Frituurvet: gebruikt frituurvet laat je afkoelen tot minder dan 40° C om daarna met behulp van een trechter in een fles te gieten. Je kan het ook kort uitsmelten en opvangen in een doos of andere verpakking. Breng de flessen met gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet naar het recyclagepark in jouw gemeente.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat.
Uw afgedankte vet is geld waard, namelijk € 0,25 per liter. Ga derhalve op zoek naar de hoogste bieder. U bent wel 19% btw verschuldigd over die ' omzet'. Bekijk bij kleinere vergoedingen of het mogelijk is om uw vetvergoeding als korting op uw afvalverzamelfactuur te laten opnemen.
We ondersteunen onze winkels actief bij het mogelijk maken van inzameling van frituurvet. We hebben dit vergemakkelijkt door de ontwikkeling van een standaardunit voor inzameling. Deze past in de inzamelstraat bij de winkels.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
De prijs van eetbare oliën als palmolie en zonnebloemolie stijgt hard door de oorlog in Oekraïne, droogte en exportbeperkingen. De prijs van palmolie, de basis voor veel producten, is verdubbeld, terwijl zonnebloemolie en sojaolie 50 procent duurder zijn geworden.
BARNEVELD In de supermarkten zijn sinds eind vorige week gaten ontstaan in de schappen zonnebloemolie en frituurvet. Door de oorlog in Oekraïne is de levering van deze producten gestagneerd. In sommige winkels gaan flessen olie en vet daarom op rantsoen.
De fles of het melkpak met het oude vet kan in de gele minicontainer bij het inzamelpunt bij diverse supermarkten. Ook kunt u oud frituurvet of -olie inleveren bij de afvalbrengstations. Van het oude frituurvet en -olie wordt biobrandstof gemaakt.
Heeft u frituurvet of bakolie gebruikt? U kunt dit inleveren bij de Milieustraat Albion en Hoolstraat, de Mobiele Recyclestraat en bij deelnemende scholen of verenigingen.
Wist u dat van het oude vet en olie biobrandstof gemaakt wordt? Doe uw gebruikte frituurvet terug in de fles en lever het in bij een vetinzamelpunt. Doe het vet, na het afkoelen, in een plastic fles. Sluit de fles goed af en breng deze naar het dichtstbijzijnde inleverpunt.
U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats; U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil; U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Particulieren mogen gratis hun oude olie naar het recyclagepark brengen. Bedrijven moeten hun afgewerkte olie laten afhalen door een erkend inzamelaar. De prijs en de tarieven voor deze afhaling wordt bepaald door vraag en aanbod.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Het is evident dat een verbranding door chemische stoffen ernstiger dient te worden ingeschat dan een verbranding door rein water. Ook verbrandingen door frituurvet of oliën zijn ernstig. Men houdt rekening met ingebrande kledij en andere bevuiling van de wond.
De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken en het kost heel veel geld om deze vetophopingen op te ruimen. Daarom roepen waterschappen iedereen op hun frituurvet niet door het riool te spoelen, maar te recyclen.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
€ 4,99. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.
Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig. De olie of het frituurvet gaat walmen of vertoont schuimbellen langs de wand van de pan. Frietjes en andere gerechten bakken niet langer droog krokant en krijgen een sterke smaak.
Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer. Let dan wel op een aantal gebruiksregels. Als je deze opvolgt gaan de kwaliteit en stabiliteit van het product minder snel achteruit.
,,Ook avocado-olie is heel goed om te koken. Arachideolie, ghee en frituurolie kun je gebruiken om te frituren”, aldus Joshi. Voor het garneren van gerechten en voor sausjes adviseert ze extra vierge olijfolie of sesamolie.
Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Schuim wordt gevormd door luchtbellen. De olie bevat antischuim om luchtbelvorming tegen te gaan tijdens het verpompen binnen het systeem. Het lekken van een dichting of een minuscuul gaatje in een leiding kan lucht meezuigen in de olie.
Frituur op maximaal 175 °C en tot de friet een goudgele kleur heeft. Gebruik vloeibaar, plantaardig frituurvet. Geschikt om te frituren zijn: vloeibaar frituurvet, zonnebloemolie en olijfolie (geen extra vierge). Doe kleine hoeveelheden in de frituurpan, houd maximaal 150 gram per keer aan.