Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
Drink je de whiskey puur, ook wel 'whiskey neat' genoemd, dan wordt een klein glas aanbevolen. Bij voorkeur met een zware bodem. Dit glas is ook nog wel prima als je slechts 1 of 2 ijsklontjes door de whiskey doet, of als je de whiskey een klein beetje met water verdund.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Voor bier is dat 250 ml en een standaardglas whisky is 35 ml. Wijn schenk je in een standaardglas van 100 ml.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdunt, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe!
Whisky leren proeven en waarderen
Minstens een Master Distiller uit Schotland, met een bijpassende naam als MacGregor of iets dergelijks. De meeste whiskydrinkers genieten dan ook gewoon van de smaak, denken er verder niet bij na. Het lijkt iets vreemds, iets onbereikbaars.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Veel mensen associëren drinken met de welbekende bierbuik. Niettemin heeft het drinken van whisky (met mate) geen directe invloed op je gewicht. Deze overheerlijke drank bevat geen vetten, heeft een zeer laag natriumgehalte en de kleine hoeveelheid suikers die de drank bevat worden snel afgebroken door het lichaam.
En voor de alcohol-liefhebbers die niet op zoek zijn naar een bierbuik, is whisky ook nog eens een goede keuze. Het bevat geen koolhydraten en vrijwel geen suiker, en ook minder calorieën dan bier en de meeste wijnen.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Vul een longdrink glas met ijsblokjes. Voeg 35 ml Ballantine's Whisky en 100 ml Coca Cola toe. Roer en garneer met 1 schijfje citroen.
De Akashi White Oak Blended is perfect om als beginnende whisky drinker mee te starten. De Japanse whisky is simpelweg heel zacht en mild. Leuk feitje: de whisky is vernoemd naar de stad van herkomst, Akashi, en de distilleerderij, White Oak. Dit proef je: vanille, karamel, citrusvrucht en eikenhout.
1. Glen Scotia Single Malt (25 jaar) Buiten deze categorieën om werd de Glen Scotia Single Malt expression van 25 jaar oud verkozen tot beste whisky van 2021. Volgens de jury is het 'een diepe, rijke en geconcentreerde elegante single malt'.
De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
HOEVEEL WHISKY SERVEER JE? In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken.
Tonen van noten geven een moutachtige smaak aan de whisky. Samen met zoete componenten van peer, appels en honing sluit cardhu naadloos aan bij speculaas en koek. Serveer de Cardhu 12yr als dessert bijvoorbeeld met speculaas, American cookie of chocolade truffel.
Een nootachtige kaas zoals een Gruyere of een oude Cheddar zal een smoky whisky aanvullen. Serveer een sterkere kaas, zoals een stinkkaas met een pittiger whiskydrankje. Probeer bijvoorbeeld een zachte, romigere Brie-kaas of misschien een Camembert.
Fruitig en toegankelijk: Jack Daniels & appelsap
Vul een groot glas met voldoende ijsklontjes en schenk daarna 35 ml Jack Daniels in het glas. Vul het restant van het glas aan met appelsap en roer dit geheel goed door elkaar. Heb je je drankje liever wat sterker of juist minder sterk?