Het menselijke lichaam is overal behaard, behalve op de handpalmen en op de voetzolen.
Onder je oksels, op je grote teen, tussen je billen, op je bovenlip en zelfs op je oorlel. Haar hebben we overal (op onze ogenleden, handpalmen, lippen en voetzolen na) en dat is niet zonder reden. Zo bedekt het haar op je hoofd tegen zonnestralen en houdt je oksel- en schaamhaar de geur van zweet vast.
Als we terug kijken naar de dagen dat mensen moesten jagen en hun familie beschermen in het wild, diende de haren op onze benen, armen en rug vermoedelijk als bescherming tegen snijwonden en schaafwonden, en ook tegen vervelende insecten.
Je hoofdhaar groeit gemiddeld 0.30 millimeter per dag, je wimpers en wenkbrauwen 0.16 millimeter per dag. Je okselhaar groeit ongeveer op dezelfde snelheid als je schaamhaar; gemiddeld 0.27 millimeter per dag.
De meeste meiden krijgen rond hun twaalfde lichaamshaar en beginnen even later ook te scheren.
Voor de puberteit is het gebied rond de buik bij zowel mannen als vrouwen bedekt met dun, weinig gepigmenteerd vellushaar. Als gevolg van een toename van hormonen (vooral testosteron) tijdens en na de puberteit, gaat de huid van de buik steviger, langer en meer gepigmenteerd haar produceren (terminaal haar).
Beperkte haargroei op je buik is volkomen normaal!
Een lijn haartjes tussen je navel en schaamstreek noemen ze trouwens een sekslijn.
Armhaar wordt in Nederland gezien als een typisch mannelijk verschijnsel, omdat mannen meer terminaal haar op hun armen hebben groeien, waardoor het - vooral als zij zwart haar hebben - duidelijker te zien is.
Schaamhaar (of bikinilijn) is het haar dat groeit op en rond sommige delen van je V-Zone (dat is de vagina, vulva en V-vormige voorkant die je kunt zien). We noemen het schaamhaar omdat het groeit op het schaambeen of in de schaamstreek, het V-vormige voorste deel van je bekken.
Het verschil in lengte tussen bijvoorbeeld je hoofd- en armharen ontstaat doordat deze haren hun eigen cyclus hebben. Een hoofdhaar kan wel 12 jaar in een groeifase zitten, terwijl een haar op je armen al na enkele maanden in de rustfase komt. Daarom kunnen deze haren nooit erg lang worden.
De hoeveelheid borsthaar is genetisch bepaald. Dat geldt overigens ook voor de baardgroei, die zwaar of minder zwaar kan zijn. Het is dus niet zo dat mannen met weinig borsthaar ook weinig testosteron in hun lichaam hebben. Aldus zegt de hoeveelheid borsthaar dus niets over de gezondheid van de man.
30% van de vrouwen heeft last van tepelhaar
Ja, je leest het goed, bijna een derde van de vrouwen heeft haren rond de tepel. Deze haartjes zijn slechts een gevolg van hormonale schommelingen en is absoluut niets om je zorgen over te maken.
Zowel mannen als vrouwen krijgen dus okselhaar en schaamhaar. Bij vrouwen ontstaan ook terminale haren op de armen en benen.
Als er bij een roodharige een dergelijke kleurverandering optreedt, zullen de haren doorgaans in één stap wit worden en niet eerst grijs omdat bij een roodharige het pigment ontbreekt om de kleur grijs te laten ontstaan.
Dermatoloog Patel vertelde HLN dat je lichaam tijdens de eisprong wat meer van het mannelijk hormoon testosteron aanmaakt. Hierdoor kan er bij een vrouw haar gaan groeien op plekken waar dat normaal gesproken niet gebeurt, bijvoorbeeld op de bovenlip, nek en jawel: de kin.
Gebruik een speciale trimmer of bodygroomer. Begin met de grote oppervlakten van je buik. Scheer vanaf je borst naar beneden, in de richting van de haargroei. Werk daarna eventueel tegen de richting in, voor een gladder scheerresultaat.
Soms groeit bij vrouwen haar op de borst, bovenlip, kin of buik. De haren zijn dik en donker. Dit heet te veel haargroei of hirsutisme. Het komt doordat u meer 'mannelijk hormoon' heeft dan andere vrouwen.
U kunt de haren scheren, harsen, epileren en bleken. Door behandeling met laser blijven de haren meestal lang weg. De anticonceptiepil kan helpen tegen te veel haargroei.
Lichaamshaar trimmen of scheren: wat zijn de voordelen? Wil jij desondanks niet een beetje, maar al je lichaamsbeharing op bepaalde plekken weghalen? Dan is scheren hiervoor de ideale keuze. Met name voor hun oksels, buik, rug en schouders pakken veel mannen (bijvoorbeeld tijdens het douchen) het scheermes erbij.
Vrouwen storen zich het meest aan rughaar bij mannen (38 procent) en hun onverzorgde wenkbrauwen (12 procent). Mannen storen zich bij vrouwen dan weer het vaakst aan okselhaar (22 procent) en schaamhaar (21 procent).
Je moeder of oma is de schuldige van gezichtsbeharing
Vrouwen maken namelijk ook testosteron aan. Zo kunnen meisjes net als jongens al in de pubertijd last krijgen van zichtbare haren op hun bovenlip, kin of hals. Maar ook de pil, het spiraaltje en hormonale of medische aandoeningen kunnen overbeharing veroorzaken.