In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben. In geval van nood kan iedereen namelijk zijn zwemvest aantrekken en beter blijven drijven totdat er hulp is aangekomen. Voor kinderen raden wij aan om toch een reddingsvest aan te schaffen.
Het dragen van een reddingsvest is niet verplicht in Nederland. Alleen op motorboten waar een vaarbewijs voor nodig is, is het verplicht om voor elke opvarende boot een zwemvest aan boord te hebben. Een zwemvest is echter geen reddingsvest.
Wat je aan boord moet hebben bij een snelle motorboot
Registratiebewijs; Dodemansknop (het koortje moet om); Reddingsvesten voor iedereen aan boord aanwezig; Minimaal een 2kg brandblusser.
Het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest is dat een zwemvest enkel bedoeld is ter ondersteuning bij het zwemmen. Reddingsvesten zullen een drenkeling altijd op de rug draaien, of hij/zij nu kan zwemmen of niet.
U moet uw motorboot registreren, als: u wilt varen op de binnenwateren; uw motorboot kleiner is dan 20 meter; uw motorboot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.
Wilt u uw boot overschrijven, dan heeft u voor de RDW het volgende nodig: een geldig ID bewijs of paspoort. het registratiebewijs van de boot.
Wat kost de registratie van een boot? Een vaartuig voor het eerst registreren kost €55,90. Het overschrijven van een vaartuig kost €30,- (tarieven in 2022).
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
Een zwemvest is bedoeld als drijfhulpmiddel.
Dat houdt in dat het je helpt met drijven, alleen dat je wel zelf je positie moet kunnen houden in het water, dus je hoofd omhoog. Vaak zie je zwemvesten bij het waterskiën, kanoën of banaanvaren.
Welk reddingsvest je koopt, hangt af van het soort water dat je op gaat, wat je gaat doen en welke kleding je kind draagt. Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt uitgedrukt in N (Newton). Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen het vest heeft en hoe beter het hoofd boven water wordt gehouden.
Je boot verzekeren is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar het is wel verstandig. Het wordt steeds drukker op het water. Bij een aanvaring, brand of diefstal lopen de kosten vaak hoog op. Als je een bootverzekering hebt, betalen wij de schade.
Jazeker, op de Nederlandse wateren is het voeren van een bootnaam of kenspreuk verplicht! Volgens het binnenvaartpolitiereglement (bpr) mag een klein motorschip niet deelnemen aan de scheepvaart indien deze niet is voorzien van een naam of een kenspreuk (kreet, leus, zinspreuk).
Wanneer je volledig afgezonderd van de vaarroutes, ergens op de binnenwateren van Nederland voor anker gaat, is een ankerbal niet verplicht. Toch raden we aan om hem ook dan te hijsen. Een ankerbal behoort dus tot de standaard uitrusting van je schip.
In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben. In geval van nood kan iedereen namelijk zijn zwemvest aantrekken en beter blijven drijven totdat er hulp is aangekomen. Voor kinderen raden wij aan om toch een reddingsvest aan te schaffen.
De levensduur van opblaasbare reddingvesten is in de regel op 10 jaar gesteld. Uitgangspunt voor de 10 jarige termijn is echter een regelmatige keuring van het reddingsvest in een periode van maximaal twee jaar. Deze keuringsinterval van 24 maanden wordt voor SECUMAR reddingvesten ten zeerste aanbevolen.
Een zwemvest kopen, doe je voordelig bij Decathlon. We hebben de beste prijs-kwaliteit zwemvesten. We hebben ook een honden zwemvest, Bekijk ook onze zwembandjes, wetsuits en zwemkleding.
Een reddingsvest zorgt ervoor dat een drenkeling op de rug draait, zodat de mond en neus boven water blijven. Zelfs een bewusteloos persoon kan er niet mee verdrinken.
Een zwemvest is een veel beperkter reddingsmiddel: het heeft een veel lager drijfvermogen en corrigeert bovendien de houding niet. Een drenkeling met enkel een zwemvest aan kan dus nog steeds verdrinken.
Een goed hondenzwemvest kan verdrinking voorkomen! Het is daarom een onmisbaar veiligheids-hulpmiddel op een boot en bij hondenwatersport en een aanrader voor honden die niet kunnen zwemmen en mee gaan naar het water. Een zwemvest is ook een nuttig hulpmiddel bij het aanleren van zwemmen.
De golven en stroming in de zee zijn onvoorspelbaar en kunnen je kind onverwacht uit het evenwicht brengen. Je kind valt misschien zo maar om. Maar dat is geen reden om bandjes om te doen. Door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft.
Als je gaat zwemmen met je baby, neem je een zwemluier voor hem mee en een zwembroekje of badpakje. Trek alles pas bij het zwembad aan. Verder neem je een flesje melk, een gewone luier en babydoekjes mee, voor na het zwemmen.
Reddingsvest - 150N
Een reddingsvest van 150N draag je bij open- en kustwateren met zware weersomstandigheden en lichte regenkleding. Een reddingsvest zorgt voor goede bescherming voor zwemmers en niet-zwemmers.
Is een schip langer dan 15 meter, dan moet je een vaarbewijs hebben en bovendien minimaal 16 jaar oud zijn. Ook voor elk schip dat harder dan 20 kilometer per uur vaart, zoals een speedboot, jetski of waterscooter, is een vaarbewijs nodig.
Het ICP is geen bewijs dat u het pleziervaartuig mag besturen buiten Nederland. Hiervoor heeft u een International Certificate of Competence (ICC) nodig. Dit krijgt u automatisch bij een Klein Vaarbewijs of Groot Pleziervaartbewijs.
Wilt u met een registratienummer informatie over een boot of schip en de eigenaar opvragen? Met Eigendomsinformatie schip krijgt u informatie uit onze register, zoals de naam van de eigenaar en motorgegevens.