De maatschappij schrijft voor dat leefruimte en keuken een minimale plafondhoogte van 250 cm moeten hebben.Voor slaapkamer en badkamer is dat 240 cm en voor garages en bergingen is dat 220 cm. De vrije hoogte tussen binnentrappen dient minstens 220 cm te bedragen.
Wettelijk vastgestelde hoogte plafonds
In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn.
In 2003 is er in Nederland een wet aangenomen die stelt dat een plafond minimaal 2,60 meter hoog moet zijn. Je zult dus geen nieuwe woningen meer tegenkomen met een laag plafond.
Antwoord. Voor een volwaardige verdieping wordt doorgaans 2,40 meter gerekend. Wanneer je twee verdiepingen beoogt, kom je op 4,80 meter.
Hoge plafonds Een authentieke jaren 30-woning heeft plafonds van 3,10 tot 3,20 meter hoog. Bij nieuwbouwwoningen zijn de plafonds lager, namelijk 2,60 meter hoog.
Vroeger kostte energie nog niet veel, en was men ook niet energiebewust. Hoge kamers zijn moeilijk te verwarmen, want warme lucht stijgt naar boven. Het kost heel wat energie voordat ook je voeten warm zijn. Je hebt dus minder stookkosten met lage kamers.
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
De nokhoogte van een woning is het hoogste punt van het dak. De goothoogte is de maat van de gevel, gemeten van het maaiveld tot en met de dakgoot. Bij enkele woningtypen van Groothuisbouw is het mogelijk de nokhoogte en/of de goothoogte aan te passen aan de in het bestemmingsplan geldende eisen.
Aanbouwen mogen in principe 4 meter diep zijn en de maximale hoogte gelijk aan de begane grond, plus 30 cm (met een maximum van 5 meter). Bij recreatiewoningen en woonwagens mag je niet vergunningsvrij aanbouwen.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
Verblijfsgebieden zijn woonkamer, keuken en slaapkamer. Een woonkamer moet minimaal de afmeting van 3,3x3,3meter bedragen en 2.6 meter hoog zijn. Een slaapkamer moet minimaal 1,85m breed zijn, 5,0m² aan oppervlak hebben en ook 2,6 meter hoog zijn.
Voor een gemiddeld gezin is ongeveer 38 vierkante meter een goede oppervlakte voor een woonkamer, verdeeld over 400-450 centimeter in de breedte en 850 centimeter in de lengte.
Op grond van het Bouwbesluit moeten woningen bij nieuwbouw een plafondhoogte hebben van 2,6 meter.
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
Wat is de oppervlaktenorm? De totale netto-vloeroppervlakte van een zelfstandige woning moet minstens 18m² zijn. Hiervoor tellen enkel de woonlokalen (leefkamer(s), keuken en slaapkamers). Een kamer heeft een oppervlakte van minimaal 12m².
In de taalpraktijk wordt een verdieping echter haast altijd als een 'bovenverdieping' beschouwd. De meeste mensen beschouwen een flat van tien verdiepingen dus als een gebouw met tien verdiepingen boven de benedenverdieping.
De nok of noklijn is de bovenste scherpe, meestal horizontale snijlijn van twee dakvlakken; de bovenste rand van een dak. Met andere woorden het hoogste punt van een schuin dak is dan ook de nokhoogte.
De bouwhoogte bepaalt hoe hoog je maximaal mag bouwen. Bouwhoogte is een weinig voorkomende term. Meestal staat in het bestemmingsplan de minimale en maximale nokhoogte en goothoogte. Met bouwhoogte wordt vaak nokhoogte bedoeld.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
Groot, groter, grootst
Meer dan een derde van de huizen heeft een oppervlakte van minstens 250 en maximaal 500 vierkante meter.