Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.
Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.
Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar, chorizo, rauwe ham, cervelaat, salami, osseworst, filet american).
Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest. Kijk bij een pizza naar de ingrediënten. Eet bijvoorbeeld geen pizza met tonijn. Een pizza staat niet in de Schijf van Vijf.
Omschrijving. Puntje brie - Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk. 60% V.G. op droge stof.
Gepasteuriseerde melk is namelijk kort verhit waardoor bacterien onschadelijk worden gemaakt. Mozzarella (ook mozzarella di bufala) en harde kazen, zoals de Hollandse Goudse kaas, geitenkaas of de Italiaanse Parmezaanse kaas, worden gemaakt van gepasteuriseerde melk en mag je gewoon eten als je zwanger bent.
Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten.
Onze tips om je honger onder controle te houden
Eet naast de drie hoofdmaaltijden, \'s morgens, \'s middags en \'s avonds, nog twee tussendoortjes, bijvoorbeeld om 10u en om 16u. Let erop dat je gezond voedsel kiest, zoals fruit of yoghurt. Dat is ook goed voor je spijsvertering. Eet zoveel groenten als je wil.
✔ Geef de voorkeur aan magere vleeswaren, kazen en melk- producten. ✔ Kies zoveel mogelijk voor weinig of niet-bewerkte etens- waren. Gebruik bijvoorbeeld verse of diepgevroren groenten en fruit zonder toevoeging van vet, suiker of zout.
Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.
Vermijd niet-gepasteuriseerde, rauwmelkse zachte kazen zoals sommige soorten brie en kaasjes rechtstreeks van de boerderij. Je kunt beter ook geen rauwe eieren en rauw of half rauw vlees en rauwe vis eten, omdat hierin bacteriën kunnen voorkomen die schadelijk zijn voor je baby.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Veel belegde broodjes kun je gewoon eten. Kijk bij een kant-en-klaar belegd broodje naar de ingrediënten. Eet geen broodje met tonijnsalade of gerookte zalm. Eet ook geen rauwe vleeswaren zoals rauwe ham of carpaccio.
Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst. Gebraden vleeswaren zijn gebraden fricandeau en gebraden gehakt. Ook grillworst en beenham kun je gerust nemen.
Onbedaarlijke trek in chocola, snoep, of augurken met slagroom. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft er last van: cravings. Maar zegt het ook iets over het geslacht van de baby? Een bakerpraatje luidt: trek in zoet dan wordt het een meisje, meer zin in hartig dan ben je zwanger van een jongen.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Omschrijving. FRANSE KAAS (45+) VAN GEPASTEURISEERDE KOEMELK (OORSPRONG: FRANKRIJK).
100 gram magere kwark bevat:
In de fabriek wordt de melk gestandaardiseerd (vetgehalte vaststellen), gehomogeniseerd (vetbolletjes gelijk verdelen) en gepasteuriseerd (kort verhitten op 72 ºC).