Voor een 5.1 opstelling dienen de surround speakers iets naar achter geplaatst te worden onder een hoek van maximaal 20°, niet te ver naar achteren en meer dwars geplaatst dan bijvoorbeeld de frontspeakers. De surround speakers worden over het algemeen ook breder (dus verder van elkaar) geplaatst dan de frontspeakers.
5.1-kanaals opstelling
De belangrijkste audioformaten voor deze opstelling zijn Dolby Prologic, Dolby Digital, DTS en de hd-formaten Dolby TrueHD en DTS HD (Voor meer informatie: Surround formaten) De opstelling bestaat uit 2 front speakers, één centre speaker, 2 surround speakers en één subwoofer kanaal.
5 tips voor een juiste luidsprekeropstelling:
Plaats grote luidsprekers bij voorkeur minimaal 60 cm van de muur. Plaats luidsprekers niet in een hoek (met uitzondering van actieve subwoofers) Vorm een gelijkbzijdige driehoek tussen de luisterplek en de luidsprekers. Zorg ervoor dat de tweeter op oorhoogte staat.
De twee extra luidsprekers, vaak Rear/Back speakers genoemd, worden achter de luisterpositie geplaatst, beiden net iets uit het midden in een hoek van ongeveer 145 graden van het midden. Ook deze luidsprekers kunnen net iets boven oorhoogte geplaatst worden.
Het bronmateriaal kan een dvd, Blu-ray disc of digitaal bestand zijn en moet voor het weergeven van surround sound uitgerust zijn met een audiotrack die meerdere kanalen, voor meerdere speakers, bevat. De meest bekende surround audioformaten zijn Dolby en DTS.
Surround sound is een echt voordeel, vooral voor films. Haal het beste uit je thuisbioscoop met een 5.1 systeem. Een soundbar is de juiste keuze als je weinig ruimte hebt maar toch droomt van (virtuele) surround sound.
Allereerst is het van belang om te bedenken waar u de audioset voor gaat gebruiken. Wanneer u veel films kijkt, is het aan te raden om voor surround sound te kiezen. Bent u een muziekliefhebber? Dan kunt u het beste kiezen voor een stereo sound opstelling.
Hoewel de spikes verbonden zijn met de speakers ontstaan er nauwelijks trillingen. De bas klinkt gebalanceerd en ook het midden en hoog worden nauwkeuriger weergegeven. Bovendien corrigeer je met spikes ook kleine oneffenheden in je vloer. De onderleggers zorgen ervoor dat je vloer niet beschadigd raakt.
Begin met een afstand van 15-20 cm van de muur en luister wat het beste klinkt. Als je de luidsprekers naar je luisterpositie draait, kan dit de geluidskwaliteit verbeteren of verslechteren, afhankelijk van de kamer en het soort luidsprekers dat je hebt.
Als vuistregel geldt dat de speakers zo gepositioneerd moeten worden dat de luidspreker zich ongeveer op oorhoogte bevindt wanneer je ernaar luistert. Het geluid, en vooral de hoge tonen, gaat een duidelijke richting op die je het beste hoort als het geluid jouw oren direct bereikt.
Optimaal stereobeeld
Plaats de luidsprekers zo'n 300 centimeter uit elkaar voor het beste resultaat. Die afstand is de gulden middenweg, maar een vaste regel is het echter niet. Sommige luidsprekers presteren immers beter op een onderlinge afstand van 250 centimeter, andere op 400 centimeter.
Bij normaal gebruik gaan luidsprekers jaren mee en daarom zijn ze redelijk veilig op afstand te kopen. Meestal zul je, vanwege het formaat en het gewicht, toch zelf op pad moeten gaan om ze op te halen.
Zet de luidsprekers met de voorkanten tegen elkaar aan. Laat ze een goede twee dagen onafgebroken muziek afspelen op een matig niveau (niet hard).
De luidsprekers
De beste manier om Dolby Atmos in de huiskamer in te zetten is om speakers boven de luisterpositie, in/tegen het plafond dus, te plaatsen. Hiervoor kun je alle soorten speakers gebruiken, zelfs de speakers die je al in je 5.1-kanaals of 7.1-kanaals opstelling hebt staan.
Een center-speaker is eigenlijk alleen nodig als je TV niet midden tussen de fronts staat. De center-speaker moet namelijk niet in het midden staan zoals de naam zegt, maar bij (naast, onder, boven) de tv. Daardoor lijken de stemmen keurig daarvandaan te komen waar de acteurs zichtbaar zijn.
Je hebt minimaal een 5.1 of 7.1 geluidsopstelling nodig als basis voor je Dolby Atmos opstelling. Dat betekent dat je een subwoofer en 5 of 7 speakers nodig hebt. Breid deze opstelling uit met 2 plafondspeakers voor de luisterpositie of 2 speakers voor en achter de luisterpositie.
Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
In principe is de maximale lengte van een luidsprekerkabel 15 meter. Bij langere kabels nemen de hoge tonen mogelijk af. Het gebruik van een dikkere kabel is geen probleem, het is alleen duurder. Dit is echter wel aan te raden op het moment dat de kabels weggewerkt worden in bijvoorbeeld een muur of plafond.
Inspelen doe je omdat de speaker in den beginne nog stijfjes is. Pas na een paar uurtjes spelen heeft hij de soepelheid en klankkleur die de fabrikant (en jij) voor ogen hebt.
Met Dolby Atmos til je de bioscoopervaring in je woonkamer naar een hoger niveau. In vergelijking met het standaard surroundgeluid wordt het geluid bijkomend naar boven, richting het plafond, gestuurd en vervolgens naar de luisterpositie weerkaatst. Dat moet de beleving van films en series naar een hoger niveau tillen.
Zoek je een tv met de beste geluidskwaliteit? Let dan op het vermogen en het aantal speakers van de televisie. Deze specificaties bepalen hoe krachtig en ruimtelijk een film of game klinkt. Voor de beste geluidsweergave kies je een tv met een soundbar of de Acoustic Surface techniek.
Verander de geluidsinstellingen
Ga naar het menu van je tv en zoek naar de audio-instellingen. Veel modellen hebben opties als 'dialoog-verbetering' of 'stemgeluid-boost'. Een andere optie is om de Geluidsmodus te wijzigen. De Geluidsmodus is vaak opgedeeld in de opties 'standaard', 'geoptimaliseerd' en 'versterken'.
Duurdere soundbars zijn vaak uitgebreider uitgerust; meer hdmi-ingangen voor al je apparatuur, meer speakers voor een betere audio-ervaring en ook betere speakers voor een groter bereik en een indrukwekkendere audio-weergave.
Subwoofers zijn tegenwoordig vaak ingebouwd in een soundbar. Dat betekent dat je geen aparte subwoofer meer hoeft aan te sluiten op je soundbar. De subwoofer die je wel los aansluit verspreidt de lage bastonen over de grond door de kamer, waardoor je ze nog beter voelt en ervaart zoals het bedoeld is.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.