Slikproblemen herkennenVerslikken, hoesten, kuchen tijdens het eten of drinken. Speeksel, eten of drinken loopt uit de mond. Moeite met het bewegen van de tong of met het kauwen. Moeite met het inzetten van een slikbeweging.
Symptomen bij slikproblemen
keelholte. Moeite om de slikbeweging in te zetten.Hoesten, kuchen, keelschrapen, benauwd worden of rood aanlopen na het slikken. Frequent hoesten, kuchen of keelschrapen na het slikken duiden het meest op een slikprobleem.
Slikproblemen doen zich bijvoorbeeld voor wanneer iemand niet meer goed kan kauwen, het eten niet meer weg kan krijgen of zich telkens verslikt. Eten en drinken worden dan vaak bezigheden waar men tegenop gaat zien in plaats van een gezellige gebeurtenis. Een cliënt kan klachten hebben tijdens of na het slikproces.
Een slikprobleem of dysfagie uit zich in verschillende symptomen en kan ontstaan door: neurologische problemen. aandoeningen in het hoofd-halsgebied. medische behandelingen of medicatie.
Bij slikproblemen kunt u eten en/of drinken niet goed doorslikken. U kunt dikkere dranken kiezen of een medisch verdikkingsmiddel gebruiken.U kunt zacht, smeuïg of gemalen eten nemen.Zorg ervoor dat u genoeg vocht en voedingsstoffen binnenkrijgt.
Als een slikstoornis is vastgesteld, kan een logopedist een uitgebreider onderzoek doen om te beoordelen of aanpassingen in de voeding, in de houding of de wijze van slikken nodig zijn. De logopedist bepaalt of de patiënt mag eten en drinken, en zo ja, hoe dik (consistent) het voedsel mag zijn.
Duidelijk is wel dat de angst in de loop der tijd steeds groter kan worden en de slikproblemen daardoor kunnen toenemen. Ook spanningen kunnen slikproblemen veroorzaken of verergeren.
Slikstoornissen kunnen lichamelijke- maar ook sociale gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel, afvallen of uitdrogen. Een sociaal gevolg van een slikprobleem is dat het plezier in samen met anderen eten en drinken kan verdwijnen.
Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees. Zorg dat het vlees goed gaar is en maak het dan fijn. Voeg bij het malen veel jus, bouillon of groentenat toe omdat het anders te droog wordt.
De medische benaming voor problemen met slikken is dysfagie. Om goed te kunnen slikken moeten de spieren van de lippen, tong, kaak, wangen en het strottenhoofd goed functioneren en samenwerken. Een veelvoorkomende oorzaak van dysfagie is een Cerebro Vasculair Accident (CVA). Ook wel beroerte genoemd.
Het globusgevoel kent een aantal oorzaken. In de meeste gevallen (23-68%) is irritatie door terugstromen van maagzuur (reflux) de oorzaak. Een andere bekende oorzaak is verhoogde spierspanning in de bovenste kringspier van de slokdarm. Ook kan het brokgevoel het gevolg zijn van een vergrote tongamandel.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel.U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik.De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Slokdarmkanker betekent dat er een kwaadaardige tumor in de slokdarm groeit. Symptomen zijn onder meer het gevoel dat eten niet goed zakt en pijn achter het borstbeen. De vooruitzichten zijn erg afhankelijk van het stadium waarin slokdarmkanker wordt ontdekt.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
De stembanden, keel en hals kunnen branderig, pijnlijk, geïrriteerd en/of moe aanvoelen.
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke klachten. Zoals keelpijn die niet vanzelf overgaat, moeite met slikken en opgezette klieren in de hals. Deze klachten komen ook bij andere, meer onschuldige aandoeningen voor. Zoals een keelontsteking, of een poliep in de keel.
Vooral aan het begin geeft keelkanker meestal onduidelijke klachten. Bekende klachten van keelkanker zijn een hese stem, opgezette klieren, keelpijn en moeite met/pijn bij het slikken. Deze symptomen komen ook vaak voor bij onschuldige aandoeningen zoals keelontsteking of poliepen.
Oorzaken en symptomen
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Gebruik zachte fruitsoorten, zoals banaan, peer en perzik. Maak hier eventueel een smoothie van.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut.
Losmaakoefeningen voor de hoofd- en de halsspieren
Als u andere losmaakoefeningen voor dit gebied kent, voer ze dan gerust uit. Trek uw schouders op tot aan uw oren en laat ze langzaam weer zakken. Draai uw schouders langzaam in een kringetje rond. Eerst van achter naar voren, dan van voren naar achter.
De beschadiging is meestal aan de onderkant van de slokdarm. Hierdoor gaat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm niet goed open. Daardoor zakt het eten en de vloeistoffen niet goed door naar de maag.Dit zorgt dat eten blijft hangen en dat het eten, zowel vast als vloeibaar, zich opstapelt in de slokdarm.