U kunt kiezen tussen twee types bamboe: niet woekerende soorten (tussen 1 en 4 meter hoog) en de hogere soorten (tussen 4 tot 8+meter hoog) die zich ondergronds uit kunnen breiden.
Antwoord. Een haag tussen twee percelen mag volgens het Veldwetboek maximaal twee meter hoog zijn. Als de bamboe jou overlast bezorgt, kan de Vrederechter een lagere hoogte opleggen. Natuurlijk kan je dit best eerst eens aankaarten bij de buren, vooraleer je verdere stappen onderneemt.
Je kunt de buren vragen om wortelbegrenzer aan te brengen rondom hun bamboe. Zijn de ondergrondse uitlopers van de bamboe als zodanig verspreid in de tuin van de buren, dan heeft dit niet meer altijd het gewenste effect. In dit geval is de oplossing om een wortelbegrenzer aan te brengen langs de erfgrens.
Bamboe kan je niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet je dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei / behandel de bamboe bij droog weer.
Zó moet je een bamboe snoeien
Ze groeien hoog boven de rest van de bamboe uit en elk jaar worden deze nieuwe scheuten weer langer. Zo kun je dus zelf bepalen hoe hoog je de bamboestruik wilt hebben. Om de struik op dezelfde hoogte te houden, gebruik je een heggenschaar.
Je bamboe is te hoog geworden . Je mag de toppen van scheuten inkorten maar dat doe je best in de zomer ( als de meeste groei voorbij is). Snoeit u eerder, dan sterft de halm meestal af tot aan de grond.
Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.
Graaf de plant uit.
Je moet de kluiten kappen, maar ook de rhizomen uitgraven, anders blijft het beest doorgroeien. Rhizomen groeien 30 cm onder de grond, dus je moet diep graven totdat je ze vindt. Snijd de rhizomen af, met name als je wat wilt bewaren van de bamboeplant.
Bamboe wortels groeien gemiddeld 60 cm diep de grond in. Vervolgens plaats je de wortelbegrenzer verticaal in geul. Het is belangrijk dat ongeveer 5 cm van de wortelbegrenzer boven de grond uitsteekt om de bamboe wortels die boven grond groeien tegen te houden.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Hoe haal je bamboe weg? Bamboekweker Bennie Nielen zegt dat je woekerende bamboe helemaal moet uitgraven en alle vingerdikke wortels moet verwijderen. 'De dunne zijworteltjes kunnen geen kwaad. Zorg er voor dat er niks blijft zitten van de dikke wortels.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.
Woekerende soorten hebben aan de oppervlakte uitlopende rhizomen die we met horizontaal groeiende stengels kunnen vergelijken maar dan met wortels en zijknoppen op elke knoop. Net zoals de stengels stopt de groei van de wortelstokken na een bepaalde periode.
Deze bamboe wordt tot 400cm hoog wordt. Dit in tegenstelling tot de woekerende bamboe, de Phyllostachys soorten. Bamboe Fargesia is een van de bekendste en sterkste, niet woekerende bamboes en verdraagt maar liefst 25° C vorst en blijft mooi wintergroen in de winter.
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.
Hoe snel groeit niet woekerende bamboe Fargesia? De niet woekerende Fargesia soorten uit ons assortiment groeien ongeveer 40 tot 60 cm per jaar.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
De plantafstand van de bamboe in 2,5 liter pot is 45 cm, gemeten van het hart van de plant naar het hart van de volgende plant. De planten in een pot van 5 en 7,5 liter zet u op 50 cm afstand. Als u een lange haag gaat zetten dan maakt een maatstok die u steeds tussen de planten in kan houden voor dezelfde afstand.
Hoe snel groeit bamboe in hoogte? Dit is een moeilijke vraag omdat er veel verschillende soorten bamboe en verschillende klimaten zijn. Het hangt ervan af of ze woekerend of niet woekerend zijn, hoe oud ze zijn en waar ze gepland zijn. Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar.
De gemiddelde kostprijs voor het verwijderen van bamboe ligt tussen de 250 en 600 euro.
Bamboe uitputten
Begin de uitlopers uit te graven vanaf het punt waar ze uit de grond schieten, en volg ze volledig tot aan de moederplant. Doe dat met alle scheuten. Het gras kun je nadien terug inzaaien. Uitgegraven stukken bamboe breng je zonder aarde naar het containerpark.
Je mag bamboe heel veel water geven in de zomer. Gaat het blad hangen (treuren), dan heeft het echt water nodig. Gelukkig zijn de planten sterk: ze komen altijd wel goed door droge periodes. Maar toch is het wel goed om je tuinslang regelmatig een paar minuten bij de plant te leggen.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Welke laagblijvende niet woekerende bamboe hebben wij
De Fargesia Rufa: is bekend om zijn mooie groene kleuren en de manier van groeien. De Rufa groeit erg bossig en blijft relatief laag tot 2.5 tot 3 meter als er niet gesnoeid wordt. Je kunt deze Bamboe laagblijvend houden door hem te snoeien.
Wanneer het een strenge winter is, kan het zijn dat jouw bamboe beschadigd is door vorst. Deze scheuten snoei je flink af om de plant te verjongen. Snoeien na vorstschade doe je tussen april en juni als de scheuten alweer iets beginnen uit te lopen.