Over het algemeen schenk je witte thee bij een lichte salade of visgerechten, gerechten met ei en bij rijstgerechten, zolang het niet te uitgesproken van smaak is. Daarnaast is witte thee perfect tussen de gangen door omdat het de smaakpapillen neutraliseert.
Over het algemeen gaan zwarte, donkere theeën goed samen met kazen waar je donker bier of rode wijn bij zou serveren. Lichte groene thee serveer je juist bij lichte kazen die ook goed samengaan met frisse witte wijn.
Welke thee combineert goed bij vette vis, 'magere' witvis, schelpdieren en gerookte vis? Bij vette vis adviseer ik thee die de smaak zuivert. Dat kan witte jasmijnthee zijn als de vis heel naturel wordt geserveerd. Bijvoorbeeld jasmijn yin zhen, van de mooiste, niet uitgekomen bladknoppen.
Rooibosthee bevat veel antioxidanten en draagt bij aan een gezond lichaam. Het is van nature vrij van cafeïne en kan onder andere helpen om ontstekingen te bestrijden en je hart gezond te houden.
Avond thee
Vaak is dit niet eens zo'n slecht idee. Het drinken van zwarte thee in de avond kan helpen bij het regenereren van je cellen nadat je een dag actief bezig bent geweest. Als je zwarte of oolong thee drinkt, kan dit ook helpen bij het afbreken van vetten die zich ophopen in het spijsverteringskanaal.
Maar let op: die wijn kun je beter even laten staan. Volgens een Zwitserse legende kun je koude dranken beter niet combineren met kaasfondue. En al helemaal geen alcohol. Het vet van de kaas zorgt er namelijk voor dat alcohol moeilijk afbreekbaar wordt, wat gevaarlijk kan zijn.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Maar hoe komt het toch dat we kaas zo lekker vinden? In kaas zit veel van het eiwit caseïne. Dit eiwit is eigenlijk een soort drugs. Het verbindt zich in de hersenen op dezelfde manier als morfine.
Veel mensen vinden het lastig om te stoppen met drinken als ze aangeschoten zijn, Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt dat alcohol gelukstofjes in het brein laat vrijkomen. Daardoor voel je je fijn. Als het effect uitwerkt dan wil je meer van die gelukstofjes.
Alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier zijn prima keuzes als je minder alcohol wilt drinken. Je kunt deze gewoon in de supermarkt en in slijterijen kopen. Deze tips kunnen je helpen om te stoppen of minderen met het drinken van alcohol. Wil je toch graag meer hulp bij het stoppen of minderen?
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn. Ga voor zacht fruitig en tanninearm.
Zelfs sprankelende wijnen hebben hun favoriete kazen. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Als je voor een pittige kaasfondue gaat dan kan een zwarte of een geroosterde Oolongthee een mooie combinatie zijn. Bijvoorbeeld de Da Hong Pao of, als je ervan houdt; een Lapsang Souchong thee.
Van kaasfondue wordt je niet dronken. Bijna alle alcohol verdampt tijdens het koken. Alcohol kookt al bij 70 graden, tegen de tijd dat de wijn 'echt' kookt is de alcohol er dus al uit. Je kunt er dus rustig nog een lekkere witte wijn bij drinken!
Welke kaas bij kaasfondue? De klassieke Zwitserse kaasfondue bevat vaak gruyère en emmentaler, maar ook Goudse- of boerenkaas smelt goed en smaakt lekker. Het fijne aan kaasfondue is dat bijna elke kaas geschikt is om te smelten.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag. Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan.
Pu Erh thee
Het zuiden van China staat bekend als de regio met de beste thee ter wereld. Pu Erh wordt in geheel China als de best verkrijgbare thee beschouwd.
Is Earl Grey gezond? Ja, Earl Grey thee is een zwarte thee en bevat antioxidanten. Het drinken van deze thee zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte.
Thee heeft een positief effect op de gezondheid
Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Groene rooibos is namelijk gezonder dan rode rooibos. Door de minimale bewerking van groene rooibos houdt deze theesoort veel natuurlijke voedingswaarden. Groene rooibos heeft bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel polyfenolen dan andere theeën en bevat meer antioxidanten dan rode rooibos.