Met het verspillen van voedsel, verspil je ook alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie zijn gebruikt, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we geen voedsel verspilden, konden we deze landbouwgrond en het benodigde water teruggeven aan de natuur en energie besparen.
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Keuze van de redactie
Voedselverspilling is een van de grote uitdagingen van onze tijd. En met Too Good to Go kun je bijdragen aan een oplossing. De app biedt een overzicht van winkels en restaurants bij jou in de buurt die voedsel over hebben.
Het downloaden van de app is 100% gratis. Je betaalt alleen voor de afgeprijsde Magic Box die je koopt.
Te goed om weg te gooien dus, Too Good To Go. Je betaalt voor de Magic box (meestal) ongeveer ⅓ van de normale prijs van de producten, maar de waarde en inhoud van de boxen kunnen per keer en locatie echt nog wel eens verschillen.
Consument. Het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis: zo'n 42% van alle voedselverspilling! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 105 kg aan bruikbaar eten. En dat terwijl het zo makkelijk, leuk en lekker is om voedselverspilling te voorkomen!
Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor bijna 44 % van de voedselverspilling ter wereld (Lipinski et al., 2013). 40 % van het voedselverlies in ontwikkelingslanden gebeurt op oogst -en procesniveau (FAO 2016).
Dat betekent dat consumenten een aandeel hebben van zo'n 23 tot 32% van de totale verspilling in de keten. Daarmee is de consument de grootste verspiller in de hele keten. Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
Er wordt jaarlijks 1,6 miljard ton aan voedsel weggegooid. Het is een gigantisch probleem met gevolgen voor de economie, het milieu en de samenleving, zowel wereldwijd als in jouw land.
Voedselverspilling is een groot probleem: wereldwijd wordt er namelijk 1,3 miljard ton voedsel per jaar weg gegooid. Dit is maar liefst een derde van al het geproduceerde voedsel (FAO, 2011).
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
De energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat ook verloren. Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Voedselproductie heeft hierdoor een grote impact op het milieu en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig.
Horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling. 70% van de voedselverspilling in de horeca vindt plaats in de keuken nog voordat het eten de gast bereikt. Daarnaast wordt ook 50% van het bereidde eten weggegooid.
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!
Wereldwijd gaat het jaarlijks om 1,3 miljard ton verspild voedsel, dat is onvoorstelbaar veel. Het is een derde deel van al het geproduceerde voedsel. Door de hele voedselproductie- en consumptieketen, kortweg de voedselketen, vindt verspilling plaats.
Berekeningen van The Boston Consulting Group (BCG) tonen aan dat in 2018 wereldwijd voor ruim $1,2 biljoen aan voedsel wordt verspild, wat overeenkomt met zo'n 1,6 miljard ton – lees: 1,6 biljoen kilogram – aan eten en drinken dat uiteindelijk moet worden weggegooid.
In plaats van andere eiwitbronnen te gebruiken, kan voedselafval worden hergebruikt in voedsel. Aan de andere kant kan voedselafval ook worden gerecycleerd tot biogas of compost dat vervolgens kan worden gebruikt voor energie of als meststof.
Swipen, of ook wel vegen genoemd in het Nederlands, is de manier waarop je onder meer door documenten kunt gaan op bijvoorbeeld mobiele apparaten. Het gebeurd vooral op je touchscreen. In de online dating wereld refereert het echter naar nog iets meer. Namelijk naar het wel of niet selecteren van, meestal, een foto.
Vooral supermarkten en restaurants gooien veel eten weg waar helemaal niets mis mee is. Een van onze cliënten wees ons onlangs op de app; 'Too Good To Go'. Dit is een gratis app (beschikbaar voor zowel Apple als Android) die op een goedkope manier een oplossing biedt om voedselverspilling tegen te gaan.
De prijzen liggen tussen de € 3,95 en € 4,95 per tas. In 2018 kondigde Albert Heijn een samenwerking aan met Too Good To Go, waarbij zij producten van AH to go, veelal stationslocaties, aan gingen bieden op dit platform.
Met de landelijke aanpak van “Verspil Mij Niet” bieden we producten op de laatste dag van houdbaarheid aan voor slechts 25 of 50 cent. Het concept, dat we eerder hebben getest, weten klanten goed te waarderen. Bovendien past het concept goed bij Lidl.