Na de oogst worden de zaden gereinigd, geschoond, gezeefd en gepeld. Het pellen gebeurt onder zeer hoge druk.De zaden worden tegen een plaat gespoten waardoor de schil openbarst.De schil wordt van de kern gescheiden door afzuiging van de lichte delen.
Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Zonnebloempitten worden verkocht in de schil of als gepelde zaden. De zaadjes die nog in de schil zitten, eet je door ze met je tanden te kraken en vervolgens de schil uit te spugen.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
Waar je bij zonnebloempitten op moet letten
Deze zijn sowieso niet erg eetbaar. Maar belangrijker nog is dat overconsumptie van die schil kan leiden tot constipatie. Als snack worden de pitten weliswaar regelmatig ongepeld verkocht, maar dat is ook om ze langer houdbaar te houden.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
Rooster de zaadjes 30-40 minuten, tot ze bruin zijn. De zaadjes zullen tijdens het roosteren een kleine barst in het midden ontwikkelen. Roer af en toe de zaden om ervoor te zorgen dat ze aan beide kanten gelijkmatig roosteren. Bewaar in een afgesloten bakje.
Zonnebloempitten bevatten enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten die 'een duidelijk gezondheidsvoordeel opleveren, vooral gerelateerd aan de gezondheid van het hart en het risico op hart- en vaatziekten', zegt Rumsey.
Zonnebloempitten zijn de pitten van een zonnebloem. Je kunt ze gebruiken om nieuwe zonnebloemen te planten, maar ze zijn ook heel lekker om te eten. In het Midden-Oosten worden ze dan ook veel als snack gegeten. Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker.
Je kan beter niet meer dan een handvol zonnebloempitten per dag eten. Maar waarom zijn deze kleine powerpacks zo geschikt voor fitnessvoeding? Het hoge eiwitgehalte en de onverzadigde vetzuren zorgen daar onder andere voor. Vet zorgt voor een lang verzadigd gevoel en kan je dus helpen om minder te eten.
Zoals bij elk voedingsmiddel zullen zonnebloempitten je alleen laten aankomen als je er te veel van eet. Zonder schil is beter: "De buitenste schil heeft echt ruwe vezels en kan moeilijk te verteren zijn", zegt Cording.
Dit kan door een doek of papieren zak over de bloem heen te hangen. Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zaden en pitten staan – bij de noten – in de Schijf van Vijf en dragen daarom bij aan een gezond en meer duurzaam voedingspatroon. Zaden en pitten bevatten relatief veel eiwitten en onverzadigde vetzuren (de gezonde vetten), vezels, vitaminen (zoals vitamine B1 en E) en mineralen (zoals magnesium en ijzer).
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
Reacties. De pit bevat calorieën, en daar kun je dik van worden. Omdat het aantal calorieën in zonnepitten te verwaarlozen is en ik niet verwacht dat jouw zusje kilo's pitten per dag eet, wordt ze niet dik. Overigens wegen de calorieën die zonnepitten bevatten niet op tegen de gezonde vitamines.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie. Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op.
Pitten met volledig zwart schillen worden 'zwarte olie-zonnebloempitten' genoemd. Deze pitten worden geperst om er zonnebloemolie uit te winnen. Verder worden deze pitten beschouwd als de geschiktste pitten voor vogelvoer. Pitten met gestreepte schillen worden 'gestreepte zonnebloempitten' genoemd.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Een fles zonnebloemolie van 1 liter bevat anderhalve kilo zonnebloempitten. Een zonnebloem kan honderden zonnebloempitten geven, maar die pitjes zijn natuurlijk nog geen anderhalve kilo!
De pompoenpitten zijn ook nog eens hartstikke gezond door de grote hoeveelheid magnesium die hierin zit. En dat zorgt weer voor een betere bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Ook de omega 3 in de zaden is goed voor je hart. Daarnaast is magnesium ook nog eens goed voor je botten en geeft het je energie.