Nederland telt momenteel nog circa 1.600 Chinees-Indische restaurants, waarmee dit nog steeds de meest voorkomende buitenlandse keuken is. Jarenlang was het aanbod ongeveer twee keer zo groot als de Italiaanse sector, momenteel is dit segment bijna even groot.
"Tegenwoordig zit 'de Chinees' nauwelijks nog in ons systeem", zegt Guido Verschoor van horeca-adviesbureau Van Spronsen. Uit een inventarisatie blijkt dat het aantal Chinees-Indische restaurants de afgelopen vijf jaar fors is gedaald: van bijna 1900 in 2014 tot ruim 1600 nu.
Ook zocht het NRC in 2014 uit welke Chinese restaurantnamen nu het meeste voorkomen in ons land. Dit zijn de meest voorkomende namen in Nederland: Kota Radja (44 keer) De Chinese Muur (41 keer)
In tegenstelling tot Westers eten, delen Chinezen hun maaltijd, zodat iedereen de verschillende gerechten kan proeven – een beetje vergelijkbaar met bv. tapas of mezze.
De reden was nogal pragmatisch: de Chinees was goedkoop en je kreeg er enorme porties. En wie uit eten gaan toch nog een stap te ver vond, kon een afhaalmaaltijd laten opscheppen in een van thuis meegebrachte pan. De grootste die je had, vanzelfsprekend. Chinese restaurants waren er in Nederland al voor de oorlog.
Volgens een traditionele lijst van heersers zou de Xia-dynastie hebben geregeerd van 2205 tot 1766 voor Christus. De eerste historisch, literair en archeologisch controleerbare dynastie is de Shang-dynastie, die actief was in de 15-11e eeuw voor Christus.
Het menu was in de regel te overzien : veel brood, gekookte aardappelen, groente van het seizoen, en vlees alleen voor wie geld óver had. Uit eten gingen alleen de echte rijken.
In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees.
China wil het opeten van honden en katten verbieden. Het ministerie van Landbouw heeft gisteren een voorstel gepubliceerd voor een lijst met dieren die nog mogen worden gefokt voor vlees, vacht of medisch gebruik. Honden en katten staan daar niet meer op, vossen en struisvogels bijvoorbeeld nog wel.
China is een van de weinige landen waar levende dieren nog steeds in het geheim worden gegeten. Niet alleen apenhersenen maar ook levende kikkers, vissen en slangen worden hier gegeten. De dieren worden net voor het eten gedood. Ondanks deze 'bereiding' betekent dit dat de zenuwen tijdens het eten nog steeds bewegen.
De meeste Chinese gerechten zijn vaak aangepast naar de Nederlandse smaak. Het logische gevolg is dat Chinese koks gerechten bereiden die zij zelf niet erg lekker vinden en de nuances die wij in smaak hebben niet kunnen onderkennen waardoor deze gerechten van verschillende Chinezen hetzelfde gaan smaken.
Dit houdt in dat iedere maand 29 of 30 dagen heeft, wat concreet betekent dat een maanjaar ongeveer 11 dagen korter is dan een zonnejaar. Los van het feit dat er anders wordt geteld, heeft ieder jaar ook een andere naam. Dit is ieder jaar afwisselend het jaar van de hond, het konijn, het paard, de draak, enzovoorts.
Foeyonghai (Chinees: 芙蓉蟹, Kantonese uitspraak: Foe yong haai, en ook bekend als Foe young hai, of Fu yong hai) is een Chinees gerecht van omelet in een tomatensaus.
Hondenvlees wordt over het algemeen gedroogd gegeten en, aldus prins Henri de Laborde de Monpezat van Denemarken, smaakt als konijn, gedroogde babygeit, of misschien als het vlees van een kalf, maar dan droger.
In de zuidelijke provincies van China eten vooral oudere mensen kattenvlees.
De meeste hotels bieden 's morgens tussen 7.00 en 9.30 uur het ontbijt aan. Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Gezond uit eten bij de Chinees
tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen. gegrilde garnalen.
Officieel mogen Chinese werknemers maximaal 44 uur per week werken, maar bij veel internet- en technologiebedrijven is zes werkdagen van twaalf uur al jaren de norm.
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
Goeie Mopjes - Hoe noem je een rijke chinees?????? Ka-Ching | Facebook.
De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
Vanaf 11.30 uur begint de lunchtijd. De Chinezen die overdag werken nemen doorgaand niet veel tijd om te lunchen (tenzij ze een werklunch hebben). Vaak eten ze wat noodles in een eettentje of een sandwich. Fastfood is ook een optie die steeds vaker gebruikt wordt.
Het bevolkingsaantal steeg snel: in 1644 waren er volgens schattingen 150 tot 180 miljoen inwoners van het Hemelse Rijk; in 1790 waren dat er wellicht al 330 miljoen. Het grondgebied van het keizerrijk werd flink uitgebreid.
Dit begon met de Qin dynastie: in 221 voor Christus, Qin Shi Huang verenigde de verschillende strijdende rijken en creëerde het eerste Chinese keizerrijk.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.