We spreken van een winterdepressie als jij in de wintermaanden last hebt van somberheid, meer behoefte hebt aan slaap en kampt met andere depressieve klachten. Je lichaam heeft in de donkere maanden moeite met het wennen aan het gebrek aan licht, en dat merk je.
Als in de herfst de blaadjes beginnen te vallen, het vaak langdurig regent en vaak ook stormachtig weer is, worden sommige mensen somber en futloos. Dit wordt een winterdip genoemd. Blijft dit aanhouden, dan kan dit uitmonden in een winterdepressie.
Een winterdepressie begint vaak al in het najaar en gaat in het voorjaar vanzelf over. U heeft ten minste 2 jaar achter elkaar depressieve klachten. Behandeling met licht van een speciale lamp kan helpen (lichttherapie). Als u 1 keer per dag in het licht van deze lamp zit, helpt dat vaak al na 1 week.
Een winterdip is goed te behandelen met licht. Met lichttherapie ga je eenmaal per dag zo'n tien tot vijftien minuten (meestal 's ochtends) in het licht van een speciale lamp zitten. De behandeling duurt meestal enkele dagen tot een aantal weken, de meeste mensen merken na een week al verbetering.
Wat is de oorzaak van een winterdepressie? De oorzaak van een winterdepressie is veelal het gebrek aan licht. In de winter zijn de dagen korter, neemt de lichtsterkte van de zon af en komt de zon later op. Dit heeft effect op onze biologische klok, die daardoor in het najaar ontregeld kan raken.
Vitamine D bij een winterdip
Het slikken van vitamine D voordat de echte winter begint, lijkt te helpen bij een winterdepressie.
De eerste klachten van een winterdepressie ontstaan vaak al aan het begin van de herfst, bereiken in december en januari hun hoogtepunt en verdwijnen langzaam in het voorjaar. Overigens bestaan er ook zomerdepressies, al komen deze een stuk minder vaak voor.
Vitamine D
Sommige mensen die een winterdepressie hebben, kunnen baat hebben bij het slikken van een vitamine D-supplement.
Zo'n 480.000 Nederlanders lijden aan Seasonal Affective Disorder (SAD), zoals we een winterdepressie officieel noemen. Nog eens 1,3 miljoen mensen hebben een winterdip, met vergelijkbare, maar mildere klachten. De eerste symptomen van een winterdip verschijnen wanneer de herfst zijn intrede doet.
Een herfstdip/winterdepressie is niet te vergelijken met een echte depressie. Bij een herfstdip/winterdepressie gaan de negatieve gedachten op en af, is er een verhoogde eetlust en een grotere behoefte aan slaap.
Er zijn een paar verschillen tussen een winterdip en een winterdepressie: Bij een winterdip voel je je ook somber en vermoeid, maar het lukt nog wel om activiteiten en bezigheden te doen. Bij een winterdepressie is dit niet het geval. Zelfs simpele dingen voelen dan zwaar aan.
Mogelijk is dat het gevolg van een evolutionair proces”, zegt Meesters. “Interessant is dat onder IJslanders die naar Canada emigreerden, veel minder winterdepressies voorkwamen dan bij 'autochtone' Canadezen. Dat is één van de aanwijzingen die we hebben dat winterdepressies erfelijk zou kunnen zijn.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
De resultaten van de meta-analyse laten zien dat toevoegen van vitamine D effectiever is dan een placebo bij het verlichten van depressieve symptomen bij mensen met een depressie. Er waren grote verschillen in de gebruikte vitamine D-doses, maar meestal was het 50-100 microgram per dag.
In de winter krijgt ons lichaam weinig de kans om voldoende vitamine D aan te maken. Het is dan een goed idee om zelf je lichaam met supplementen te versterken.
Zorg voor een daglichtlamp met voldoende lichtsterkte (ten minste 2000 lux op 50 centimeter afstand), zodat je zeker weet dat de daglichtlamp het beste effect heeft. Het is vooral heel belangrijk dat je geen UV-lamp koopt.
Als je een depressie hebt, voel je je somber en kun je niet meer genieten van zaken waar je normaal gesproken wel warm voor loopt. Wanneer een depressie ieder jaar weer in hetzelfde seizoen de kop opsteekt spreken we van een seizoensgebonden depressie.
Onderzoek lijkt er inderdaad op te duiden dat er een verband is tussen een lage dosis vitamine D in het lichaam en depressieve klachten. De vraag is alleen wat de precieze oorzaak is. Vaak wordt een vitamine D-tekort als oorzaak van de depressieve klachten gezien.
De zonnebank kan helpen SAD te bestrijden in periodes waar dit nodig is. Als u zich tijdens de wintermaanden depressief voelt, overweeg dan uw blootstelling aan zonlicht te verhogen. U kunt dit doen door regelmatig te komen zonnen bij Magic Sun!
Melatonine komt in je hersenen vrij als het donker wordt. Het is een belangrijke stof om de slaap te vatten. Hoe minder licht, hoe meer melatonine wordt aangemaakt. Door het gebrek aan licht in de winterperiode kampen meer mensen met slaapproblemen.
In de herfst en de winter is het daglicht zwakker. Ook is het minder lang licht en de zon komt later op. Dit kan ervoor zorgen dat iemand zich wel eens somber voelt en meer behoefte heeft aan slapen en eten. Dit noemen we ook wel een winterdip of de 'winterblues'.
Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.