Bakpapier zorgt ervoor dat eten uit de oven niet aanbakt aan je ovenschaal of bakvorm. Om dat te kunnen voorkomen, zit er een laagje op het papier. Traditioneel bakpapier wordt gelinkt aan de kankerverwekkende stof PFOA (ook bekend van Teflon pannen) die gelukkig sinds 2015 verboden is.
Met bakpapier voorkom je dat het eten niet blijft plakken aan de plaat. Maar dit kun je ook doen door met olijfolie, plantaardige olie of spray de bakplaat of vorm in te vetten. Deze middelen zorgen ervoor dat er helemaal niks aan vast blijft plakken.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Geen bakpapier in huis? Dan kun je ook aluminiumfolie gebruiken. Je krijgt er alleen wel een ander resultaat door: het deeg van de koekjes zal namelijk harder worden en iets bruiner kleuren.
Heb je er schoon genoeg van dat steeds als je iets wil bakken, het bakpapier op is? Koop dan eenmalig een siliconen bakmat. Deze bakmat werkt hetzelfde als bakpapier, maar is herbruikbaar. Je kunt de siliconen mat na gebruik namelijk makkelijk afwassen.
Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid. Een oven vol aangekoekte etensresten, daar zit niemand op te wachten. Een velletje bakpapier kan handig zijn om jezelf schoonmaakwerk te besparen.
Geen pfas maar siliconen
Het was een hele saaie klusm maar ik heb het gedaan. Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
Herbruikbaar? In principe gebruik je bakpapier maar één keer en gooi je het daarna weg, maar het kan geen kwaad om het voor een tweede keer te gebruiken. Wanneer je het papier weggooit, doe dit dan niet in de papierbak, maar bij het normale afval. Als je vaker bakt is, is een siliconen bakmat een aanrader.
Hoe vaak gebruiken? Bakpapier gebruik je in principe maar één keer, daarna gooi je het weg. Het mag niet in de papierbak maar moet bij het normale afval. Als je vaker bakt, is een siliconen bakmat een aanrader.
Anti kleef siliconen bakmat
De grote siliconen bakmat heeft een antikleef functie waardoor je baksels niet blijven plakken en je ook makkelijk de bakmat schoon kan maken na gebruik. Als je iets maakt op het aanrecht met de bakmat siliconen blijft hij goed liggen, dit omdat hij gemaakt is van antislip materiaal.
Kijk goed uit wanneer je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk zo in de brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Hierdoor moet je het niet gebruiken wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl de oven voorverwarmt.
Komt 'ie: het enige wat je hoeft te doen is bakpapier in de koekenpan leggen. Geen kans op aanbakken, wel heel veel kans op een super knapperig gebakken stukje vis. Knip een cirkel bakpapier ongeveer zo groot als je koekenpan, verwarm hier de boter of olie op en bak je vis zoals je dat normaal zou doen.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Het is te dun om te smelten, het verbrandt, recyclen is daardoor onmogelijk.
Voor blind bakken kun je speciale bakbonen kopen, zoals deze Point-Virgule Baking Bakparels á €8,99, maar mocht je – net als ik – geen tijd meer hebben om die aan te schaffen, dan kan het ook met gedroogde bonen, rijst, gewone knikkers (wel even goed wassen natuurlijk ;-)) of zelfs een springvorm op de kop, die net 1 ...
folie reflecteert de warmte, de matte kant houdt de warmte vast. Dus gerechten, die warm moeten blijven, afdekken met de matte kant naar boven. Bij gerechten, die koel gehouden moeten worden de glanzende kant naar boven.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken. Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het bakpapier.
Je vervangt 1 theelepel bakpoeder door 1/4 theelepel bicarbonaat en 1/2 theelepel azijn of bijvoorbeeld witte wijn of citroensap.
Nooit meer aangebrand eten
Een stevige laag zilverpapier tussen de pan en je eten zorgt ervoor dat niets aan de bodem van de pan blijft kleven. Extra pluspunt: op die manier kan je ook makkelijk koken zonder olie te gebruiken.
Koekjes bakken
De folie kan op zich prima, maar je koekjes zullen dan minder mooi worden. De vorm van je koekjes blijft dan vaak niet behouden waardoor het deeg zich meer zal 'uitspreiden'. Ook kunnen de koekjes harder en bruiner worden.
Wil je een gerecht in de oven zetten en voorkomen dat de bovenkant te snel verkleurt? Dek het gerecht dan juist af met de glanzende kant naar buiten. Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen.
Daar zijn slechts twee redenen voor: De vis wordt sappiger, omdat hij in zijn eigen sap wordt gekookt. Zalm kan op deze manier worden bereid voor diegenen die op dieet zijn of het caloriegehalte van het gerecht willen verminderen. Ondertussen zal de zalm in de folie veel smakelijker zijn, alsof dit gerecht gestoomd is.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.