Dakgrind, ook wel ballastgrind genoemd, wordt doorgaans geadviseerd als ballast op een plat dak, het voorkomt het opwaaien van de dakbedekking bij veel wind. Om te voorkomen dat de dakbedekking opwaait wordt er een laag dak grind over gelegd. Al is niet elk plat dak voorzien van dakgrind.
Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken. Zeker op een dakterras en andere platte daken waarop gelopen wordt is dit een risico.
Een bitumen platte dak gaat tussen de 25 en 30 jaar mee. Aan het einde van de levensduur droogt het uit en kun je last krijgen van lekkages. Om de levensduur van een bitumen te verlengen moet je het platte dak beschermen met leislag, grind of daktegels. Dit beschermt het bitumen voor langere periode tegen uv-straling.
Hoeveelheid dakgrind
Met 1m3 kunt u 25 m2 dak bedekken. Dat komt neer op 60kg per m2. Meestal wordt de maximale dakbelasting voorgeschreven, raadpleeg daarvoor het bestek.
Het antwoord is EPDM dakbedekking, een veelzijdige rubbersoort die vrijwel geen nadelen kent bij gebruik als dakbedekking op een plat dak. Het is bovendien eenvoudig aan te brengen op een dak. En komt u er niet uit, dan heeft Interexpress een duidelijke video handleiding over het leggen van EPDM.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter. Met bestrating heb je altijd een afschot van 2 centimeter per meter, lijkt me met een dak ook wel handig te zijn.
Bij normale temperaturen kunt u gerust op uw dak lopen. Let er wel op dat u niet op randen of details gaat staan. UV-straling beinvloed de levensduur van uw dak. De dakbedekking gaat in de loop der jaren kleine scheurtjes vertonen (krakuleren) die water gaan doorlaten.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
Het dak moet dus zo'n 50kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.
Waarom ligt er grind rondom een sedumdak? De rand met grind rondom sedumdaken en groendaken wordt ook wel de vegetatievrije zone genoemd. Deze rand met grind zorgt voor bescherming en een goede afvoer van het water.
Wat kost een nieuw dak? Nieuwe dakbedekking kost € 75 per m2 tot € 150 per m2, inclusief, weghalen oude dakbedekking, materiaal en btw. Dit is afhankelijk van het type dak en de materiaalsoort.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Gemiddeld zul je rond de 5000 euro betalen voor een nieuw hellend dak, inclusief arbeid. Voor een plat dak betaal je gemiddeld 3000 euro, inclusief arbeidskosten. De hoogte van de prijs hangt af van de type dakbedekking die je kiest, of je voor dakisolatie gaat en de bereikbaarheid van je dak.
Een heel gemakkelijke manier om je huis met een plat dak koel te houden is je ramen en je deuren goed dicht te houden als het warm wordt. Hierdoor duurt het tijdens de dag een stuk langer voordat de temperatuur in je huis stijgt en is je airconditioner een stuk efficiënter.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is. EPDM behoudt als materiaal in alle omstandigheden dezelfde soepele en flexibele eigenschappen, of het nu koud of warm is. Hiermee staat EPDM in schril contrast met traditionele dakbedekkingen zoals roofing (bitumen).
EPDM met ballast is duurzaam
EPDM folie kan op verschillende manieren gemonteerd worden. Dit kan door middel van verlijming, maar ook door middel van het aanbrengen van ballast zoals grind of terrastegels.
Gemiddeld gezien zal je rekening moeten houden met een gewicht per vierkante meter van 30 tot 50kg voor een plat dak. Voor een schuin dak valt dit gewicht tussen de 15 en 25kg per vierkante meter.
Een dak met grind is bijna net zo zwaar als een sedumdak
Er ligt dan 80 kg/m² grind op het dak en dat is nog zonder water gerekend! Het minimum is 4 cm grind, wat een droog gewicht heeft van 64 kg/m² met water erbij kom je dan op ongeveer 75 kg/m². Heb je grind op je dak? Meet dan eens op hoeveel er ligt.
Vraag een expert. Om er zeker van te zijn dat jouw dak sterk genoeg is voor een groen dak, kun je het beste een constructeur of bouwkundig adviseur inschakelen. Deze kunnen je helpen met een constructieberekening, maar ook met een inspectie en inmeting van je dak.
EPDM is de meest duurzame dakbedekking voor platte en licht hellende daken die er bestaat. EPDM is een kunstmatige rubber die vooral uitblinkt op vlak van UV-bestendigheid. Het is een inert (dood) materiaal dat niet meer evolueert en dus altijd zijn basiseigenschappen blijft behouden.
Een plat dak waterdicht maken kan door hem te bedekken met EPDM of PVC, of met het gebruik van vloeibaar rubber. Om een schuin dak waterdicht te maken worden meestal keramische of betonnen dakplaten gebruikt.
SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat de bitumineuze dakbanen een grotere elasticiteit geeft. Dankzij die soepelheid kunnen de dakbanen mee rekken en zitten ze de werking van onderliggende constructies, zoals isolatie, niet in de weg.
Bitumen dakbedekking gaat gemiddeld 25 jaar mee; Riete daken gaan vaak minder dan 30 jaar mee; Een pannendak gaat 40 – 80 jaar mee; PVC daken gaan ongeveer 20 – 25 jaar mee.
EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Indien u EPDM op de juiste manier legt en daarbij onze EPDM lijm gebruikt, kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat.
Met of zonder leislag
Kiest u voor een bitumen dakbedekking rol met leislag, dan is het materiaal nóg beter beschermd tegen vocht en UV-straling. Leislag is een strooisel van fijngemalen leisteen, dat als toplaag op bitumen wordt gebruikt. Tegenwoordig is er echter ook APP gemodificeerd bitumen.