Controleer eerst of je modem wel internet verbinding heeft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het modem direct met een kabel op je computer of laptop aan te sluiten, de draadloze router koppel je dan even los van je modem. Ook dan geen internet? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij je modem of internet provider.
Het kan te wijten zijn aan gebroken kabels, storingen, of iets anders dat je niet in de hand hebt. Het is dus belangrijk om te weten of het probleem bij je internetprovider ligt. Controleer hiervoor of het internetlampje op het modem werkt. In het ideale geval staan de stroom- en DSL-lampjes aan.
Start je apparaat opnieuw op.
Open je app Instellingen en tik op Netwerk en internet of Verbindingen. Afhankelijk van je apparaat kunnen deze opties verschillen. Zet wifi uit en mobiele data aan en check of er een verschil is. Zo niet, dan zet je mobiele data uit en wifi aan en check je het opnieuw.
Via een simkaart kun je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Maar wifi gebruikt het internetsignaal van een modem in een lokaal netwerk (LAN). Mobiel internet daarentegen, gebruikt een simkaart voor internetsignalen via zendmasten.
U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'. Sommige telefoons kunnen de wifi-verbinding delen via tethering.
Herstart je modem
Het klinkt te simpel, maar vaak is een werkende oplossing gewoon het herstarten van je modem. Wanneer je het apparaat uitschakelt met de knop aan de achterkant, 10 seconden wacht en het modem weer aanzet, maakt hij opnieuw verbinding.
Computer die diensten verleent aan andere computers. Servers kunnen verschillende diensten verlenen, bijvoorbeeld webadressen uitdelen (domeinnaamserver), webpagina's beschikbaar stellen (webserver), e-mails verzenden (mailserver), bestanden opslaan (fileserver) of gegevens bewaren (databaseserver).
Haal de simkaart uit je telefoon en maak schoon met een zachte, droge doek en kijk of je hetzelfde probleem houdt. Plaats je simkaart in een ander toestel. Als je simkaart wel werkt in het andere toestel, dan ligt het probleem bij jouw toestel.
Als je wel volledig bereik hebt, maar het toestel op Edge springt, komt dit waarschijnlijk doordat je geen 4G hebt afgesloten, maar het toestel wel vanuit de standaard instellingen verbinding maakt met 4G. Dit moet je terugschakelen naar 3G, dan is het probleem opgelost.
Maar wat als er geen wifi-netwerk beschikbaar is en je tóch online wilt? Dan kun je van je smartphone een hotspot maken. Je telefoon is dan het wifi-netwerk waarmee je laptop verbinding maakt. Op die manier ben je met je laptop via mobiel internet online.
De meeste mobiele telefoons komen met vooraf geïnstalleerde internetbrowsers of bepaalde apps, maar sommigen vereisen een apart datapakket om verbinding te kunnen maken. Om een telefoon zonder internettoegang te krijgen, kies er een die een apart datapakket vereist om verbinding te maken.
Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
Wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet met een dataverbinding? Surfen via wifi is goedkoper (vaak gratis) dan surfen via mobiel internet, maar het wifi-bereik is beperkt tot een gebouw, bv. een café, een luchthaven, enz. Wifi gebruikt een lokaal, draadloos netwerk om informatie te transporteren.
WiMax biedt toegang tot het internet zonder dat u een telefoonlijn, ADSL-abonnement of een tv-kabel nodig heeft. Dat betekent dat u slechts een stopcontact nodig heeft om de modem in te steken en zo te verbinden met het draadloos netwerk.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Hoe werkt wifi? Wifi maakt gebruik van radiogolven om data te verzenden via een netwerk. Hetzelfde principe wordt toegepast door uw gsm wanneer die verbinding wil maken met het internet (wifi of mobiel internet). Door een access point worden de gegevens via radiogolven door de ether verzonden.