De grote wasmot heeft het meest gevoelige gehoor van alle dieren. Dat hebben Schotse wetenschappers vastgesteld. Een grote wasmot kan geluiden opvangen tot 300 kilohertz. Ter vergelijking: de bovengrens van de geluidsgolven die menselijke oren kunnen waarnemen ligt op 20 kilohertz.
Paarden vertrouwen erg op hun gehoor dat tot op 33.000 hertz geluid opvangt. Ook honden en katten hebben een goed gehoor. Ongeveer vier keer zo goed als wij. Een hond hoort een geluid niet harder, maar kan vooral op grotere afstand geluid onderscheiden.
Er zijn ook dieren die vrijwel geen gehoor hebben. Slangen bijvoorbeeld kunnen geen geluid horen, maar kunnen wel trillingen waarnemen die via de bodem hun lichaam bereiken. Spinnen hebben haar op hun poten waarmee ze geluid kunnen waarnemen. Of dieren ook geluidshinder ervaren is nog moeilijker te bepalen.
Katten horen beter dan mensen en ook beter dan honden. Ze kunnen veel geluiden onderscheiden en zeer hoge tonen horen (boven 45.000 Hertz). Ter vergelijking, een mens hoort niets boven de 20.000 Hertz). Vanaf de leeftijd van 3 jaar neemt het waarnemen van hoge tonen echter al af.
Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20.000 Herz, honden: 15 tot 50.000 Herz). Een bekend voorbeeld daarvan is het hondenfluitje. Mensen kunnen het geluid ervan niet horen, maar honden daarentegen wel.
Korte blootstelling aan geluid boven de 60 db kan waarschijnlijk reeds gehoorschade veroorzaken. Langdurige blootstelling aan geluid boven de 60 db zal de meeste kans hebben om gehoorschade te veroorzaken. Toegevoegd na 2 minuten: Het oor van een hond is ook veel beter ontwikkeld dan dat van de mens.
10. Honden kunnen bepaalde geluiden filteren en afstemmen. Een hond kan bijvoorbeeld slapen tijdens een luid gesprek maar wordt direct wakker wanneer hij zijn voerbak hoort.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af.
Dit is een soort van spiegel in het oog, dat oplicht in het donker. Bij honden bestaat dit uit 10 lagen en bij katten zelfs tot 20 lagen. Dit is evolutionair te verklaren, omdat katten 's nachts jagen. Wat betreft de ogen is de kat dus duidelijk de winnaar!
Het zijn aanhankelijke knuffelbeesten
Katten kunnen -afhankelijk van de opvoeding en het karakter- ontzettend aanhankelijk zijn. Kopjes geven, op je schoot liggen, je aandacht vragen met z'n gemauw en dat heerlijke gespin als ze lekker bij je liggen. Het ultieme knuffelbeest omdat hij je ook nog eens terug knuffelt!
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
Uiteraard zitten de oren van een duif, zoals bij elke vogel, onder de veren, schuin onder, achter elk oog. De veren dienen ter bescherming van de gehoorgang tijdens de vlucht. Het oor is eerder een gat in de schedel.
De rosse vleermuis zou je bijvoorbeeld kunnen horen, die maakt een vrij laag geluid. Mensen en honden reageren daar niet heftig op. je kunt het vergelijken met vogelgeluiden, we horen ze wel, maar ze worden al snel onderdeel van het achtergrondgeluid.
Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Grote en kleine hersenen
Het verschil zit hem echter in de omvang en grootte van de hersenkwabben. Mens en hond hebben er allebei vier. De frontale kwab zorgt voor het aansturen van mentale functies als emoties, sociaal gedrag, probleem oplossen en taakuitvoering. Deze is echter bij honden veel kleiner.
Katten hebben gevoelige neuzen en dit is een teken dat hij zijn geur met jou wil delen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat zowel katten als honden dankzij hun sterk ontwikkelde reukzin kanker kunnen detecteren bij soortgenoten, maar ook bij mensen (zie kaderstuk).
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Plant een ooievaarsbek, een vuurwerkplant of citroenverbena in de tuin. Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam.
Denk hierbij aan geuren als citroen en Citrus. We vinden ze vaak terug in schoonmaakmiddelen, maar katten jaag je er juist mee weg. Dit geldt ook voor de geur van lavendel. In veel sauna's wordt lavendel juist verspreid als geur waar mensen ontspanning en weldaad mee associëren.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.