Viscose combineert de positieve eigenschappen van katoen en zijde. Aan de ene kant is viscose net zo zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, waardoor viscose ook wel kunstzijde wordt genoemd. Aan de andere kant is het net zo slijtvast, ademend en absorberend als katoen.
Halfsynthetische vezels
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen. Lyocell is een vezel die wordt gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom.
Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken. Hoe was je het? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal door het wassen waarschijnlijk veranderen.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
Viscose lijkt op katoen, maar is zo zacht als zijde, de stof wordt ook wel 'kunstzijde' genoemd. Viscose is zacht, huidvriendelijk en kleurvast. Bovendien neemt viscose heel goed vocht op en is dus heerlijk draagbaar in de zomer.
Vermijd polyester en rayon (viscose)
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Leuke naai-ideeën met viscose
Deze kunstzijde heeft de eigenschappen van zijde, maar is wel een stuk goedkoper in aanschaf. Daarom wordt de stof vaak voor feestelijke kleding en bruidsmode gebruikt.
Jaarlijks worden er meer dan 70 miljoen bomen gelogd om cellulose vezels van te maken. Viscose is een stof, gemaakt op basis van bamboe of houtpulp. Viscose (of rayon) wordt wijd geprezen omdat het minder water verbruikt dan de productie van katoen, maar niets is minder waar.
De stof viscose, ook wel rayon of kunstzijde genoemd, is een half-synthetische vezel die goed ademt. Het lijkt op zijde, maar voelt aan als katoen. Door het halfsynthetische maakproces heeft de stof de voordelen van zowel organische als synthetische stoffen. Daarom is deze stof luchtdoorlatend en toch kleurvast.
Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses. Plus: vocht absorberend, voelt zacht en draagt prettig. Min: kan krimpen en afgeven, vrij slap van structuur. Daarom is viscose niet geschikt voor onder meer sportkleding.
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren. Zo koelen je spieren niet te veel af.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
#4 Viscose
Op nummer 4 van onze lijst met duurzame stoffen staat de semi-synthetische stof Viscose, wat we ook kennen als Rayon! Semi-synthetisch betekent in dit geval dat het materiaal van de stof op natuurlijke basis is, maar dat met behulp van chemicaliën de echte stof vezel wordt gemaakt.
Viscose is eigenlijk een verouderde kunstvezel, die in de textiel-industrie in veel gevallen is vervangen door modernere kunstvezels van synthetische materialen. Maar voor het bereiken van mooie glanseffecten door viscose te vervilten of mee te spinnen met wol, is dit materiaal bij uitstek geschikt.
Omdat viscose erg kwetsbaar is als het nat is, moet je geen stugge stoffen zoals spijkerbroeken of jasjes met grove knopen toevoegen aan de was waarin je ook je viscose kleding wast. Let vervolgens ook op het wasmiddel dat je gebruikt. In sommige wasmiddelen zit bleek verwerkt.
Viscose wassen
Dit materiaal kan gemakkelijk krimpen, dus het is van belang om dit niet te heet te wassen. Zorg dat het niet lang en warm gewassen wordt, laat het liggend drogen en gebruik geen droger. Ook hierdoor kan viscose namelijk snel krimpen.
Droog viscose bij voorkeur liggend op een droogrek. Stop nooit in de droger.
Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet én is het vochtregulerend en vochtafvoerend.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.