Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Turkse keuken zijn brood, rijst, bulgur, uien, eieren, paprika, tomaten, komkommer, aubergine, linzen, bonen, kikkererwten, fetakaas, lamsvlees, rundvlees, kip, vis, noten, zonnebloempitten en yoghurt. En natuurlijk vallen de kruiden en specerijen niet te vergeten.
Op de dagen dat de Turken uitgebreid de tijd nemen, eten ze Turks brood, witte en gele kaas, olijven, komkommer, tomaat, groene pepers en allerlei soorten zoetigheid waaronder jam en honing. Een traditioneel roerei met paprika en tomaat heet "menemen". Ze drinken er koffie of, nog liever, thee bij.
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt).
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Turken eten graag een uitgebreid ontbijt, zo rond 10-11 uur in de ochtend. Een ontbijt bestaat eigenlijk altijd uit een aantal kleine gerechtjes zoals omelet, komkommers, olijven, tomaten, verschillende kazen, zelf gemaakte jam, kaymak en honing. Dit wordt gegeten met brood.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Piyar salatasi: Salade van witte bonen. Börek: Opgerolde bladerdeegrolletjes gevuld met rijst en gehakt of met kaas en peterselie. Biber dolmasi: Met rijst en gehakt gevulde paprika's of aubergines. Yaprak dolma: Wijnblad gevuld met rijst.
Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.
De Turkse keuken is niet alleen lekker, Turks eten is ook heel erg gezond! Turks eten is namelijk zeer gevarieerd – altijd veel groenten met vlees of vis en rijst – en heel smaakvol. De Turkse keuken kent vele sauzen die elke simpele maaltijd tot een bijzonder gerecht maken. Laat u verrassen!
Turkse en Marokkaanse kinderen eten minder koekjes, snoep en frisdranken dan hun Nederlandse leeftijd- genoten. Zij eten vooral in de namiddag en avond vaak fruit en brood tussen de maal- tijden door. Daarentegen drinken de Ne- derlandse kinderen weer meer schoolmelk.
Het grootste deel van de Turkse bevolking is islamitisch. De feestdagen die dan ook gevierd worden zijn dan ook vooral islamitisch. De meest bekende feestdagen zijn het Offerfeest en het Suikerfeest. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd en is het belangrijkste feest van de islam.
Turkse meisjes houden van mannen die: Volwassen. Emotionele volwassenheid is erg belangrijk voor Turkse vrouwen. Ze kunnen soms te emotioneel of gepassioneerd zijn, daarom willen ze daten en trouwen met mannen die hun emoties kunnen beheersen, wat vaak een eigenschap is die met de leeftijd komt.
De inwoners zullen het erg waarderen dat je hen begroet in hun eigen taal. Kijk niet verbaasd als ze – terwijl ze dit zeggen – met hun linkerhand langs hun hart gaan. Ook een omhelzing tussen Turkse mannen is dan niet vreemd. Vrouwen kussen en omarmen elkaar.
Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn. Glimlachen is ook meer een westerse gewoonte.
Turkije is ongeveer 19 keer zo groot als Nederland, en heeft een oppervlakte van 779.452 km². Turkije heeft maar liefst 8 buurlanden (Georgië, Armenië, Azerbeidjan, Iran, Irak, Syrië, Griekenland en Bulgarije) en is gelegen aan 3 zeeën (EgeÏsche zee, Middellandse zee, Zwarte zee).
23 april: Nationale soevereiniteit en kinderdag
Mustafa Kemal Ataturk, de oprichter van de Turkse Republiek, verklaarde die dag als een feestdag in 1924.
Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees).
Iedereen die in Turkije is geweest, heeft het vast wel eens gezien, het traditionele Turkse ontbijt oftewel 'serpme kahvaltı'. Maar weten jullie ook dat dit heel simpel thuis te maken is? In een mum van tijd staat dit kleurrijke ontbijt ook bij jou op tafel.
Een typisch Turks ontbijt bestaat uit: Turks stokbrood, ringvormige broodjes met sesamzaadjes (simit) of andere broodjes, witte en gele kaas, groene en zwarte olijven, hardgekookte eieren, tomaat en komkommer, groene pepers, honing, jams, thee en soms Nescafé.
Gerechten met kaymak
Dit product wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Als vulling voor vers brood, op börek en pannenkoeken bijvoorbeeld. Ook wordt het zoet gegeten in combinatie met honing en op die manier bij gebak geserveerd. Denk maar aan het goddelijke gerecht kunefe.