Je kan de vijf reptiel ordes onderscheiden: slangen, hagedissen, schildpadden, krokodillen en dinosauriërs.
Dat was vanaf zo'n 250 miljoen jaar geleden. In de tijdperken die daarop volgden (Jura en Krijt tijdperk) waren de dinosauriërs de grootste en sterkste dieren op aarde. Ze kwamen op de hele aarde voor. Aan het einde van het Krijt-tijdperk (65 miljoen jaar geleden) zijn ze uitgestorven.
Aan het einde van het Krijt, zo'n 66 miljoen jaar geleden, bestonden er namelijk ook echte zeemonsters. Terwijl dinosauriërs op het land floreerden, werden de zeeën geregeerd door zogenaamde mosasauriërs; gigantische zeereptielen.
Kippen zijn nauw verwant aan de dinosaurus; ze hebben over het algemeen weinig genetische veranderingen ondergaan ten opzichte van de dinosaurussen. Het patroon in het dna van kippen lijkt van alle vogels het meest op het dna van de vliegende dinosaurussen.
Na de meteorietinslag die de niet-vliegende dino's heeft uitgeroeid, zijn de zoogdieren zich beginnen ontwikkelen. Zoogdieren bestonden uiteraard al langer, maar pas na het uitsterven van de niet-vliegende dinosaurussen zijn ze echt tot bloei gekomen. Die eerste zoogdieren hadden het echter nog altijd niet gemakkelijk.
Een meteoriet met een doorsnede van zo'n tien kilometer kwam in zee voor de kust van het huidige Mexico terecht in de buurt van het plaatsje Chicxulub en zorgde voor een massa-uitsterving, die het einde betekende van meer dan 75 procent van de soorten op aarde.
In de Bijbel wordt niet over dino's gesproken, maar volgens het instituut komt in het bijbelboek Job wel de 'Behemoth' voor - een dier waarvan de beschrijving doet denken aan een dino met een lange nek doet denken, een sauropode.
BRUSSEL l De Tyrannosaurus Rex, een van de grootste vleeseters die ooit op onze planeet hebben rondgelopen, is volgens wetenschappers de voorloper van de kip. Dat blijkt uit onderzoek van resterende eiwitten bij gevonden fossielen van de dinosaurus.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
De kip staat genetisch gezien dichter bij de dinosaurus dan andere vogels, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Kippen hebben relatief weinig genetische veranderingen ondergaan sinds ze zich afsplitsten van gevederde dinosaurussen.
Oorsprong. Tijdens het Trias, 251 tot 200 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.
Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat dinosauriërs warmbloedige dieren waren: ze konden, net als mensen, zelf warmte opwekken in hun lichaam.
De Tyrannosaurus Rex was een best wel grote en sterke dinosaurus, maar volgens sommige onderzoekers is de Tyrannosaurus Rex (en natuurlijk ook de andere dinosaurussen) uitgestorven door een meteoriet die op de Aarde terechtkwam, en heel veel vieze gassen zoals zwavel opwierp.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden. En misschien werden ze dus nog een stuk ouder. Helemaal precies kunnen we de leeftijd van dino's dus niet aflezen. Maar we weten wel dat sommige dinosaurussen net zo oud worden als de middelbare leeftijd van mensen.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
De dino werd gevonden in Chileens Patagonië in het uiterste zuiden van Chili, waar de afgelopen jaren wel vaker grote paleontologische ontdekkingen zijn gedaan. Een wetenschapper onderzoekt een bot van de gonkoken nanoi-dino. De Chileense wetenschappers hebben de dinosaurussoort Gonkoken nanoi gedoopt.
Nee. Want de dinosaurus is er niet meer, maar de genen van het dier zijn niet helemaal verdwenen. De dino's leven eigenlijk voort in de directe afstammelingen van de dinosaurus: vogels.
De oudste T-rex die ooit gevonden is, was ongeveer veertig jaar.
Tyrannosaurus kon goed zien en ruiken. De herseninhoud bedroeg ongeveer 350 cm³. In 1905 werd T. rex voor het eerst beschreven (Osborn, 1905) en sindsdien zijn een vijftigtal skeletten opgegraven.
In die regio leefden meer van 's werelds grootste herbivoren, waaronder de Patagotitan mayorum, de grootste dinosaurus die ooit is ontdekt.
Fossielen. Wetenschappers kijken eerst in welke gesteentelaag een dinobot is gevonden. En welke andere fossielen er eventueel in dezelfde laag zitten. Daar kunnen fossiele soorten bij zijn waarvan al bekend is uit welk tijdperk ze komen.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Ongeveer 160 miljoen jaar lang hebben er dinosaurussen op de aarde geleefd. Er waren meer dan 1100 verschillende soorten die overal leefden. 65 miljoen jaar geleden zijn ze plotseling uitgestorven. Er zijn al veel dinosaurussoorten ontdekt en nog steeds worden er nieuwe sporen en soorten gevonden.