Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Vaccinatie met DTP vaccin biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Ben je geboren na 1-1-1950 en heb je alle kindervaccinaties gehad? Dan is één herhalingsprik voldoende voor tien jaar bescherming.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Difterie en tetanus: na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes 10 jaar aan. Na die tijd is een nieuwe vaccinatie nodig, als het kind extra kans loopt op een van deze ziekten.
Na een primaire kuur zijn bij vrijwel alle gezonde personen antistoffen tegen hepatitis A en B gevormd. Voor Ambirix zijn langetermijngegevens van antistoffenpersistentie beschikbaar tot maximaal 15 jaar na vaccinatie; voor Twinrix zijn er gegevens tot 20 jaar na vaccinatie.
De virale vormen van hepatitis variëren al naargelang het betrokken virus: hepatitis A-virus (HAV), de minst ernstige vorm. hepatitis B-virus (HBV), de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm.
Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Laat je vaccineren voor landen waar hepatitis A voorkomt.
Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.
Wie krijgt polio? Als je bent gevaccineerd, ben je beschermd tegen alle 3 typen poliovirussen. Iemand die poliomyelitis heeft gehad is daarna alleen beschermd tegen infectie met dat type. Maar niet tegen toekomstige infecties met één van de overige 2 typen.
Tuberculose (BCG): Deze vaccinatie geeft levenslang een beperkte bescherming.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
De DTP-vaccinatie beschermt tegen 3 ernstige infectieziekten: difterie, tetanus en polio. De inenting wordt aangeboden op 9-jarige leeftijd. Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio.
Heel soms verloopt hepatitis A zo ernstig dat ziekenhuisopname nodig is en in zeldzame gevallen kan iemand er aan overlijden. Als iemand besmet is geraakt met het hepatitis A-virus, blijft deze persoon geen drager van het virus.
Het virus zit in de ontlasting van besmette personen. U raakt besmet wanneer het virus in uw mond terechtkomt. Slechte hygiëne speelt hierbij een belangrijke rol. Iemand met hepatitis A die naar het toilet geweest is om te poepen of plassen kan het virus op de wc-bril, de kraan en andere voorwerpen achterlaten.
Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen jongeren een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma.
Een eerste vaccinatie rond de leeftijd van 6 weken beschermt je pup tegen hondenziekte, hepatitis en parvovirose. Komt je pup van bij een fokker, dan heeft hij die eerste injectie vaak daar al gekregen. Drie weken later, op 9 weken, krijgt de pup een herhalingsinenting (hondenziekte, hepatitis en parvovirose).
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.
Meestal (90-95%) verloopt een infectie met het poliovirus zonder verschijnselen. In de andere gevallen begint het vaak met griepachtige verschijnselen. Deze verdwijnen meestal spontaan. Soms kunnen de klachten erger worden; hoofdpijn, spierpijn en braken.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
Kinderen van moeders met chronische hepatitis B krijgen al bij de geboorte hun eerste vaccinatie en antistoffen tegen hepatitis B toegediend. Daarna wordt de vaccinatieserie op het consultatiebureau afgemaakt. Na volledige vaccinatie is de kans dat het kind hepatitis B krijgt minimaal.
Een volledige vaccinatie tegen hepatitis B bestaat uit drie prikken in maand 0,1 en 6 en geeft i.p. levenslange bescherming. Om dit zeker te weten moet één tot drie maanden na de laatste hepatitis B vaccinatie bloed geprikt worden. Hierbij wordt de antistof waarde bepaald (titer).
Besmet bloed, sperma of vocht kan dan in aanraking komen met een wondje in de huid of met de slijmvliezen van mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen. Baby's kunnen bij hun geboorte hepatitis B krijgen als hun moeder het heeft. Veel mensen die hepatitis B hebben zijn op deze manier besmet geraakt.
Hepatitis-A-vaccin is sinds 1992 internationaal op de markt. Hepatitis-B-vaccin sinds 1987. Deze combinatie is als injectie op recept verkrijgbaar onder de merknamen Twinrix en Ambirix. Deze combinatie wordt gebruikt bij vaccinaties tegen virusinfecties die hepatitis kunnen veroorzaken.
De hepatitis B-vaccinatie beschermt u tegen de infectieziekte hepatitis B, een ernstige infectie van de lever. U heeft drie vaccinaties nodig om volledig beschermd te zijn tegen hepatitis B. De tweede hepatitis B-vaccinatie volgt meestal een maand na de eerste.