De Adriatische Zee heeft een vrij onregelmatige zeebodem die het favoriete territorium zijn voor de tandbaars, tandbrasem, amberjack of leerfish.Kroatie is ook een uitstekende bestemming voor het big game vissen op blauwvin tonijn or zwaardvis.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Veel voorkomende zoutwater vissoorten zijn tonijn, sardine, anchovis, makreel, pickerel, zeebarbeel, heek en nog veel meer. Big Game Fishing is echt in opkomst in Kroatië.
Er liggen meer dan 1300 eilanden waarvan veruit de meeste aan de oostkust bij Kroatië. Langs de oostkust liggen de Dalmatische Eilanden en de Kvarner-eilanden, die alle tot Kroatië behoren. Krk en Cres behoren tot de laatste groep en zijn de grootste eilanden in de Adriatische Zee.
Spot de lynx, wolf en beer. In meerdere nationale parken in Kroatië lopen nog lynxen rond! In de bossen en bergen van Kroatië leven lynxen en grijze wolven. Ook kun je hier bruine beren spotten, net als in het buurland Slovenië.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land. Ze lopen vrij rond in nationale parken en natuurparken. Als je zelf wilde beren wil spotten, dan moet je in het berenreservaat van Kuterevo zijn!
Je kunt hier vissen op snoek, meerval, karper, en zeelt. Het Vransko-meer is het grootste natuurlijke meer van Kroatië, gelegen in Dalmatië.
In Kroatië gelden over het algemeen een hoge kwaliteit van het zeewater en geschikt om in te zwemmen.
De gemiddelde watertemperatuur varieert van 12° in de winter tot 24° C. in de zomer. Over het hele jaar gemeten ligt de gemiddelde watertemperatuur 2° hoger dan de landtemperatuur.
Recreatief- en sport vissen is, met vergunning, langs de gehele Kroatische kust toegestaan, met uitzondering van de nationale parken van Brijuni, Kornati, Mljet, Krk en Lastovo, en in sommige kleine plaatsen waarvoor een speciale vergunning wordt gevraagd.
Een lange kustlijn en zoveel eilanden maken van Kroatië een snorkel walhalla. Er zijn talrijke plekken om met je duikbril en flippers de onderwater flora en fauna te verkennen. Weinig landen kennen zó een schone en heldere zee en zoveel variëteit aan snorkelplaatsen.
Kroatië is rijk aan rotsachtige stranden, deze zijn perfect om te snorkelen. De betoverende Adriatische Zee zit vol met prachtige vissen, koraal en zeesterren. Grote kans dat je zelfs een zeeschildpad tegenkomt. Op de bodem liggen natuurlijk de best bewaard gebleven parels.
De witte haai is de gevaarlijkste haaiensoort die er bestaat en wordt ook wel de mensenhaai genoemd. Deze soort is namelijk verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De eerste witte haaien ontstonden tientallen miljoenen jaren geleden. De mannetjes worden gemiddeld zo'n 3.20 meter lang.
Ook het verschijnen van muizen en schorpioenen kan in Kroatië niet worden uitgesloten. Bij grote problemen kunt u zich wenden tot de huiseigenaar, de contactpersoon ter plaatse of het servicebureau, zodat eventueel hulp kan worden geboden.
Met brede, goudgele zandstranden en langzaam aflopend zeewater is de Adriatische kust dé strandbestemming van Italië. Maar ook is deze regio een kunst en cultuurwalhalla, met meerdere prachtige steden en dorpjes in het binnenland.
De mooiste kustplaatsen vind je aan de Amalfikust, de Adriatische kust, de Ligurische kust of op de eilanden Sicilië en Sardinië.
Het zoutgehalte in de Adriatische zee is ongeveer 38.30 mill, dit houdt in dat er 38.30 g zout opgelost is in 1 kg water. In het Noordelijke deel van de Adriatische zee is het zoutgehalte iets lager dan in het midden en zuiden door de invloed/ uitstroom van de Po rivier.
Wie graag dolfijnen wil spotten in Kroatië kan dus het beste de Lošinj-Cres archipelago bezoeken. Het eiland Lošinj is niet alleen bekend vanwege de grote groep dolfijnen die er leeft, maar ook vanwege haar talrijke spa&wellness centra en haar prachtige natuur.
In het wonderschone plaatsje Rovinj vindt u het prachtige witte kiezelstrand genaamd Borik. Het strand heeft een zee met helderblauw water, waardoor het er perfect is om te snorkelen.
Kroatië beschikt nu over een goede schatting van het aantal beren. Een DNA analyse toonde aan dat er minimaal 700 en maximaal 1000 beren in Kroatië leven.
- Beer komt LANGZAAM: zorg dat de beer gewoon voorbij kan lopen. - Beer komt SNEL/RENNEND: als je denk dat de beer wegrent van iets, ga dan aan de kant. Als de beer naar jou toe komt: ga naast elkaar staan, maak je zo groot mogelijk, praat duidelijk, kijk de beer niet aan. Loop langzaam achteruit.
In Kroatië betaal je met de Kroatische kuna (HRK). Eén kuna is ongeveer € 0,13 (juli 2020), de kuna is weer onderverdeeld in 100 lipas. De kuna is beschikbaar in briefjes (van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000) én in munten. Ook al is Kroatië sinds 2013 lid van de Europese Unie, ze hebben nog wel hun eigen valuta.
Alhoewel ze niet hoog zijn, kunnen golven in de Adriatische Zee erg onplezierig zijn, zelfs gevaarlijk, voor kleinere boten. De zuidelijke wind zorgt voor hogere golven dan de noordelijke, maar dat betekent niet dat ze gevaarlijker zijn.