Verschillen tussen dadels Dadels die je bij het gedroogde fruit kunt vinden zijn vaak klein en hard en smakeloos (vind ik). Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Van alle Medjoul dadels is 65 tot 75 procent afkomstig uit Israël, tenminste volgens het etiket. Soms staat er geen herkomstland op de dozen vermeld. Soms staat er zelfs op dat de dadels uit Palestina afkomstig zijn, terwijl ze rechtstreeks van een Israëlische nederzetting komen.
Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart. Vocht kan ervoor zorgen dat dadels snel bederven en als je de dadels niet goed verpakt, kunnen ze juist weer uitdrogen – waardoor ze gewoonweg niet meer lekker zijn.
Als Medjool dadels bedorven zijn, zijn ze meestal hard, droog en hebben ze een zure geur . Als u een van deze tekenen opmerkt, kunt u de dadels het beste weggooien.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Medjool. Ook bekend als de Californische dadel, is de Medjool een van 's werelds populairste dadelsoorten. Met een dikke buitenste schil en diepbruine kleur, is hij gemakkelijk te identificeren met zijn grote langwerpige vorm en puntige uiteinde . Mollig, vochtig en weelderig, heeft hij een kenmerkende karamelsmaak met een vleugje vanille.
Waar komen Medjool dadels vandaan? Onze Medjool dadels Premium Super Jumbo komen uit Israël.
Producten in de supermarkt afkomstig uit Israël zijn te herkennen aan de eerste drie cijfers op de barcode, die het land van herkomst aanduiden. Voor Israël is dat 729. Het gaat hoofzakelijk om producten zoals aardappelen, groenten, citrusvruchten en cosmetica.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfieten en kunnen daardoor last krijgen van allerlei bijwerkingen. Sommige mensen kunnen een allergische reactie op dadelvruchten krijgen . Bovendien kunnen de sulfieten in gedroogde dadels bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De symptomen kunnen variëren, waarbij veel mensen last krijgen van huiduitslag.
Je mag er ook meer eten, maar volgens de traditie moet dat altijd een oneven aantal zijn. Dat is zo omdat de profeet Mohammed dat ook deed. Moslims proberen altijd op dezelfde manier te leven als Mohammed. Eén, drie of vijf dadels zullen dus de gewoonte zijn, maar nooit twee of vier.
Een 'normale' dadel (een ontpitte dadel in het bakschap) is vaak half zo groot als een Medjool-dadel en minder taai, gebruik 2-3 om een Medjool-dadel te vervangen . Als u een ontpitte droge dadel gebruikt ter vervanging van een Medjool-dadel, week ze dan 5 minuten in heet water voordat u ze gebruikt.
Dadels zijn lekker zoet en ook nog eens hartstikke gezond. Er zijn dan ook genoeg redenen om regelmatig een paar dadels te eten. Ze bevatten veel belangrijke voedingstoffen en hebben daarom verschillende voordelen. Dadels zijn uitstekend als gezonde snack of om als zoetigheid aan een gerecht toe te voegen.
ALDI verkoopt Medjool dadels met een barcode maar zonder barcodenummer. Bij het scannen blijkt het land van herkomst Israël te zijn.
Medjoul dadels van Hadiklaim worden in Nederland verkocht onder merknamen als Bomaja, King Solomon en Jordan River. Hadiklaim heeft sinds kort een Nederlands dochterbedrijf Palmfruits BV. Onder die naam brengt het dadels en dadelproducten uit op de Europese markt, waarbij het Land van Oorsprong vaak onzichtbaar is.
Volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN is Egypte de grootste producent van dadels ter wereld, met een productie van ongeveer 1,73 miljoen ton van het tropische fruit in 2022 alleen. Saoedi-Arabië staat op de tweede plaats met 1,61 miljoen ton dadels, gevolgd door Algerije met 1,25 miljoen ton.
De dadels van Lidl
Dat klopt niet, schrijft Lidl in reactie op brieven van consumenten die wij kregen doorgestuurd. De dadels komen uit de regio Neot HaKikar in Israël, pal ten zuiden van de Dode Zee, en niet uit bezet Palestijns gebied.
Omdat Medjool dadels duurdere productieprocessen en arbeid hebben dan andere soorten dadels , zijn hun prijzen over het algemeen hoger. Deglet Noor dadels: Deglet Noor is een andere populaire dadelsoort met een stevigere textuur en minder zoete smaak.
Medjool Dadels zijn gerimpeld en zien eruit als een gigantische rozijn , maar ondanks hun uiterlijk zijn ze eigenlijk een vers fruit met een rijke karamelsmaak. Als je erin bijt, zul je een zachte, taaie textuur vinden.
In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels. In totaal is het advies voor fruit om elke dag 200 gram te eten.
De norm van de Economische Commissie voor Europa (UNECE) bepaalt echter dat maximaal 12% van de dadels in een partij sporen van insectenplagen mag bevatten (vanaf 2021).
Lang bewaren
Wil je dadels voor een langere periode goed houden, dan kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Zeker op de warmere dagen doe je er goed aan om de dadels in de koelkast te bewaren. Op deze manier drogen de dadels niet zo snel uit en blijven ze langer lekker.
Voor langdurige opslag kunnen dadels het beste in koeling bewaard worden op twee tot vier graden Celsius.