In augurken zit dankzij de fermentatie veel probiotica, wat weer goed is voor je darmen. Je kunt je darmflora dus een handje helpen door regelmatig wat augurkensap shots te nemen. Verder zou augurkensap ook goed zijn tegen hoofd- en spierpijn.
Augurkensap is niet slecht voor je, maar je hebt er uiteindelijk weinig aan. Volgens anekdotisch bewijs en heel weinig onderzoek kan het helpen tegen spierkrampen, maar hydrateert het je verder niet beter dan water.
Vitaminen en antioxidanten
Naast dat het kramp in je spieren kan voorkomen, zit de sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteeem een boost (dag griepjes!) en geeft je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Sommige experts waarschuwen dat je gedehydrateerd kunt raken na het drinken van augurkensap omdat het de dorst lest maar minder goed hydrateerd als water. Echter wanneer je de inname van deze sap beperkt tot maximaal 100 ml. dan is de kans op dehydratatie erg klein en zijn er vrijwel geen gezondheidsrisico's.
Bij een spierkramp moet je onmiddellijk een slokje augurkensap drinken.Dat zou zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spierkramp minder lang duurt.
Ook voedsel wat van zichzelf al veel zuur bevat, zoals augurken, kunnen maagzuurklachten verergeren. Daarnaast is het beter om een aantal kleinere maaltijden te eten dan 2 à 3 grote porties per dag.
De beste keuze…
Dat is de zoetzure variant. De hoeveelheid valt echter mee, ongeveer 5g suiker per 100g product wordt toegevoegd. Zure augurken bevatten (meestal) geen suiker. Deze bevatten daardoor nog iets minder calorieën (+- 35kcal in 100g zoetzure augurk en +-17kcal in zure augurk).
Extra smaak
En nog een voordeel van augurkensap: je kunt het gebruiken als smaakmaker om het eten wat zuurder te maken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het marineren van je vlees. Maar augurkensap is ook lekker door je saladedressing, of bij het water van je kokende aardappelen.
Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1). Komkommer bevat ten opzichte van augurk wel vet, namelijk 0,5 gram. Het bevat iets meer suiker, namelijk 1,5 gram.
Het is een gezonder tussendoortje dan vele andere opties.Er zit veel vitamine K in augurken.Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling. Wanneer je hier een tekort van hebt, kan zelfs een klein wondje lang blijven bloeden.
Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap. De vier best scorende sappen (blauwe druiven, pompelmoes, veenbessen en troebel appelsap) vormen volgens de onderzoekers een goede aanvulling op een normale voeding om voldoende polyfenolen te consumeren.
Er is geen vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor augurken. Ook niet voor hoeveel gram augurken je per dag mag eten. Je mag zelf bepalen hoeveel augurken je wilt eten op een dag. Houdt wel in gedachten dat augurken veel natrium en zuur bevatten.
Kesbeke komt in alle categorieen als beste uit de "pot"! En mag zich daarmee eervol winnaar bekronen tot de lekkerste augurk van Nederland!
Augurken zijn lekkere frisse smaakmakers. Er zijn bijna alleen ingelegde augurken in de supermarkt te koop. Augurken kun je zo eten als tussendoortje of als tafelzuur. Augurken kun je ook in gemengde salades en hartige gerechten gebruiken.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Houdbaarheid Augurk
Bij augurken in het zuur hangt het er vanaf of de pot nog dicht is, of niet. Een geopende pot kun je na het openen nog 4 weken met deksel op de pot bewaren. Een ongeopende pot zure augurken kan nog tot 12 maanden bewaren bij zelf ingemaakte augurken, of tot de THT-datum bij een gekochte pot.
Augurkensap als azijn
Gebruik dan augurkensap als vervanger. Het sap bestaat voor een groot deel uit azijn. En buiten dat het zuur is, bevat het ook de smaak van augurk, stukjes paprika, dille en mosterdzaad. Een makkelijke, maar vooral smaakvolle vervanger.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt.Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
De azijn wordt opgezogen, waardoor de vruchten zoetzuur of zuur van smaak worden. Ook kan een augurk gefermenteerd zijn. Hiervoor worden ze in zout water gelegd, waarna het fermentatieproces start. Tijdens dit proces zorgen bacteriën, schimmels en gisten voor de zure smaak.
Augurken bevatten heel weinig calorieën, zo'n 14 per 100 gram. Je kunt er daarom best veel van eten zonder dat je er van aankomt. Helaas zitten er niet veel goede voedingsstoffen in een augurk. Dus ja, gezond zijn ze niet echt..
Verse augurken moet je koel bewaren in de groentelade van de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 weken houdbaar. Ingemaakte augurken zijn in ongeopende pot houdbaar tot de datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren.
Verse augurken kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Ze zijn dan zo'n 2 weken houdbaar. Let bij ingemaakte augurken op de houdbaarheidsdatum op de pot.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
Een augurk is een kleine komkommer.Met het verschil dat een augurk rauw niet lekker is. Daarom worden augurken ingelegd in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn vele verschillende soorten augurken: van zeer klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen).
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.