Hoe houd je een bierflesje vast? Houd de fles bier vlak onder de dop vast met je zwakkere hand. Krul je wijsvinger onder de dop, waardoor er slechts een kleine ruimte vrij blijft. Hoe dichter je vinger tegen de dop aan ligt, maar nog steeds het uiteinde van de aansteker ertussen kan wringen, hoe makkelijker het wordt.
Houd een flesje op z'n kop en zet de rand van de dop onder de rand van het tweede flesje. Trek omhoog en de eerste fles is open. Sla vervolgens de rand van de gesloten fles op de open fles open.
De standaard bruine bierflesjes worden door veel brouwers gebruikt en kunnen gemiddeld (maar) 30 maal worden gerecycled. Nadat de consument het krat leeg heeft gaat het terug naar de supermarkt waar de bierflesjes worden verzameld. Daarna gaan deze terug naar de brouwerij.
Bijna altijd treft u wel iemand in uw buurt die een aansteker bij de hand heeft. Zet de aansteker tussen de bierdop en uw hand, waar u de nek van het flesje mee vasthoudt. Wip de dop op die manier omhoog; dit zou zonder al te veel kracht moeten lukken.
Houd de achterkant van een klauwhamer zo tegen de fles dat de twee klauwen van onderen tegen de kroonkurk drukken. Duw het handvat van de hamer naar onderen en naar je toe om de kroonkurk los te wikken. Wanneer je de kroonkurk verwijderd hebt leg je de hamer weg en geniet je van je drankje.
De kurk in de fles duwen
Dit kun je doen met een stomp voorwerp, dat langer is dan de hals van de fles en die door de opening van de fles past. Indien je thuis bent kun je denken aan een pollepel, pen of stift, maar als je in de buitenlucht bent zou je het kunnen proberen met een stevige tak.
Het beste antwoord
En ze zitten niet alleen op bierflesjes, maar op alle soorten flessen en flesjes. Die bobbeltjes vormen een herkenningsteken. Elke fles heeft zijn eigen vormnummer. Als het goed is staat er ook een nummer bij naast die puntjes, en een logo van produceerder.
Bruin vs groen flesje
Bruine flesjes blokkeren 98% van al het schadelijke licht, groene flesjes houden slechts 20% van al het schadelijk licht tegen. Waarom nemen bieren als Heineken dan wel het risico door een groen flesje te gebruiken? Alles zit hem in marketing en branding.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Sinds 2006 bedraagt dit statiegeld in Nederland € 0,25 per fles. Vóór 2006 waren plastic statiegeldflessen hervulbaar, maar in 2006 is de overstap gemaakt naar flessen voor éénmalig gebruik. Statiegeld wordt ook op bierflessen (€ 0,10) en kratten (€ 0,75/€ 1,50 voor halve/hele lege kratten) geheven.
Om voldoende koolzuur in het flesje te hebben moet er 8 gram suiker toegevoegd worden aan 1 liter bier. Dat is dus ongeveer 3 gram suiker voor een flesje van 330 cc. Het bier kan natuurlijk ook gebotteld worden in beugelflesjes.
CO2 saturatie met hergisting op de fles
Bij het hergisten op de fles zal de suiker door de gist terug omgezet worden in alcohol en CO2. Het komt er dus op aan om uit te rekenen hoeveel suiker we moeten toevoegen aan de fles om een juiste hoeveelheid CO2 aan te maken. is er 2,05 gram suiker nodig.
De grote boosdoener is zonlicht. "De hop in het bier verandert onder invloed van zonlicht van smaak", aldus de meesterbrouwer. "Als je twee biertjes proeft, eentje vers en eentje die vijf minuten in de zon heeft gestaan, dan proef je al verschil." Het bier krijgt een muffig luchtje.
De groene fles was aanvankelijk bedoeld voor de export, maar is door de jaren uitgegroeid tot de kleur van het Heinekenmerk. Heineken Nederland heeft maandag in Amsterdam verkopers en de recyclingbranche verteld dat het bruine flesje wordt ingeruild voor het groene model.
Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken. Krijg je een vermoeden van zwavel of een muffe, duffe geur – dan kún je het drinken, maar zal het waarschijnlijk niet lekker smaken.
Het is het resultaat van de nagisting op fles, waarbij de brouwer, na de botteling, nog een lepeltje gist en suiker toevoegt. Deze gist maakt dan nog een klein beetje alcohol en koolzuur en dat zorgt ervoor dat het bier een mooie bubbeling heeft. Dit gist is niet, zoals vaak geclaimd, slecht om te drinken.
De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
Glas proef je niet
Eerst de smaak. Plastic is poreuzer dan glas, waardoor de koolstof in het bier makkelijker kan ontsnappen. Het bier verschraalt dus eerder. Glas is bovendien vrijwel volledig smaakneutraal: er vindt geen chemische reactie plaats tussen het glas en het bier.
THEEDOEK EN POLLEPEL
De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten. Maar je zult zien, werkt als een trein. Enige nadeel is natuurlijk wel dat je zo de kurk in de fles hebt zitten.
Hergisting op fles zorgt voor een gistdepot onderin de fles. Je kunt dit gistdepot apart of samen met het bier uitschenken. Wanneer je het gistdepot apart in een glaasje schenkt zie je dat dit onderste gedeelte een stuk troebeler is. De gist kan ook een behoorlijke invloed op de smaak hebben.
In de gistkuip wordt het gist aan de wort toegevoegd, dit wordt ook wel enten genoemd en gebeurt bij een tempratuur van zo'n 18 graden. Nu zorgen de gistcellen ervoor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur en ontstaat er bier. Dit vergisting proces duurt ongeveer vier a vijf dagen.
Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig. Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken.
8 gram bottelsuiker per liter voor de vergisting op de fles.