Dan ben je niet geslaagd en moet je het leerjaar overdoen. De school moet schriftelijk motiveren waarom je een C-attest krijgt.
Je ouders kunnen beroep aantekenen bij de beroepscommissie van de school. Ben je meerderjarig dan kan je dat zelf. Als je dat wil, kan je een vertrouwenspersoon kiezen die je hierbij kan steunen.
U bent niet geslaagd en moet uw leerjaar overdoen. De school moet schriftelijk motiveren waarom u een C-attest krijgt. In het laatste jaar van uw opleiding krijg u geen attest maar een studiebewijs.
Wanneer je als leerling in het secundair onderwijs een C-attest krijgt, mag je niet overgaan naar een volgend jaar. Een C-attest kan men echter niet zomaar toekennen.
Met een C-attest mag je niet over naar een volgend jaar. Om in het BSO naar het derde jaar over te gaan, moet je aan minstens een van deze twee voorwaarden voldoen: -Je hebt een getuigschrift van de eerste graad behaald.
Na het ontvangen van het B- of C- attest moet u, binnen de termijn*, een persoonlijk gesprek vragen met de directeur of zijn afgevaardigde. naar de voorzitter van de beroeps- commissie* met vermelding van het beroep en de motivatie ervan. Dit gebeurt best via aangetekend schrijven. klacht.
Leerkrachten zouden vaker kleinere toetsen moeten geven, zo onthoud je de dingen beter. Blijven zitten demotiveert en helpt leerlingen niet. Blijven zitten voor maar 1 vak is al helemaal belachelijk! Toetsen moeten ook gaan over relevante leerstof en hoeven niet te bulken van de instinkers.
Hij krijgt een C-attest opgelegd en het beroepsorgaan verwijst hiervoor enkel naar de drie jaartekorten en stelt daarbij dat de leerplandoelstellingen onvoldoende behaald werden voor deze vakken.
Ook met een B-attest kan je blijven zitten wanneer de klassenraad een gunstig advies geeft. Bij een ongunstig advies van de klassenraad moet je overstappen naar het hogere leerjaar.
Wie bepaalt of mijn kind blijft zitten of overgaat naar de volgende groep of klas? De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.
Voor leerlingen van arme afkomst bedraagt de kans op een C-attest 1,3% voor het aso en 2,3% voor het kso. Wanneer ouders het sociaal-economisch beter hebben, is dat 0,9% en 1,5%. Een zeven keer grotere kans lijkt overdreven, al worden arm en rijk hier anders afgebakend dan bij PISA-cijfers.
Vijfdejaars kunnen herexamen doen bij Examencommissie om alsnog over te gaan. Leerlingen die in het vijfde middelbaar buizen voor een vak zouden voortaan herexamen kunnen afleggen bij de Examencommissie en zo toch naar het volgende jaar kunnen overgaan. Dat heeft VRT Nieuws vernomen.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Je behaalt je getuigschrift of diploma als je 50% hebt voor alle vakken van je studierichting. Je krijgt meteen een melding via het EC-platform.
Je mag buispunten gebruiken om toch nog te slagen voor maximaal 3 B-vakken. Buis je voor een vierde B-vak? Dan kan je dat ene vak niet delibereren. Je moet dan een herexamen afleggen.
Bent u geslaagd voor alle vakken? Dan krijgt u uw getuigschrift of diploma. voor maximum 3 B-vakken minder dan 50% behaalt, én voor alle B-vakken samen niet meer buispunten hebt dan het aantal B-vakken dat u hebt afgelegd. Een vrijstelling geldt niet als een afgelegd vak en telt dus niet mee in het aantal B-vakken.
Ja, dat mag. Als je minstens 18 jaar, en dus meerderjarig bent, mag je jezelf inschrijven in een school en dus je eigen richting kiezen.
Regels voor zittenblijven en verblijfsduur op school in de praktijk. Op veel scholen voor havo en vwo mogen leerlingen maximaal één keer blijven zitten in de onderbouw. Als een leerling het schooljaar opnieuw niet haalt, dan moet de leerling meestal overstappen naar een vervolgklas op een lager niveau.
Overstappen van 1A naar 1B, van 2A naar 2B, van 2B naar 2A of veranderen van basisoptie kan gedurende het hele schooljaar maar enkel na akkoord van de toelatingsklassenraad. In de tweede en derde graad kan men veranderen van studierichting tot en met 15 januari.
Het diploma dat je behaalt, is een volwaardig diploma secundair onderwijs op. Dit diploma verschilt op geen enkele manier van het diploma dat op school wordt behaald op het einde van 6 aso/tso/kso of 7 bso. Beginnen aan hoger onderwijs zonder diploma secundair? Het kan als je (minstens) 18 bent of 18 wordt voor 31/12.
Een 6-jarig kind dat voldoende aanwezig was in het kleuteronderwijs mag overgaan naar het lager onderwijs, ook al is hij of zij een jaar blijven zitten in het kleuteronderwijs. De school kan wel het advies geven om nog langer in het kleuteronderwijs te blijven of dit bespreken met de ouders.
B-attest. De jongere krijgt een B-attest als hij geslaagd is maar voor 1 of meer vakken minder goede resultaten behaalde. De klassenraad beslist voor welke studierichtingen/basisopties de jonger wordt uitgesloten.
het technisch secundair onderwijs (TSO)
Het TSO besteedt aandacht aan algemene en technisch-theoretische vakken. Na het TSO kan de jongere een beroep uitoefenen of overstappen naar het hoger onderwijs. Bij deze opleiding horen ook praktijktlessen.
Cijfers zittenblijven primair en voortgezet onderwijs
2019: bijna zes procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs blijft zitten (Bron: Onderwijs in Cijfers); 2020: ruim drie procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs blijft zitten (Bron: Onderwijs in Cijfers).