Ga je met meer drank dan wettelijk is toegestaan achter het stuur zitten, dan kun je verschillende straffen krijgen: Een boete, tot maximaal € 21.750.Je kunt je rijbewijs kwijtraken, voor korte of langere tijd.En voor maximaal 5 jaar.
U mag niet fietsen als u onder invloed bent van alcohol. Dit kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen. Het alcoholgehalte in uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat is net als in de auto of op de motor.
Na gebruik van alcohol verandert je rijgedrag: De reactiesnelheid vertraagt. Bij 2 glazen duurt het 0,5 seconde langer voordat je op de rem trapt. De remweg wordt hierdoor 11 meter langer.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
De boete voor varen onder invloed van alcohol bedraagt minimaal (als je de grens fractioneel hebt overschreden) 350 euro. Maar een hogere boete, taakstraf of gevangenisstraf is ook mogelijk. In het uiterste geval kan ook de vaarbevoegdheid worden ontzegd.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Bij 5 promille kun je in coma raken. Uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat ook het ademhalingscentrum verlamd raakt. Dit is dodelijk.
Een kater na teveel alcohol drinken betekent meestal: hoofdpijn, misselijkheid, dorst ('nadorst'), zweten en overgevoeligheid voor prikkels. Een kater heeft verschillende oorzaken. Via verschillende mechanismen stimuleert alcohol de vochtafscheiding.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Blijkt uit de blaastest of uit uw gedrag dat u misschien te veel alcohol gebruikte? Dan brengt de politie u naar het politiebureau voor een ademanalyse. U moet dan opnieuw blazen in een beter apparaat. Het resultaat hiervan gebruikt de politie in uw zaak.
Rijden onder invloed = boete
'Blaast' u positief bij een politiecontrole (u hebt een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille), dan krijgt u onmiddellijk een rijverbod tussen drie en zes uur. Daarnaast moet u meteen een boete betalen van minstens 137,50 euro, al kan deze oplopen tot 2.000 euro of meer.
Je krijgt altijd een boete als je teveel gedronken hebt en aangehouden wordt. Ook mag je tijdelijk niet rijden. Dit heet een rijverbod of tijdelijke rijontzegging. Een rijverbod kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken en soms zelfs maanden.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging. Alcoholisme is uiteindelijk altijd dodelijk.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Wanneer je te veel drinkt, bestaat de kans dat je nog steeds misselijk bent na alcohol de volgende dag. Sommige mensen hebben er geen last van, anderen zijn wel 2 dagen misselijk na alcohol.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
Zout eten
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft.
Alcohol kan de eetlust opwekken. De eetlust ontstaat doordat alcohol de zuurproductie van de maag prikkelt. In dit geval is het mogelijk dat je trek krijgt in vet eten. Vet eten is natuurlijk nooit helemaal goed, maar het kan ook niet echt kwaad om dan ook daadwerkelijk iets vets te eten.