Dat komt door de vergrijzing, migratie en doordat steeds meer jongeren met een taalachterstand van school komen. "Hoe ouder we worden, hoe meer onze vaardigheden afnemen. Bij oude mensen is ook het begrijpend leesvermogen minder", licht Heijkoop toe.
Steeds meer laaggeletterden
“Dat heeft drie oorzaken”, legt ze uit. “De eerste is dat we in Nederland vergrijzen en het helaas zo is dat je, naarmate je ouder wordt, een beetje van je taalvaardigheid verliest. De tweede oorzaak is dat meer mensen naar Nederland komen die ook in hun eigen land laaggeletterd zijn.
Sommige mensen hebben door ziekte, spijbelen, een lichamelijke handicap of een reizend bestaan onderwijs gemist. En daarnaast zijn er ook mensen die zijn opgegroeid in een taalarme omgeving of mensen die te maken hebben gehad met een problematische thuissituatie.
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen! Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen.
Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone. De Rijksoverheid biedt hulp om laaggeletterdheid aan te pakken. Bijvoorbeeld met financiering aan gemeenten en subsidies aan werkgevers voor aanbod van opleidingen.
Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruiken van een computer of smartphone. De Rijksoverheid biedt hulp om laaggeletterdheid aan te pakken.Bijvoorbeeld met financiering aan gemeenten en subsidies aan werkgevers voor aanbod van opleidingen.
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen! Je bent als volwassene laaggeletterd, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen.
Ze gebruiken vaker medicijnen niet op de juiste manier en hebben een minder gezonde leefstijl. Daarnaast hebben laaggeletterden met een chronische ziekte, meer moeite met zelfmanagement en meer kans op slechtere gezondheidsuitkomsten. Laaggeletterdheid is een risico voor de gezondheid.
Laaggeletterde mensen hebben moeite met het invullen van formulieren van de Belastingdienst, het lezen van straatnaamborden, het reizen met het openbaar vervoer, het voorlezen van hun kinderen, pinnen en digitaal betalen en het lezen van bijsluiters.
Voorkomen van laaggeletterdheid
Bevorderen van investeringen in het taal- en rekenonderwijs, zodat het aantal kinderen dat met een te laag taalniveau van school komt, daalt. Verbinden van partijen met een rol in het leven van jonge gezinnen, zodat kinderen met voldoende basisvaardigheden aan de basisschool beginnen.
Dyslexie kan erfelijk zijn: 60% van de dyslectische kinderen heeft een ouder die ook dyslectisch is. Het kan de kans op laaggeletterdheid vergroten. Dyslexie is levenslang: wel kunnen oefeningen helpen.
Een deel van de mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden is laaggeletterd. Laaggeletterd betekent dat je de taal of talen die je spreekt slecht beheerst. Deze groep mensen heeft bijvoorbeeld moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.
In de gemeente Amsterdam zijn volgens een robuuste schatting tussen de 85.800 en 101.600 mensen laaggeletterd. Net als Rotterdam en Den Haag liggen de laaggeletterdheidcijfers hier hoger dan het landelijke gemiddelde. Het landelijk gemiddelde is 11 tot 13 procent. Utrecht is de uitzondering tussen de vier grote steden.
Behoefte aan aandacht heeft ook te maken met behoefte aan waardering. Het betekent dat de ander je ziet staan, oog voor je heeft, interesse en belangstelling toont, bereid is om naar jou te luisteren en jou te horen. Het is dus een vorm van waardering, erkenning en respect. Aandacht is liefde!
Help de laaggeletterde
Gebruik eenvoudige taal: vermijd moeilijke woorden en gebruik die woorden die u de laaggeletterde ook hoort gebruiken. Formuleer in korte zinnen en breng informatie in delen die de ander gemakkelijk kan behappen. Moedig aan om een cursus lezen en schrijven te gaan volgen.
Lage gezondheidsvaardigheden zijn gelinkt aan een minder gezonde leefstijl. Dat komt o.a. omdat leefstijladviezen niet goed begrepen worden of moeilijk in de praktijk om te zetten zijn. Zo weten we uit onderzoek dat mensen met lage gezondheidsvaardigheden meer roken en meer aan diabetes lijden.
Mensen met financiële problemen hebben vaker een lagere leesvaardigheid. 50,3% van de onderzochte mensen bij Kredietbank Nederland en Syncasso valt in de risicogroep voor laaggeletterdheid (Keizer, 2018).
Uit het vervolgonderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat laaggeletterdheid de Nederlandse samenleving jaarlijks bijna 1 miljard euro kost. Hogere gezondheidskosten, kosten voor uitkeringen, lagere productiviteit van de laaggeletterden die werken en gemiste belastinginkomsten zijn de grootste kostenposten.
Er is een aantal signalen waaraan u kunt zien dat iemand misschien moeite heeft met taal. Iemand heeft moeite met het formuleren van zinnen en het beantwoorden van moeilijke vragen.Iemand heeft vragen over informatie die al eerder is verteld.
Welk land heeft de meeste analfabeten? Volgens Unesco wonen er in India en China veruit de meeste mensen van vijftien jaar en ouder "die geen alledaagse teksten kunnen lezen of schrijven": in 2000 waren het er respectievelijk 286 miljoen en 141 miljoen.
Laaggeletterden zitten op niveau A2/1F.
Laaggeletterden werken vooral in beroepen waar het voor werkgevers niet moeilijk is om werknemers te vinden. Dit zijn beroepen als schoonmaker, keukenhulp of hulpkracht landbouw. Voor werkzoekenden in deze beroepen, waaronder laaggeletterden, liggen dus minder kansen op werk.