De hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1 200 °C. Dat overleeft geen mens. Al vanaf een temperatuur van 65 °C functioneert het lichaam niet meer.
Ook de temperatuur stijgt snel tijdens een brand, kamers met open deuren bereiken al snel een temperatuur van 537 graden Celcius. In kamers met gesloten ligt het gemiddelde op 37,5 graden Celsius. Ook de hoeveelheid zuurstof in de lucht is een gevaar, dit neemt bij brand snel af.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
Verzekeraars geven aan dat maar liefst de helft van het aantal branden in huis wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Tijdens gebruik worden apparaten warm en in combinatie met stof kan dat leiden tot brandgevaarlijke situaties. Ook kortsluiting van apparaten is een veelvoorkomende oorzaak van brand.
Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 7000 woningbranden. Volgens de stichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is.
Uit onderzoek van de brandweeracademie blijkt dat er in het afgelopen jaar 31 woningbranden zijn gemeld waarbij 32 mensen zijn overleden. Dit is een stijging ten opzichte van 2019 waarin 21 fatale woningbranden werden gemeld.
Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.
De meeste branden beginnen in de keuken en de schoorsteen, maar ook de woonkamer en slaapkamer zijn plekken in je huis waar veel brandhaarden ontstaan. Wat moet je doen bij een woningbrand en vooral, hoe voorkom je woningbrand? Schoorsteen– Ongeveer 1 op de 3 branden ontstaat in de schoorsteen.
Uit recent onderzoek is gebleken dat een aantal Bosch, Siemens, Neff en Constructa vaatwassers brandgevaarlijke onderdelen bevatten. Een elektrisch onderdeel van een aantal versies machines van de eerder genoemde merken kan oververhit raken. In zeer zeldzame gevallen kan dit zelfs tot brand leiden.
Alle elektrische apparaten ontwikkelen warmte wanneer ze worden gebruikt. Om brand in elektrische apparaten te voorkomen is het belangrijk dat de apparaten vrij van stof blijven. Moderne televisies zullen niet zomaar in brand vliegen. Ze zijn veilig, ook als ze op de stand-bystand staan.
Een brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in het apparaat. Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen.
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.
Het blauw net onder het wit is het heetst. Rnd 1200 celsius.
De temperatuur van een magma of lava hangt af van zijn samenstelling, en kan variëren tussen iets minder dan 600 °C en 1250 °C. Basaltisch magma/lava is de meest voorkomende soort en kent ook de hoogste temperaturen: ongeveer 1000 - 1250 °C. Magma's met een andere samenstelling zijn iets minder heet.
Wetenschappers hebben een temperatuur van vier biljoen graden Celsius gecreëerd in een laboratorium. Dit is 250.000 keer heter dan de temperatuur in het centrum van de zon.
Houd uw vluchtroutes vrij van obstakels zodat u bij brand snel uw huis kan verlaten. Hang rookmelders op en test ze iedere maand. Zorg altijd voor een opgeladen telefoon en zet telefoonnummers van buren in uw telefoon, zodat u in geval van nood meteen kan bellen. Blus alleen met een passende deksel, nooit met water.
Branden veroorzaakt door defecte huishoudelijke apparatuur:
Wasdroger 12%; Vaatwasser 11%; Oven 8%;
Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers als gevolg van brand zijn te betreuren, die heeft plaatsgevonden in een gebouw met een woonfunctie of in een ander 'woongerelateerd' object en die niet door opzet is veroorzaakt. Belangrijkste oorzaken van woningbranden: menselijk handelen, zoals: roken.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
Gebruik voor het blussen nooit water! Je loopt dan de kans geëlektrocuteerd te worden. Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand gebruik je een sproeischuimblusser of een CO²-blusser. Ook is het van belang dat je echt alleen in actie komt, als je absoluut zeker bent van je zaak.
Het blussen van een elektriciteitsbrand brengt enige risico's met zich mee, omdat er vaak nog spanning staat op de meterkast of het elektrische apparaat. Voor het blussen van een elektriciteitsbrand kunnen twee verschillende blussers worden gebruikt, namelijk de sproeischuimblusser en de CO2 blusser.
In 2021 waren er 66.657 claims voor woningbranden per jaar. Dat zijn 182 claims per dag. 21 fatale woningbranden (een woongerelateerde brand waarbij dodelijk slachtoffers zijn ontstaan.
In ongeveer twee derde van de brandmeldingen rukte de brandweer daadwerkelijk uit. In 2019 was dat ruim 72.000 keer. Een jaar eerder was dat nog 5 procent meer. Het komt steeds vaker voor dat meldingen via automatische brandmelders binnenkomen in de meldkamer.
In het eerste kwartaal van dit jaar hebben er 9 fatale woningbranden in ons land plaatsgevonden, waarbij 10 dodelijke slachtoffers waren te betreuren. En in 2021 hebben er 27 branden in woningen gewoed met in totaal 31 slachtoffers.