Nesten herkennen. Het nest van een Aziatische hoornaar is lichtbruin en gemaakt van dode houtvezels. De hoornaar nestelt het liefst in stedelijk gebied waar veel voedsel te vinden is. Ze bouwt haar nest dicht bij de mens: in tuinen, parken en stadsranden.
Op de buitenkant van het nest lopen de hoornaars haastig rond (zwarte stipjes). Bij dit soort nesten kunnen de hoornaars zeer agressief reageren als mensen te dicht bij het nest komen. Houdt altijd een veilige afstand van minstens 5 meter.
Meestal zijn ze te vinden in holle bomen, dicht bij de voet.Of in schoorstenen, of vogelnesten. Soms hangen nesten van de Europese hoornaar in schuren. Dan zijn ze wel min of meer bolvormig.
Er is één ding waar hoornaars absoluut niet tegen kunnen: dat je te dicht bij hun nest komt. Als dat gebeurt, kunnen ze wél heel agressief reageren. Liever blijf je op minimaal vijf meter van het nest, om een aanval te voorkomen.
Probeer voorzichtig een foto te maken van het nest en meld het via Vespawatch. De melding zal worden gevalideerd om te bevestigen of het om een Aziatische, dan wel Europese hoornaar gaat.
Net als andere soorten wespen is een hoornaar kolonie of nest éénjarig. Ook als een nest meerdere jaren bewoond is betekent dit dat er ieder jaar een nieuwe koningin zich in het nest heeft genesteld. Nesten worden meestal gebouwd in boomholten of in de grond.
Het bestrijden van een hoornaarnest gebeurt op dezelfde wijze als bij een wespennest met poeder gif. Onder hoge druk wordt deze in het nest gespoten waarna de hoornaar het gif verspreiden doordat het achter hun vleugels blijft kleven.
De Aziatische hoornaar komt van nature niet voor in Europa, maar verspreidt zich zeer snel dankzij het feit dat er nauwelijks natuurlijke vijanden zijn. In het voorjaar vliegen jonge koninginnen uit en maken zij een nest.
Wespen, horzels en hoornaars maar ook zilvervisjes, vinden de geur van kruidnagelolie zeer onaangenaam en verdwijnen snel als ze deze kruidnagel geur waarnemen. dat maakt deze olie een bekende verdrijver van insecten. U kunt de kruidnagelolie gebruiken in een verdamper of aromalamp of met een diffuser.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om hoornaars op afstand te houden: Houd je tuin opgeruimd en zorg ervoor dat er geen stilstaand water is waar hoornaars op af kunnen komen. Plaats vliegengaas voor open ramen en deuren om te voorkomen dat hoornaars naar binnen vliegen.
Zij zijn in staat om een nest te bouwen en dat kan duizenden nieuwe hoornaars opleveren. Als het lukt, probeer het beestje te vangen en in een pot te bewaren.Het beste is dan om een foto te maken en een melding te doen op Waarneming.nl.
De Aziatische hoornaar is op zich niet agressief naar mensen toe, maar kan net zoals alle andere wespen steken. Zeker wanneer ze zich bedreigd voelt. De Aziatische hoornaar is groter dan onze gewone wesp en dus is ook de angel groter. Dit maakt de steek pijnlijker maar niet automatisch gevaarlijker.
Wat zijn de kosten van het verwijderen? De kosten voor het verwijderen van een hoornaar nest ligt tussen de €60,- en €99,-. Het kost je wat geld maar dan wordt het nest wel veilig en professioneel bestreden. De kosten zijn inclusief voorrijkosten, inspectie, bestrijdingsmiddelen en btw.
De Aziatische variant heeft een zwart lichaam met een enkele oranje band op het achterlijf. De poten zijn zwart met gele uiteinden en de vleugels hebben een donkerbruin tot zwarte kleur. De Europese heeft daarentegen een roodachtig bruin lichaam en een geel met zwart gestreept achterlijf.
De huid kan hierbij opzwellen en een lokale roodheid vertonen. Vaak gaat deze lokale irritatie snel over. Als je gestoken wordt bij de neus, mond, tong of hals kan de reactie heftiger zijn en kan een zwelling het ademhalen bemoeilijken. Ga in dat geval altijd zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.
Er is overigens één hoornaar die wel mensenlevens in gevaar kan brengen. Dat is de Aziatische reuzenhoornaar (Vespa Mandarinia). Momenteel komt die alleen in het verre oosten voor. Maar deze soort is dus zeker niet te verwarren met de Aziatische hoornaar die nu oprukt in Nederland.
Wie een nest zou verstoren, kan wel te maken krijgen met een steek van de hoornaar. Die bevat minder gif dan die van een gewone wesp, en is in die zin minder gevaarlijk voor wie allergische reacties vertoont. Wel klopt het dat de steek zelf pijnlijker kan zijn, omdat de angel nu eenmaal een stuk langer is.
Wespen zijn ook te verjagen met een huismiddeltje als azijn. Zet een bakje met azijn op tafel neer en de wespen blijven weg. Als je wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes toevoegt aan de azijn werkt het nog beter.
In tegenstelling tot de Europese hoornaar maakt de Aziatische hoornaar vrijhangende nesten. Deze zijn vaak elliptisch van vorm en hebben een diameter van 50 tot 80 cm. Secundaire (zomer) nesten worden vaak in hoge bomen zoals populieren en zomereiken gehangen.
Hoornaars zijn wespachtige insecten (twee keer zo groot als een wesp) die flink kunnen steken. Het gaat om de Europese Hoornaar; deze insecten zijn beschermd en wij mogen ze dus niet bestrijden.
De kop en het borststuk van hoornaars is eerder roodbruin tot donkerbruin. Ook de poten van hoornaars zijn roodbruin. Bij gewone wespen is de tekening op het lichaam alleen geel met zwart. Daarnaast is er ook verschil in grootte tussen hoornaars en wespen.
In de herfst is de koningin van de kolonie gemakkelijk te onderscheiden van haar werksters. De koningin is te herkennen aan haar opgezwollen buik, haar vervagende oranje kleur, de afname van haar op het borststuk en, aan het einde van het seizoen, haar beschadigde vleugels.
De Aziatische hoornaar kan naar verwachting overleven in het Nederlandse klimaat. Als het buiten tussen de 10 en 45°C is, kunnen ze het het broed op temperatuur houden. Honingbijen zijn hier nog beter in: zij kunnen tegen een temperatuur tussen de -40 en 40°C.
Leefwijze van hoornaars
Zelf leven ze van verschillende suikerrijke plantensappen. Ze zijn daarom veel minder agressief dan de gewone en de Duitse wesp en zoeken zelden mensen op. Ze zullen meestal alleen agressief worden op het moment dat je te dicht in de buurt komt van het nest, omdat zij deze dan willen verdedigen.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.