Als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo 4-diploma ben je in principe toelaatbaar tot een hbo-opleiding. Maar sommige opleidingen stellen daarnaast nog aanvullende eisen, bijvoorbeeld aan je vakkenpakket of aan je fysieke gesteldheid.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
Diploma's voor toelating hoger onderwijs
Leerlingen met een diploma mbo-4 of havo kunnen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Leerlingen met een vwo-diploma of hbo-propedeuse kunnen ook voor een studie aan een universiteit kiezen.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Verschil mbo hbo in aantal lessen
Op het HBO heb je veel minder les dan op het MBO. Dit betekent dat je buiten colleges zelf meer aan de slag moet met de stof. Doordat je minder les hebt wordt er op het HBO ook een grotere zelfstandigheid van je verwacht. Let wel: Dit is niet bij alle scholen het geval.
Met een mbo-diploma op niveau 4 kunt u doorstomen naar iedere hbo-bacheloropleiding. Laat u wel goed informeren over de inhoud van de hbo-opleiding. Zeker wanneer die minder verwant is aan uw behaalde mbo-opleiding.
Als uw kind van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Het ligt aan de leeftijd van uw kind wie daarna actie onderneemt. Doel is om uw kind weer terug te laten gaan naar school of leerbaan.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Dit heet een 'entreeopleiding'. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar, soms iets korter. Na een entreeopleiding kan je een baan zoeken. Of je gaat een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) doen.
Het antwoord op deze vraag is “Ja” u kunt tegenwoordig een diploma kopen met registratie. Wij hanteren een waterdichte methode waardoor u 100% veilig bent en geen problemen krijgt. U kunt deze registratie ook nakijken door in te loggen in het duo-register.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Om na het mbo naar het hbo te mogen, heb je een diploma op mbo-niveau 4 nodig. Een mbo-studie op niveau 4 is een middenkaderopleiding of een specialistenopleiding. In principe word je dan toegelaten tot elke hbo-opleiding. Maar hogescholen stellen wel vaak specifieke voorwaarden aan je vooropleiding.
Een mbo-opleiding leidt studenten op voor een beroep. Een student kan wél doorstromen van mbo naar hbo, het hoger beroepsonderwijs. Een mbo-4 diploma geeft recht op toelating tot een bacheloropleiding aan een hbo. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende toelatingseisen.
Je kunt al starten met een mbo-opleiding als je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebt. En je houdt zicht op een hbo-diploma: als je je mbo-diploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar het hbo.
'Met een hbo-diploma verdien je anderhalf jaar na je afstuderen ongeveer 1,35 keer zo veel als jongeren met een mbo-diploma op niveau 3/4', zegt Christoph Meng, onderzoeker bij het ROA. Academici verdienen ongeveer 1,55 keer zo veel.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Universiteit is niet moeilijker of beter dan hogeschool.
Hét grote verschil zit 'm in de manier van lesgeven en evalueren. Zorg dus vooral voor een match met je eigen studieprofiel, dan studeer jij straks in no time magna cum laude af.
Bedrijfskunde en administratie populairste richting in het hbo. Zo'n 68 duizend studenten behaalden hun bachelordiploma in het hoger beroepsonderwijs. Van alle afgestudeerden behaalde de grootste groep, bijna 16 duizend studenten, een diploma voor een opleiding in de richting bedrijfskunde en administratie.
Ben je geslaagd voor de 21+-toets? Let er dan op dat je je uitslag niet laat verlopen. Bij sommige hogescholen is de uitslag twee jaar geldig, maar ook dit verschilt per hogeschool. Daarnaast is je toetsuitslag alleen geldig bij de hogeschool waar je de toets hebt gemaakt.
Wanneer je een beeld hebt van wat bij je past, kun je gaan zoeken naar opleidingen. In de Opleidingenvergelijk hebben we een overzicht van alle erkende associate degrees, hbo- en wo-opleidingen van Nederland. Je kunt hier zoeken naar opleidingen en filteren op bijvoorbeeld studieniveau of studierichting.
Als je meer kennis en ervaring wilt opdoen in jouw vakgebied, dan is het hbo de juiste plek voor je. Je kiest dan een opleiding die aansluit op je mbo-opleiding en gaat meer de diepte in. Je leert meer achtergronden en theorieën kennen en past deze toe in projecten en op stages.