De standaard en meest optimale hoogte voor een boxspring bed is 55 tot 60 centimeter. Bij rugklachten is het raadzaam om een hoger bed te nemen, dit is afhankelijk van de lengte van uw lichaam. Hierdoor hoef je minder te bukken bij het opmaken van het bed en zal uw rug minder belast worden bij het in- en uitstappen.
Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar de hoogte van het hoofdbord van een boxspring. Gebruikelijk is zo'n 40 tot 60 centimeter. Een hoger hoofdbord maakt het makkelijker om er tegenaan te zitten of te leunen, maar leidt ook tot een meer klassieke uitstraling van het bed.
De hoogte van een bed wordt ook de lighoogte of de instaphoogte genoemd. De instaphoogte is de afstand tussen de grond en de oppervlakte van de matras. Daarbij moeten we dus rekening houden met de hoogte van de bedpoten, de hoogte van de bedbodem en de hoogte van de matras.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
De technische levensduur van een boxspring ligt vaak tussen de 15 en 20 jaar. Wat de werkelijke levensduur van een boxspring is, is afhankelijk van veel factoren. De kwaliteit van je boxspring. Het aantal pocketveren, de hardheid van de vering, de topper enz.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Volgens de Arbowet moet je bed een hoogte hebben van minstens 80 centimeter, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van je matras. Met bedklossen, die beschikbaar zijn in verschillende hoogtes, kun je de hoogte van je matras op een veilige manier verhogen.
De hoogte van een “normaal” bed is ongeveer 40 cm. De hoogte van een senior bed is rond de 55/65 cm.
Een topmatras is een dun matras van zo'n 5 tot 10 cm dik. Deze ligt bovenop een normaal, dik matras. Een topmatras wordt ook wel topper of topdekmatras genoemd. Een topper is vooral een trucje van matrasfabrikanten.
Hoe hoog is een seniorenbed? De hoogte van een seniorenbed is tussen de 45 en 65 cm hoog. De instaphoogte is belangrijk en is bij een seniorenbed vaak iets hoger dan bij een standaard bed. Dat vergemakkelijkt het in en uit bed stappen.
Een boxspring met hoofdbord past goed in een klassieker interieur, terwijl een boxspring zonder hoofdbord in een minimalistisch interieur perfect tot zijn recht komt. Ook zonder hoofdbord beschikt een boxspring over heel wat voordelen, zoals de juiste ondersteuning, optimaal comfort en een mooie uitstraling.
Grootte van het hoofdbord
Er zijn verschillende maten beschikbaar, die uiteenlopen van 80cm tot 140cm, 160cm of 200cm breed. Je kan ervoor kiezen om de exacte breedte van het bed aan te houden, maar het mooiste effect wordt gecreëerd wanneer het hoofdbord breder is dan het bed zelf.
Op nummer één voor 'Beste uit de test' van de Consumentenbond komt de boxspring “Auping Original”, een pocketvering boxspring. De boxspring is getest in combinatie met het Deluxe matras (hardheid medium) en de Deluxe topper. Het matras bestaat uit pocketveren en het topdekmatras is gemaakt van latexschuim.
Voordelen van de boxspring
Door de open constructie van veren ventileert een boxspring goed. Een boxspring is in de regel hoger dan een 'gewoon' bed. Zonder hoofd- en voetbord is een boxspring niet groter dan een matrasmaat. Een boxspring is geschikt voor alle soorten matrassen.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
De meeste matrastoppers vervang je na 2 tot 4 jaar, anderen gaan tot wel 6 of 8 jaar mee. Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan je matrastopper gemaakt is. En hoe je je topmatras hebt onderhouden!
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Slijtage van matras en topper
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Let erop dat dit wel afhankelijk is van het materiaal.