Jouw kernkwaliteiten zijn jouw kracht. Ze geven je energie, motivatie en zelfvertrouwen. Een kernkwaliteit kan bijvoorbeeld daadkracht zijn, perfectionisme, of gedrevenheid.
Je kunt niet tevreden zijn met het resultaat dat je op een bepaald moment hebt bereikt. Je blijft dan bijvoorbeeld maar doorgaan met je werk omdat het voor jou nog niet perfect is. Perfectionisme is dan echt een grote valkuil, die bijvoorbeeld uiteindelijk kan leiden tot burn-out.
Perfectionistisch zijn is eigenlijk een talent: je wilt graag het goede doen en het beste uit jezelf halen. Je wilt nauwkeurig en precies zijn. Dat is een mooie eigenschap die veel mensen in je zullen waarderen. Perfectionisme is de doorgeslagen variant hiervan, waar je veel last van kunt hebben.
Het tegenovergestelde van Perfectionisme is Onnauwkeurigheid. Waarschijnlijk kan jij heel slecht tegen mensen die onnauwkeurig zijn. Dit wordt dan ook wel jouw allergie genoemd. Toch kan jij heel veel leren van mensen die onnauwkeurig zijn, want van deze mensen hoeft het allemaal niet zo precies.
Perfectionisme spiegelt je innerlijke onzekerheid. Meestal ben je dan veeleisend voor jezelf maar ook veeleisend voor anderen. Door die honger naar perfectie wat los te laten, ben je als vanzelf zachter voor jezelf en voor anderen.
Ongezond perfectionisme en psychische stoornissen
Dan stel je erg hoge eisen en verwachtingen aan jezelf. Deze eisen en verwachtingen kunnen zo hoog zijn dat je ze nooit helemaal waar kan maken. Dit kan leiden tot psychische problemen. Zo kan je depressieve gevoelens krijgen door een constant gevoel van falen.
Negatieve gevolgen van perfectionisme. Perfectionisme kan negatieve gevolgen hebben, met name voor de gezondheid. Door jezelf altijd maar te willen bewijzen, ervaar je stress. Perfectionisme maakt dat je te veel stress of chronische stress ervaart.
Perfectionisme is de drang om iets zo te doen dat het volmaakt is, vaak uit angst voor negatieve reacties of oordelen van jezelf of anderen. Faalangst is de angst om te mislukken, je bent dan bang dat je geen goede prestatie zult kunnen leveren.
In zekere zin is 'perfectionisme' hier een wat vreemde eend in de bijt, aangezien het niet een diagnose op zich is. Het wordt een transdiagnostiche factor genoemd, omdat het gelinkt is aan verschillende stoornissen zoals angststoornissen, eetstoornissen, depressie en burn-out.
Nieuwsgierigheid als kernkwaliteit
Tijdens een sollicitatiegesprek mag je nieuwsgierigheid zeker als een kernkwaliteit neerzetten. Als je nieuwsgierig bent, ben je meestal ook leergierig en creatief. Dat zijn eigenschappen die leidinggevenden graag zien.
Perfectionisme komt vooral voort uit angst en het kan je hele leven beheersen. In je onderbewuste ben je bang dat als iets niet goed genoeg is, jij niet goed genoeg bent. Het is de angst voor falen die je onzeker maakt. Als perfectionist wil je graag de controle houden.
Mensen die perfectionistisch gedrag vertonen, leggen de lat voor zichzelf heel hoog. Ze willen geen fouten maken en willen dingen altijd zo perfect mogelijk doen. Altijd maar doorgaan en geen grenzen kunnen stellen. Je voelt je overal verantwoordelijk voor en drukt je eigen gevoel en wensen weg.
De betekenis van perfectionisme is “het streven naar perfectie”. Dit lijkt een duidelijke definitie. Het klinkt ook als een goede eigenschap om perfectionistisch te zijn. Je gaat altijd op zoek naar het hoogst haalbare en neemt met minder geen genoegen.
Helemaal perfectionisme afleren is onmogelijk
Ja, waarschijnlijk wel. Want dat doel nastreven zou óók weer een uiting van je perfectionisme zijn. Als het eenmaal in je aard zit, dan haal je dat niet zomaar weg. Maar het is wel van groot belang dat je ermee leert omgaan, want anders ligt een burn out op de loer.
Nadelen van perfectionisme
Zo kan deze eigenschap bijvoorbeeld leiden tot stress en angst. Perfectionisten leggen vaak veel druk op zichzelf om aan hun hoge normen te voldoen. Dit kan stressvol zijn en allerlei mentale klachten veroorzaken.
Perfectionisten zien hun perfectionisme vooral als een goede eigenschap. Het is een kwaliteit waar ze trots op zijn en status aan ontleden. Vaak koppelen ze hun eigenwaarde aan de prestaties die ze neerzetten. En ze weten dat die prestaties te danken zijn aan de hoge eisen die ze aan zichzelf stellen.
Een perfectionist is iemand die een extreme behoefte heeft om alles uitermate goed te doen. Ongetwijfeld ken je wel iemand in je omgeving die zo is of herken je het bij jezelf. Helaas wordt dit in onze samenleving aangemoedigd. Op de arbeidsmarkt is het een vereiste om succesvol te zijn.
Niet helemaal. Deels kan dat zeker zo zijn, maar het is vooral vaak ook aangeleerd gedrag. En daarmee dus ook niet gewoon 'aangeboren'. Ik denk dat we daarom ook niet kunnen spreken van erfelijk (al kun je het wel meekrijgen van je ouders, daarover zo meer).
Onzekerheid is niet aangeboren. Het is een vorm van angst waardoor je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Er zijn verschillende oorzaken die je onzeker kunnen maken: Lichamelijke veranderingen: Puberteit, veroudering of een menopauze.
Heb jij, of heeft jouw kind last van faalangst? Dit kan prestaties in de weg staan maar ook zijn weerslag hebben op je emoties. Bij faalangst gaat het om een gevoel niet te kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen. Het kan leiden tot stress, depressie of andere angsten.