legt verbanden tussen informatie uit de zintuigen en koppelt deze aan emoties.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed.Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Angst gaat gepaard met allerlei lichamelijke symptomen. Dit wordt veroorzaakt door adrenaline. Maar waarom maakt je lichaam dit stofje aan en welk effect heeft dit op je lichaam, geest en gezondheid? Je leest het in dit artikel.
Bij het waarnemen van gevaar reageren de amygdala met het in werking stellen van de hypothalamus, die vervolgens de hypofyse aanzet tot het aanmaken van stresshormonen. De stresshormonen zorgen ervoor dat het lichaam in paraatheid wordt gebracht om te kunnen reageren.
De angst is zo groot dat iemand lichamelijke klachten krijgt zoals hartkloppingen, zweten of hyperventilatie. Iemand probeert de situaties te voorkomen waar dit kan gebeuren.
Ook gespannen, pijnlijke spieren in verschillende delen van het lichaam zijn veel voorkomende klachten en kunnen leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn of schouderpijn. U kunt daarbij prikkelbaar zijn, slecht geconcentreerd, snel afgeleid en verhoogd waakzaam. Mogelijk heeft u ok moeite met in slaap vallen.
Er kon worden aangetoond dat het nemen van hoge doses vitamine B6-tabletten zelfgeraporteerde gevoelens van angst en depressie vermindert. De resultaten zijn recent gepubliceerd in Human Psychopharmacology. De werking van de hersenen is afhankelijk van een evenwicht tussen exciterende en inhiberende neuronen.
Een hoge inname van vitamine B6 zou daarom zeker voor minder angstgevoelens kunnen zorgen.
Het kan helpen gewoon te praten of je handen op je buik te leggen en op je ademhaling te letten. Ook bewegen kan ervoor zorgen dat je ademhaling weer stabiliseert. Een ijsklontje op je tong leggen kan ook helpen. Je aandacht gaat naar de kou toe, wat meteen kalmeert.
Een angststoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma). Een angststoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van drugs.
Kun je genezen van een angststoornis? Dat kan zeker! Een angststoornis is vaak te genezen door middel van een psychologische behandeling. De meest gebruikte behandelmethode is cognitieve gedragstherapie (CGT), maar er zijn meerdere behandelvormen mogelijk.
Overactieve amygdala kalmeren en resetten
Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit hersengebied te kalmeren, door het duidelijk te maken dat er geen acuut gevaar dreigt. Denk hierbij met name aan activiteiten die je parasympatische zenuwstelsel stimuleren, zoals yoga, mediteren en wandelen in de natuur.
De oorzaak ligt in acute stress door angst of woede die de persoon niet kan verwerken. De spanning of angst is op dat moment zo hoog dat de hersenen bepaalde lichamelijke functies uitschakelt zodat de persoon deze stress niet meer ervaart. Het beeld doet daardoor vaak denken aan een neurologische aandoening.
Iedereen is wel eens ongerust, maar als de angst zo constant is dat het u in uw functioneren hindert en u daardoor niet meer kunt genieten van het leven, hebt u wellicht een chronische angststoornis. Als u voortdurend zenuwachtig of gespannen bent, wordt het normale leven moeilijk en is ontspanning zowat onmogelijk.
Stress, cafeïne, drugs en alcohol maken je angsten vaak erger. Daarom is het meestal beter om veel minder koffie en alcohol te drinken en geen drugs te gebruiken. Ook helpt het als je minimaal 30 minuten per dag beweegt.
Citraat verhoogt de magnesium gehalte in de spieren. Deze mineraal is uitstekend geschikt als men veel sport. Magnesiumbisglycinaat: uit onderzoek blijkt dat bisglycinaat de hersenbarrière bereikt, wat citraat niet doet. Deze verbinding is daarom geschikt psychische klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en angst.
Het ondersteunt namelijk je energielevel en helpt bij vermoeidheid. Prettig, want mensen die momenten van stress ervaren zullen ook sneller vermoeid zijn. Verder is Magnesium goed voor de gemoedstoestand, het concentratievermogen en het geheugen. Hoe meer fysieke of mentale stress, hoe meer magnesium je verbruikt.
Kijk bij stoppen met alcohol of minder drinken, stoppen met kalmerings-pillen of stoppen met drugs of minder gebruiken. De kans op een paniekaanval is groter als je veel stress hebt en moe bent. Dus probeer stress minder te maken. En zorg dat je goed slaapt, genoeg beweegt en ontspant.
Vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B5 ondersteunen in stress-situaties. Er zijn nog andere vitamines die niet direct een invloed hebben in stresssituaties, maar de vitamines B1, B3, B6, B12 en vitamine C dragen bij aan een heldere geest.
In de categorie van 18 tot 24 jaar ligt het percentage angststoornissen op 11,7 procent over het afgelopen jaar. De meest voorkomende angststoornissen binnen beide leeftijdsgroepen zijn de sociale fobie en de specifieke fobie. Deze stoornissen komen meer voor bij meisjes dan bij jongens.
Afhankelijk van de ernst van die angstklachten, heeft een angststoornis invloed op de kwaliteit van je leven. Door een gegeneraliseerde angststoornis kun je slapeloosheid ervaren of vermoeidheid ontwikkelen. Of je angsten hebben zoveel invloed op je dagelijkse leven dat werken ook niet meer lukt.
Zenuwachtig gevoel zonder reden
Meestal is de reden achter een onrustig, opgejaagd of zenuwachtig gevoel makkelijk te herleiden. Je hebt bijvoorbeeld net een drukke of stressvolle periode achter de rug. In dit geval gaat dit onrustige of zenuwachtige gevoel vanzelf weer over.