Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Het is dus niet zo gek dat na een paar nachten slapen je bed eigenlijk alweer hartstikke vies is. Je verliest tijdens het slapen namelijk 3 liter zweet per week. Kun je nagaan hoeveel zweet er in je matras zit na tien jaar: 1800 liter!
urine: ongeveer 1.400 milliliter. ontlasting: ongeveer 100 milliliter. uitademing: ongeveer 500 milliliter. zweten: ongeveer 500 milliliter.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Zonder iets te doen produceert ons lichaam 0,5 tot 1 liter zweet per dag, maar tijdens een intensieve inspanning kunnen we zelfs 1 tot 2 liter vocht per uur verliezen.
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
Als je zweet, verlies je vocht door je huid. Zweten zorgt ervoor dat je afkoelt. Normaal zweet iemand ongeveer een halve tot een hele liter per dag. Als je veel beweegt op een hete dag, kan dat wel oplopen tot zeven liter!
Gek genoeg komt uit het onderzoek naar voren dat mannen (48%) vaker wekelijks hun bed verschonen dan vrouwen (39%). De man doet dus minder vaak de was, maar verschoont wel vaker zijn bed. Vreemd. Verder geeft ruim 1 op de 10 respondenten aan maar één keer per maand het bed te verschonen.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dit kan al snel oplopen tot 2 tot 3 kilogram. Behalve de invloed van onze voeding op de vochthuishouding hebben ook hormonen impact op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn namelijk zwaarder als ze ongesteld zijn.
Eén liter water weegt inderdaad één kilo. Verlies je één liter water dan zul je ook een kilo minder wegen op de weegschaal. Echter, als je wilt afvallen dan wil je vet verliezen in plaats van water. In veel gevallen komt dat vocht er namelijk gewoon weer aan", zegt diëtist en dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat.
Water bevat natuurlijk geen calorieën, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je vetpercentage stijgt. Maar je lichaamsgewicht zou er wel wat van kunnen stijgen. Omdat dit extra gewicht uiteindelijk weer volledig wordt afgevoerd zal dit altijd tijdelijk zijn.
Nachtelijk zweten is het overmatig zweten in de nacht. Transpireren zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat het oververhit raakt. Anders dan 'gewoon' zweten, is nachtzweten wel degelijk hinderlijk. Je wordt 's nachts zwetend wakker, je nachtkleding is doorweekt en het beddengoed is nat.
Trouwens: het is volkomen normaal om 's nachts minstens een halve liter te zweten. Daarbij is er geen verschil tussen mannen, vrouwen en kinderen. Gelukkig merk je er zelden iets van. Wie echter vaker badend in het zweet wakker wordt, moet er toch aandacht aan besteden.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Gebruik indien mogelijk een donswasmiddel, of gebruik een fijnwasmiddel. Maak gebruik van het fijn- of wolwasprogramma van je wasmachine. Droog je dekbed op lage temperatuur in de droger, en voeg enkele tennisballen toe. Dit voorkomt dat de veren aan elkaar blijven plakken.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
“Zweten is een passief proces, het kost weinig energie. En daarom zul je niet veel extra calorieën verbranden.” “Bovendien is zweet geen vet, maar simpelweg water”, vertelt fitnessexpert Karen Austin in Women's Health.
Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.