Negen rendieren trekken de slee van de kerstman: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen en natuurlijk Rudolph, aan wie zelfs een kerstlied "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" is opgedragen.
De rode neus van Rudolph
In 1939 kwam het verhaal over een negende rendier: Rudolph the red-nosed reindeer.
Deze rendieren zijn tevens in staat om te vliegen. De namen van de rendieren zijn gebaseerd op het gedicht A visit from Saint Nicholas (1823) van de dichter Clement Clark Moore (15 juli 1779 -10 juni 1863): Dasher en Dancer, Prancer en Vixen, Comet en Cupid, en Donder (ook wel Donner) en Blitzen (was eerst Blixem).
Engelse namen voor de rendieren
De Engelse namen van de andere 8 rendieren zijn: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner(of Thunder), Blitzen (ook wel Lightning).
Rudolph the Red-Nosed Reindeer is een fictief rendier bedacht door Robert L. May. Hij introduceerde het personage in een verhaal geschreven in 1939, in opdracht van Montgomery Ward.
Tegenwoordig kennen we vooral Sinterklaas en de Kerstman. Dat zijn een soort broers, of in ieder geval naaste familieleden. De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
Iedereen kent Rudolf het rendier met zijn rode, lichtgevende neus. Hij trekt samen met acht andere rendieren de slee van de Kerstman.
Het is met mythische figuren altijd lastig om aan te wijzen waar ze nu precies vandaan komen. Feit is natuurlijk dat Sinterklaas eerder bestond dan de kerstman. En onze Sint heeft wel degelijk invloed gehad op het ontstaan van de bolle ho-ho-ho-roeper.
Rudolph werd gepest
Maar de Kerstman zag juist de mogelijkheden van Rudolph omdat zijn neus ook licht gaf en de Kerstman de weg kon wijzen. Van verschoppeling werd Rudolph het negende en belangrijkste rendier van de Kerstman.”
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
Sterker nog, je kunt hem in zijn woonplaats bezoeken. Net boven de poolcirkel ligt Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. Hier vind je Santa Claus Village, waar de enige echte Kerstman (Joulupukki in het Fins) kantoor houdt.
De rendieren hebben een schofthoogte van ongeveer 85 en 150 cm. Hindes (vrouwtjes) worden tussen de 162 en 205 cm lang terwijl de mannetjes (bokken) tussen de 180 en 214 cm worden.
Nee, dat is niet helemaal het geval. Er zijn eeuwenoude illustraties van de Kerstman waarin hij afwisselend een rood, groen of geel pak draagt. Zijn uiterlijk is door de jaren heen ook veranderd: van kabouter en elf tot angstaanjagende gnoom.
Een arrenslee is een soort slee die getrokken wordt door een of meer trekdieren zoals paarden of rendieren en die meestal gebruikt wordt voor pleziertochtjes.
Het rendier (Rangifer tarandus) is een zoogdier uit de familie der hertachtigen (Cervidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Cervus tarandus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Rendieren komen in het wild voor in de taiga en toendra van Noord-Europa, het noorden van Azië en Noord-Amerika.
Rudolf had chronische stress
Samen met de leidende rol die Rudolf in het rendierspan had, leidde dat tot chronische, psychologische stress die de lichaamstemperatuur permanent verhoogde en het neusslijmvlies zelfs in rust oververhitte.
De kerstsokken van de Kerstman en het snoepgoed van Sinterklaas worden met dit kinderfeest dus gecombineerd. Ben je stout geweest? Van Sinterklaas krijg je de roe als je stout bent geweest.
De stoute kinderen krijgen alleen kolen in hun kousen of schoenen. Maar maak je geen zorgen: het is een speciaal soort steenkool, genaamd "dulce carbone”, en is erg zoet en lekker. Ook in Zweden wordt niet alleen de kerstavond en de kerstdagen gevierd.
Het uiterlijk van de moderne Kerstman is bedacht door de Amerikaanse cartoonist Thomas Nast (1804-1902). Deze tekenaar werkte voor het blad Harper's Weekly en publiceerde in 1881 een tekening van Merry Old Santa Claus.
Dit verhaal heb je nog nooit gehoord. Het is een hilarische en ontroerende komedie over Fred Claus, de broer van de Kerstman en zijn complete tegenpool.
Stefan de Walle beleeft zijn dertiende intocht als goedheiligman, een rol die hem met de jaren steeds beter past. Nou dag hoor, de kenmerkende, spottende groet van Sinterklaas alias Stefan de Walle (58), verdient stilaan een plekje in de canon van de Nederlandse tv.
Santa Claus werd afgebeeld in het rood met een witte bontrand, en deze kleurencombinatie droeg zeker bij aan Coca-Cola's gebruik van de Kerstman voor zijn reclamecampagne van 1931. De campagne moest het idee van de meeste Amerikanen wegnemen dat Coca-Cola alleen geschikt was om op warme zomerdagen te drinken.
Het wereldberoemde rendier Rudolph heeft een rode neus.
De kerstman heet in het Engels Santa Claus. Dat klinkt een beetje als Sinterklaas, en dat klopt ook - want in de 17de eeuw wordt er in Amerika lustig Sinterklaas gevierd, door de Nederlandse immigranten daar. De Engelse immigranten hebben een paar weken later hun eigen feestje, samen met Father Christmas.
2. DUITSLAND: DER WEIHNACHTSMANN, CHRISTKIND, NIKOLAUS EN KRAMPUS. De geschiedenis van de Kerstman kent in Duitsland veel verschillende kerstpersonages die interessant zijn om te noemen. De eerste is “der Weihnachtsmann”, letterlijk vertaald “de man van Kerstmis” of Vadertje Kerstmis.