Soms zijn er problemen met ademen.Mensen kunnen dan in korte tijd overlijden aan de ziekte. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden bij besmetting door voedsel is 2 uur tot 8 dagen.
Er zijn drie hoofdsoorten natuurlijk voorkomend botulisme: 1) voedselgebonden; 2) wond; en 3) baby. Een vierde soort botulisme, inhalatie (die de longen aantast), kan optreden wanneer de pure toxine in de lucht vrijkomt en een persoon het inademt .
Botulisme is helaas niet te voorkomen. Het is vaak niet gevaarlijk voor de mens, maar rottende kadavers kunnen wel andere ziekteverwekkers bij zich dragen. Neem daarom een aantal voorzorgsmaatregelen: Raak dode of zieke dieren in of bij het water niet aan.
Wanneer je in water gaat zwemmen waar deze stoffen in zitten, kun je jeuk en een rode huid krijgen. Wanneer je deze stoffen ook binnen krijgt, kun je ook hoofdpijn, buikpijn of allergische reacties krijgen.
Symptomen verschijnen meestal binnen 12 tot 36 uur (binnen een minimum en maximum bereik van 4 uur tot 8 dagen) na blootstelling . De incidentie van botulisme is laag, maar het sterftecijfer is hoog als er geen snelle diagnose en passende, onmiddellijke behandeling (vroege toediening van antitoxine en intensieve beademing) worden gegeven.
Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat. De botulisme bacterie kan niet groeien in een zure omgeving. Sporen van de bacterie kunnen daardoor geen schade aanrichten in potten geweckt fruit of zelfgemaakte jam.
Je kunt de toxine die botulisme veroorzaakt niet zien, ruiken of proeven , maar zelfs een klein beetje voedsel dat de toxine bevat, kan dodelijk zijn. Volg deze stappen om botulisme te voorkomen: Gebruik altijd de juiste inmaaktechnieken. Als je twijfelt of voedsel op de juiste manier is ingeblikt, gooi het dan weg.
Ziekteverschijnselen botulisme
Bij voedselgerelateerd botulisme treden meestal zo'n 12 tot 72 uur na infectie de eerste verschijnselen op; dat kan echter tot z'n 8 dagen duren. Deze verschijnselen zijn: slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming.
Botulisme bij de hond. Botulisme wordt veroorzaakt door hetzelfde gif dat wordt gebruikt bij een Botox behandeling. Het gif zorgt voor een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier. Een dier dat te veel gif binnenkrijgt, raakt verlamd.
Sporen van de bacterie kunnen via de pootjes van bijen in honing terechtkomen. De bacterie kan ook voorkomen in thuis bereide en langdurige bewaarde groenten en vlees, knoflook en olie. Het is aan te raden om kinderen tot 1 jaar geen honing te geven om infantiel botulisme te voorkomen.
Blauwalg en botulisme zijn twee verschillende problemen die bij warm weer voorkomen. Botulisme is een vergiftiging die slachtoffers maakt onder watervogels. Blauwalgen zitten van nature in het water en kunnen giftige stoffen produceren.
Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven.Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Botuline toxine, beter bekend onder de handelsnaam Botox, is een neurotoxisch gif afkomstig van de bacterie Clostridium botulinum.
Kinderen jonger dan 12 maanden zijn het meest vatbaar, maar ook volwassenen met bepaalde maag-darmproblemen lopen mogelijk risico.
Tegenwoordig sterven minder dan 5 van de 100 mensen met botulisme. Zelfs met antitoxine en intensieve medische en verpleegkundige zorg sterven sommige mensen met botulisme aan ademhalingsfalen. Anderen sterven aan infecties of andere problemen die worden veroorzaakt door weken- of maandenlange verlamming.
Bijvoorbeeld, zuivere toxine wordt gemakkelijk gedenatureerd door omgevingsfactoren (bijv. hitte, uitdroging), substantiële inactivatie van BoNT kan 2 dagen duren na aerosolisatie. Gezuiverde, kristallijne toxine kan maandenlang bij kamertemperatuur blijven bestaan. C. botulinum-sporen kunnen veel langer in de omgeving blijven bestaan.
Botulisme komt het meest voor bij wilde watervogels (bijvoorbeeld eenden) en komt slechts sporadisch voor bij honden. De tekenen van botulisme worden veroorzaakt door spierverlamming en omvatten progressieve motorische verlamming, verstoord zicht, moeite met kauwen en slikken en progressieve zwakte .
De eerste aangetaste dieren sterven doorgaans snel (12-24 uur) nadat ze symptomen ontwikkelen. Dieren die later in de uitbraak worden aangetast, kunnen een langer klinisch verloop hebben en sommige kunnen zelfs overleven . Verliezen kunnen tot 17 dagen na inname van besmet voer worden waargenomen.
Afhankelijk van het exacte type botulisme, hebben sommige mensen in eerste instantie symptomen zoals misselijkheid, overgeven, maagkrampen, diarree of constipatie . Zonder behandeling veroorzaakt botulisme uiteindelijk verlamming die zich over het lichaam verspreidt van het hoofd tot de benen. Symptomen kunnen zijn: hangende oogleden.
CDC biedt laboratoriumbevestiging van botulisme door het testen van menselijke monsters en voedsel . CDC accepteert monsters voor analyse van openbare gezondheidslaboratoria van de staat en andere federale instanties.
Een pot die botulismetoxine bevat, lijkt niet bedorven. Er zitten geen massa's groei, schimmel of gist in ; het ruikt niet; het is niet slijmerig; en het smaakt niet raar. Deze tekenen van bederf wijzen waarschijnlijk op andere micro-organismen, zoals schimmels of gist.
In theorie zou er gevaar kunnen zijn voor botulisme bij honing gefermenteerde knoflook als de gebruikte honing niet erg zuur is . Botulisme zou kunnen ontstaan als aan alle juiste voorwaarden wordt voldaan, waaronder een zuurgraad boven een pH van 4,6. De meeste soorten honing hebben echter een pH van ongeveer 3,9, wat volkomen veilig is.
Mogelijke bronnen van sporen zijn onder andere voedsel (met name honing) en stof. Wondbotulisme wordt vaak veroorzaakt door vuil in wonden , maar kan ook het gevolg zijn van injecterend drugsgebruik.
Veelvoorkomende bronnen van voedselbotulisme zijn zelfgemaakte voedingsmiddelen die niet op de juiste manier zijn ingeblikt, geconserveerd of gefermenteerd. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan in de winkel gekocht voedsel ook besmet zijn met botulinumtoxine .