Werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken wanneer je op het platform staat. Hou de volgende berekening in gedachte: platformhoogte + je eigen lichaamslengte = de werkhoogte. Aangezien je je armen ook kan uitstrekken rekenen we gemiddeld 2 meter bij de platformhoogte.
Werkhoogte en platformhoogte rolsteiger
De brede ASC rolsteigers mogen zowel binnen als buiten gebruikt worden tot een maximale werkhoogte van 22 meter. De smalle ASC rolsteigers mogen binnen en buiten tot een werkhoogte van 14 meter worden gebruikt.
Rolsteigers zijn 285 cm breed en 150 cm diep.
Als u een container, steiger, bouwkeet of ander voorwerp gaat plaatsen, moet u voldoen aan voorwaarden. Zo mag het voorwerp niet langer dan 6 maanden in de openbare ruimte staan.
Een steiger is, indien verankerd aan de wal en / of dragend op de grond vergunningplichtig (omgevingsvergunning voor bouwen). In het geval de steiger drijvend wordt uitgevoerd, dan moet bezien worden of er wel sprake is van een bouwwerk en daarmee van 'bouwen'.
Altrex: de steigers van Altrex zijn van prima kwaliteit maar vaak wel erg duur. Altrex heeft een professionele lijn die van uitstekende kwaliteit is en ook echt aan te raden is.
Er zijn drie verschillende varianten voor de steigerbreedte: 75 cm, 90 cm en 135 cm. Rolsteigers van 75 cm zijn uitgerust met een platform van 60 cm breed. Bij een steiger van 90 cm wordt er vaak een combinatie gemaakt van een 30 cm + 60 cm platform, waarbij het platform van 30 cm eventueel als opstapje kan dienen.
Voor buiten mogen rolsteigers tot maximaal 8 meter hoogte worden gebruikt. Binnen is het maximum 12 meter. Met hoogte word bedoeld van de ondergrond waar de rolsteiger op staat tot de bovenste werkvloer.
Bij een smalle rolsteiger van 75 cm of 90 cm breed moet vanaf 8 meter werkhoogte de rolsteiger worden verankerd met muurankers (in combinatie met stabilisatoren). Bij een brede rolsteiger van 135 cm breed moet vanaf 11 meter werkhoogte de rolsteiger worden verankerd met muurankers (in combinatie met stabilisatoren).
De steiger steekt maximaal 1 meter uit de waterkant en heeft een lengte van maximaal 6 meter. Er blijft in het water altijd een vrije ruimte van minimaal 6 meter over. In deze vrije ruimte mogen geen werken worden geplaatst.
Op veengrond kun je gewoon gebruik maken van een grondboor, mocht dit niet lukken, dan kun je de palenrammer op benzine proberen. Let op: gebruik altijd hardhouten palen en palen met een minimale kop maat van 8,5 x 8,5 centimeter. De palen moeten minimaal één meter de grond ingeslagen worden.
Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.
Het bouwen van een steiger, vlonder of aanmeervoorziening vindt meestal plaats in een beperkingengebied van een waterstaatswerk. Er zijn rijkswaterstaatswerken en regionale waterstaatswerken. In een beperkingengebied gelden verschillende regels, zoals een vergunningplicht, meldingsplicht of algemene regels.
De Allround systeemsteiger die wordt opgebouwd met een beperkte vloeroppervlak (meestal 0,73 of 1,09 m breedte). Eventueel uitgevoerd in aluminium. Een rolsteiger.
De platformen zijn verkrijgbaar in lengtes van 1,85, 2,45 of 3,05 meter. Hierbij is een korter platform handig als je beperkte ruimte hebt en is een langer platform ideaal als je meer werkruimte wil, bijvoorbeeld om met meerdere mensen tegelijk te werken.
Er zijn verschillende typen steigers: zoals een enkele, een dubbele, hefsteiger, daksteiger, trappentorens, gevel- en metselsteigers of een rolsteiger.
Het platform is 305 cm lang, 60 cm breed en weegt slechts 16 kg. Een rolsteiger platform van carbondeck is 30% lichter dan een houten platform.
Een rolsteiger is een steiger die bestaat uit één of meerdere werkvloeren. De rolsteiger is voorzien van wielen waardoor verplaatsing mogelijk is wat bij vaste steigers niet het geval is. In tegenstelling tot vaste steigerconstructies mag een ervaren bouwvakker met zijn collega's wel een rolsteiger opbouwen.
Prijzen zijn afhankelijk van de gewenste uitvoering, maar bedragen ca. € 350,- per m2, ex. btw en af fabriek.
Bereken eerst hoeveel palen (staanders) je nodig hebt voor de fundering van de steiger. Meet hiervoor hoe diep de palen het water en de ondergrond in moeten, zodat ze stevig genoeg staan. Voor een stevige steiger plaats je elke 60 cm een staander. Aan elke rij staanders wordt in de lengte een dwarsbalk bevestigd.
- Werk altijd met hardhout in het water. Geïmpregneerd hout is verboden om toe te passen in het water. Kies bij voorkeur minimaal 10x10 dikte palen voor in het water. - Bespaar niet op balkafstanden, houdt u aan de richtlijnen om doorbuiging en onveilige situaties te voorkomen.