Als de bacteriën zeer virulent zijn en niet worden behandeld, kunnen ze zich via de urineleiders verspreiden naar (een van de) nieren. Als dat gebeurt, zullen de symptomen aanzienlijk verergeren, bijvoorbeeld met rugpijn, misselijkheid en koorts.
De urine heeft vaak een vieze geur. Ook kunnen buikpijn en misselijkheid optreden. Als er ook sprake is van pijn in de rug kan het zijn dat de infectie hogerop in de urinewegen zit, er kan dan sprake zijn van een nierbekkenontsteking.
Dit gaat vaak gepaard met koorts en een ziek gevoel. Indien u last heeft van een blaasontsteking, moet u ervoor zorgen dat u anderhalf tot twee liter per dag drinkt. Ook kunt u onderstaande adviezen opvolgen om een blaasontsteking te voorkomen: Stel het plassen niet uit.
Oorzaken urineweginfectie
Vaak wordt een urineweginfectie veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers. De grootste boosdoener van de infectie is de darmbacterie Escheria Coli.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Seks is ook vingeren, aftrekken, orale seks. Kun je daar dan geen blaasontsteking van krijgen? Er is geen 100% kans dat je daar geen blaasontsteking van krijgt maar de kans is een stuk kleiner. Zorg wel dat je handen goed schoon zijn.
Naast de hierboven specifieke klachten kunt u ook klachten van meer algemene aard vertonen zoals verminderde eetlust, lusteloos en vermoeidheid.
Behandeling van een blaasontsteking
2 liter water per dag. Vermijd cafeïne en alcohol, omdat deze irritatie van de blaas kunnen veroorzaken. Gebruik warmte om de pijn van een blaasontsteking te verzachten of te verlichten.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Nitrofurantoïne doodt bacteriën. Het komt na inname vrij snel via de nieren in de urine terecht. Daarom is het erg geschikt bij infecties van de urinewegen, zoals een blaasontsteking. Nitrofurantoïne wordt gebruikt bij eenvoudige blaasontstekingen.
Vaak zijn de klachten van een blaasontsteking binnen enkele dagen verdwenen nadat u gestart bent met de antibioticakuur. Maak een dergelijke kuur altijd af, ook als uw klachten al eerder verdwenen zijn.
Van een blaasontsteking ben je zo weer af
Veel vrouwen zijn er vaak na 1 à 3 dagen vanaf met wat antibiotica. Bij mannen kan een behandeling tot 3 weken duren. Sommige mensen zijn gevoelig voor infecties en krijgen er meerdere per jaar.”
Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven.
Pijn. Ter hoogte van de blaas, net boven de pubis. Soms is er ook sprake van vaginale klachten: irritatie of verhoogde secreties, jeuk. Anderen spreken van druk in de onderbuik: een gezwollen buik of zwaar gevoel.
Onderzoek en diagnose
De huisarts zal je meestal willen onderzoeken en je vragen plas (urine) op te vangen. Soms is alleen urine inleveren niet voldoende en is meer onderzoek nodig om te weten of je een nierbekkenontsteking hebt. Als je dit vaak hebt, kun je onderzoek krijgen naar de oorzaak van nierbekkenontsteking.
Een ontsteking van de urinewegen, ofwel urineweginfectie wordt in de volksmond meestal blaasontsteking of, wanneer er ook koorts is en pijn in de flank, nierbekkenontsteking genoemd. De ontsteking kan behalve in de blaas en in het nierbekken ook in de urineleiders, de plasbuis of (bij mannen) in de prostaat zitten.
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken op die van een blaasontsteking; pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen en steeds aandrang voelen. Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Bij een nierbekkenontsteking heb je altijd hoge koorts.
Bij blaasontsteking kunt u 1 of meer van deze klachten hebben: pijn bij het plassen. vaker kleine beetjes plassen. pijn in de rug of onderin de buik.
Lage rugpijn en buikpijn
Een herkenbare klacht bij een blaasontsteking is uitstralingspijn naar de onderrug en buik. De blaas ligt onder in het bekken. De pijn die daar bij een blaasontsteking optreedt wordt door twee factoren veroorzaakt. Ten eerste is er een lokale zwelling in de blaas vanwege ontstekingsoedeem.
Een blaaszwakte, niet voldoende drinken, blaasontsteking of een blaasverzakking kunnen de bovengenoemde hoofdpijnklachten geven De patiënt klaagt meestal ook van veel en vaak urineren met tegelijkertijd veel druk boven de ogen. Deze vorm van hoofdpijn zien we ook vaak bij verkoudheid of griepklachten.
Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts. De dokter kan jouw urinestaal analyseren en een antibioticakuur voorschrijven.
Kan je seks hebben tijdens een blaasontsteking? Deskundigen adviseren om seks tijdens een blaasontsteking te vermijden totdat de infectie volledig genezen is. Als je een blaasontsteking hebt, kan seks pijn veroorzaken en de gevoelige plasbuis irriteren.
De helft van de mannen en driekwart van de vrouwen merkt niks van de chlamydia infectie. Als er wel klachten zijn dan ontstaan ze 1 tot 3 weken na de besmetting. Vrouwen krijgen klachten die lijken op een blaasontsteking, zoals pijn bij het plassen en in de onderbuik.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.