Nederlanders eten gemiddeld 41 gram koek en gebak per dag. Mannen eten meer koek en gebak (44 g/dag) dan vrouwen (38 g/dag).
Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Geef snoep, koek of een ijsje eerder één keer in de week dan één keer per dag. Bijvoorbeeld op zondag iets te snoepen. En wanneer je iets geeft: hou het dan klein. Een goede richtlijn is minder dan 75 kilocalorieën (kcal).
1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo'n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten. Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen. Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen.
Ik wil geen koek bij mijn koffie of thee. Wat kan ik dan het beste nemen? Als je liever iets gezonds neemt bij de koffie of thee, dan kun je bijvoorbeeld een mueslibol of een paar nootjes nemen. Een schaaltje yoghurt, een volkoren boterham of fruit kan natuurlijk ook als verantwoord tussendoortje.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Af en toe snoepen mag best
Liever niet teveel koekjes of chips, maar af en toe iets lekkers snoepen mag best. Kies voor een basisvoedingspatroon met zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten en zorg dat je daar genoeg van eet. Dan ben je goed bezig en zul je afvallen.
Een goede regel is de 80-20 regel. Als 80% van je voeding bestaat uit gezonde producten dan kan 20% bestaan uit minder ongezonde snacks. Dat betekent dat je echt wel een keer een pizza kunt eten als je het maar niet elke dag doet.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Nee, helaas. Appelmoes is inderdaad gemaakt van appels, maar daar houdt het dan ook mee op. Er is namelijk ook heel veel suiker aan toegevoegd. Een portie appelmoes levert c.a. 8,5 klontjes suiker!
Speculoos bestaat grotendeels uit suiker en is bijzonder arm aan vitamines en vezels. De in vet oplosbare vitamines ontbreken volledig. Speculoos bevat wel verschillende mineralen, maar deze komen ook veel voor in andere voedingsmiddelen. Het enige echt gezonde ingrediënt in Speculoos is kaneel.
Koffiekoeken zoals croissants, chocoladebroodjes, wafels of rozijnenkoeken behoren tot de rode zone van de voedingsdriehoek en dragen niet bij tot een gezond ontbijt. Ze bevatten behoorlijk veel calorieën, vet en suiker en moeten dus als extra's worden beschouwd en niet als basisvoedingsmiddelen.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen minder goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat mensen die cafeïne drinken de producten die ze eten als minder zoet ervaren. Daarom blijven mensen hunkeren naar zoetigheid en lusten daardoor dus graag een extra koekje. Dit effect houdt wel tot zo'n 15 minuten na het drinken van cafeïne aan.
Geef de moed na een dag te veel eten niet op
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.
Je voelt je dik, schuldig, opgeblazen of vol na een dag waarop je wat meer dan normaal hebt gegeten. Maar zo snel als dat jij denkt dat je aankomt, kom je helemaal niet aan. Het is wetenschappelijk zelfs onmogelijk om in één dag aan te komen, tenzij je speciale genen hebt.
Toch is zo'n guilty pleasure op zijn tijd helemaal niet erg. Sterker nog, soms kan ongezond eten je juist helpen om verder gezond te eten. Je hele lijf profiteert ervan als je gezond eet. Het is goed voor je gewicht, je hart, je bloedvaten en je huid.