De schaal van Kelvin is de SI-eenheid voor temperatuur. SI is een internationaal afgesproken eenheid die als basis wordt gebruikt om een bepaalde grootheid te meten. Deze schaal van Kelvin gaat uit van het absolute nulpunt. Dit punt wordt nul graden Kelvin genoemd en is -273 graden Celsius.
Het absolute nulpunt, is 0 kelvin (0 K). In de Celsiusschaal is datzelfde punt -273,15 °C. De temperatuurschaal van Fahrenheit is geen officieel gestandaardiseerde maat en wordt nog maar in een paar landen gebruikt, waaronder de Verenigde Staten van Amerika. In 1742 presenteerde Anders Celsius zijn temperatuurschaal.
Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin hoe “warmer” en geler het licht is.
De warmte-eenheid Fahrenheit is bedacht door de Duitse instrumentenmaker Gabriël Fahrenheit. Deze wetenschapper bedacht in 1714 een ander soort temperatuurschaal. Hij probeerde een lage temperatuur te maken door salmiak (ammoniumchloride), ijs en water met elkaar te mengen.
De schaal is genoemd naar de Britse fysicus William Thomson (1824-1907), die later in de adelstand werd verheven als Lord Kelvin.
Omrekenen van Celcius naar Kelvin
Kouder dan 0 Kelvin kan simpelweg niet. Om die reden zijn er in Kelvin geen negatieve temperatuurmetingen mogelijk. Als het 0 Kelvin is, vriest het -273 graden Celsius.
Als we een temperatuur willen omrekenen van graden Celsius naar Kelvin, tellen we bij de graden celsius 273 op. Als we een temperatuur willen omrekenen van Kelvin naar graden Celsius, trekken we van de Kelvin 273 af.
De temperatuurschaal van Kelvin hangt af van het absolute nulpunt. Dit is het punt waarop de moleculen niet meer bewegen, en dus geen warmte afstaan. Dit is geldig voor alle moleculen. Het absolute nulpunt ligt bij 0 K, oftewel -273.15 oC.
In Amerika gebruikt men namelijk voor de temperatuuraanduiding geen Celsius maar Fahrenheit.
Omrekenen van graden Celsius naar Kelvin kun je simpelweg doen door er 273,15 bij op te tellen. Bij zeer hoge temperaturen zoals inwendige temperaturen van de zon (miljoenen graden) is er weinig verschil meer tussen de Kelvin en de graden Celsius.
Koel wit licht zorgt voor een energieke en actieve atmosfeer wat dus ideaal is om in te werken. Qua lichtopbrengst maakt het niet uit of je voor 3000K of 4000K kiest. Dit is nagenoeg gelijk. Desondanks vinden veel mensen toch dat het lijkt alsof 4000K net wat meer licht geeft.
Hoe lager het getal, de kleurtempratuur, hoe warmer het licht is. Warm licht is is 3000 kelvin, koud licht is 4000 kelvin en daglicht is 6000 kelvin. Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hoe meer lumen, hoe hoger de wattage is en omgekeerd.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Het gematigde zeeklimaat van Seattle
Seattle heeft een gematigd maritiem klimaat (ook wel gematigd zeeklimaat genoemd), met de meeste neerslag tijdens de winterperiode. Op jaarbasis valt er in de regio behoorlijk veel neerslag, waardoor dit deel van de VS tot de natste van het land behoort.
Deze begint bij de 'absoluut' laagste temperatuur, 0 kelvin (-273,15°C). Op het nulpunt staan alle deeltjes in een gas helemaal stil. Omdat de beweging van deeltjes gerelateerd is aan temperatuur, zou niets kouder kunnen zijn dan 0 kelvin.
Theoretisch zijn geen lagere temperaturen te bereiken dan 0 Kelvin, dat is de temperatuur waarbij alle mogelijke energie uit bewegende deeltjes is verdwenen.
De graad Celsius is genoemd naar Anders Celsius, hij bedacht de Celsius-temperatuurschaal. Anders Celsius was in het midden van de 18e eeuw professor in de sterrenkunde (astronomie) aan de Universiteit van Uppsala in Zweden.
De lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin. Zo is 2000 Kelvin gezellig warm licht en 5000 Kelvin juist helder wit licht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht.
Dit is ongeveer de formule: 1 graad Fahrenheit is ongeveer 0,56 graad Celsius. 0C komt overeen met 32F.
Celsius (eerder centigrade genoemd in onder meer het Engels en Frans), is een temperatuurschaal vernoemd naar de Zweedse astronoom Anders Celsius (1701-1744), die een eerste versie van deze schaal (met 0° en 100° verwisseld) voorstelde in 1742.