Het noodzakelijkheidscriterium houdt in dat je als werkgever zelf beoordeelt of een medewerker een mobiele telefoon nodig heeft om zijn werk naar behoren te kunnen doen. Is dat volgens jou het geval, dan mag je de telefoon verstrekken. De medewerker kan deze zowel zakelijk als privé gebruiken.
Op basis van het instructierecht van de werkgever kan het gebruik van mobiele telefoons of andere voorwerpen op de werkvloer verboden worden. De bevoegdheid van de werkgever is eenzijdig; instemming van de werknemers is niet nodig. Voorwaarde van een instructie is wel dat deze redelijk en billijk is.
U kunt uw personeel niet zomaar verplichten om werkgerelateerde apps te installeren op hun privételefoon. Als werkgever moet u zelf een een werktelefoon voorzien wanneer de werknemer geen applicatie van het werk wil installeren.
Maar als je dat op een werk-pc doet, kan de baas dan ook meelezen? ,,Mijn eerste vraag is altijd: om wat voor gebruik van WhatsApp gaat het?” zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. ,,Gaat het om een zakelijk WhatsApp-account waarop je met klanten praat, dan mag de baas daar gewoon in kijken. Dat is geen privacyprobleem.”
De telefoon van de zaak valt vaak onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn afspraken die gemaakt worden tussen werknemer en werkgever over aanvullende compensatiepakketten die werkgevers hun medewerkers kunnen bieden, zoals een laptop, auto of telefoon van de zaak.
10% zakelijk of minder
De waarde van dit loon bepaalt de werkgever als volgt: bij vergoeding is de hele vergoeding loon; bij verstrekking is de waarde van de verstrekking in het economische verkeer loon; bij terbeschikkingstelling zijn de kosten die de werkgever maakt loon.
In tegenstelling tot traditionele telefoons, zijn Cat-telefoons ontworpen om te werken onder buitengewone omstandigheden; van bouwplaatsen met stof en modder tot drukke magazijnen en distributiecentra.
U mag uw werktelefoon gebruiken voor een privé-gesprek, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Denkt uw werkgever dat u uw telefoon misbruikt? Dan mag hij het gebruik van uw telefoon controleren. Ook mag uw werkgever de kosten controleren.
Telefoon van de zaak: privacy
Uw werkgever kan dus besluiten om uw telefoongebruik te controleren. Concreet betekent dit dat er een gerechtvaardigd belang moet zijn en dat hij u van tevoren moet informeren. De controle moet dus plaatsvinden volgens de strikte privacyregels die opgesteld zijn in de AVG en de UAVG.
Uw medewerkers hebben recht op een bepaalde mate van privacy op hun werk. Maar als werkgever heeft u het recht om controles uit te voeren bij een vermoeden van misbruik van e-mail, internet of telefoon door een of meerdere medewerkers.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Heimelijke controle
Het lukt de werkgever niet, ondanks allerlei inspanningen, om een eind te maken aan de diefstal of fraude. De heimelijke controle is incidenteel. Dat betekent dat de werkgever de heimelijke controle alleen mag uitvoeren in een vooraf bepaalde periode. Continu heimelijk controleren mag dus niet.
Als werkgever heb je een wettelijk instructierecht om ordevoorschriften uit te vaardigen waaraan een werknemer zich moet houden. Volgens dit wettelijke instructierecht moet het dan gaan om voorschriften 'omtrent het verrichten van de arbeid' of om voorschriften 'met betrekking tot de goede orde in de onderneming'.
De beheerder kan echter alleen zien waar uw iPhone of iPad zich bevindt wanneer de beheerder het apparaat in de beheerde verloren-modus heeft gezet. Als deze modus actief is, kan de beheerder de locatie van het apparaat zien.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Bedenk dan dat uw baas het recht heeft om uw persoonlijke berichtjes te lezen. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens beslist. “Ook in ons land heeft de werkgever dat recht”, zegt professor arbeidsrecht Frank Hendrickx.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Een werkgever mag zijn thuiswerkers controleren. Maar hij moet zich wel houden aan strikte voorwaarden. Die zijn bedoeld om de privacy van de werknemer te waarborgen. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geantwoord op vragen van Kamerlid Van Kent.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
De volgende stap in de keten is de Cat S42, een smartphone met een adviesprijs van 249 euro. Met dat toestel kun je veel meer dan bellen. Dankzij Android kun je aan de slag met allerlei apps en diensten. Uiteraard is het toestel stof- en waterdicht en kan die tegen een stootje.
Onder het begrip bouwtelefoons valt een ruim aanbod van smartphones en GSM's van diverse merken. Deze toestellen zijn robuust gebouwd, water- en stofdicht en hufterproof. Kijkend naar de beste prijs-kwaliteit verhouding dan is een bouwvakkers telefoon van Evolveo of Hammer veruit de beste keuze!
Een ruggedized smartphone is stof- en waterdicht en kan bovendien tegen een stootje. Deze toestellen zijn daarmee geschikt voor extreme omstandigheden zoals het werken op een bouwplaats of een avontuur in de buitenlucht.
Vrije ruimte verhoogd voor 2020 en 2021
Blijft het totale bedrag onder de 3% van de eerste € 400.000 van de loonsom van alle medewerkers samen? Dan mag u dat onbelast als vergoeding geven. Dit betekent dat u in de nieuwe situatie € 12.000 onbelast beschikbaar kunt stellen.
Vergoeding van de kosten medewerker
Vaak zijn dat kosten die de medewerker maakt om zijn werk goed te kunnen vervullen, hierbij moet men denken aan maaltijdvergoeding, lunchvergoedingen, overnachtingen etc. Deze vergoedingen kunnen in beginsel door de werkgever vergoed worden zonder dat dit wordt belast.