Tartaar wordt zowel rauw als gebakken gegeten. De baktijd bedraagt hooguit circa 4 minuten, zodat het vlees sappig en van binnen rood blijft. Rauwe tartaar wordt als broodbeleg of voorgerecht gegeten, maar ook als snack of hoofdgerecht, dan in België geserveerd met friet.
Steak tartare is een heerlijk voorgerecht van rauw vlees dat je kunt maken met bijvoorbeeld rauwe ui, augurkjes, eigeel en mosterd. Hygiëne is extra belangrijk bij rauw vlees. Zorg altijd voor schone handen, messen en snijplanken.
Rookvlees en ossenworst zijn rauw en ook harde worst van varkensvlees is nooit verhit geweest. Ongewenste micro-organismes kun je namelijk bestrijden met hitte maar ook bijvoorbeeld met zuur, zout of rook. Welk vlees kun je goed rauw eten? Eigenlijk denken we dan vooral aan mager rundvlees.
De tartaar kan als steak tartaar (rauw) bereid of kort gebakken worden. Als je de tartaar bakt, bak hem dan niet te lang, want dan wordt het vlees erg droog. Een steak tartaar is bijvoorbeeld erg lekker met een rauw eitje en kappertjes.
Geen rauw vlees voor kwetsbare groepen
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen wordt afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken.
,, Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk'', zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. ,,In alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.''
De Duitse biefstuk is van superieure kwaliteit en kun je heel goed kort bakken voor een rosé burger, of zelfs rauw eten als tartaar.
Op zich is er geen groot gevaar voor de volksgezondheid, maar het FAVV raadt af om rauw gehakt te eten. "We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen.
Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Duitse biefstuk is grofgehakte biefstuk met wat peper en zout. Het is wat grover dan rundertartaar en heeft een vergelijkbaar vetgehalte van circa 5%.
Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is. Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant.
Ook veel broodbeleg valt onder de noemer 'rood vlees', zoals ham, spek, salami, worst, bereid gehakt, … Het gaat om vlees dat gerookt of gezouten is, of waar bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn.
Dit zijn flinterdun gesneden plakjes runderlende, de achtermuis of andere magere zachte delen. Het is een mager gerecht en valt onder de categorie rood vlees. Naast rundercarpaccio zie je ook carpaccio van bijvoorbeeld tonijn, biet en zalm.
In de engste zin slaat de term uitsluitend op het spierweefsel van zoogdieren die gekweekt zijn voor consumptie door de mens. Het merendeel van het vlees dat geconsumeerd wordt, is afkomstig van dieren uit de bio-industrie (slachtvlees).
Carpaccio is gemaakt van rauw rundvlees. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten, vanwege het risico op een toxoplasmose infectie. De toxoplasmose bacteria kan mogelijk schadelijk zijn voor je ongeboren baby, waarom je carpaccio en andere gerechten met rauw vlees beter kunt laten staan.
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
Wanneer varkensvlees wordt gekookt, worden deze infectieuze agentia gewoonlijk gedood door de stijgende interne temperatuur van het vlees. Tenzij u er opzettelijk mee besmet wilt raken, kunt u beter geen rauw of onvoldoende verhit spek eten (en geen varkensvlees in het algemeen).
Rauw varkensvlees eten in West-Europa draagt geen risico's meer met zich mee. Mocht je op vakantie willen gaan naar Oost-Europa raden we je aan om je schnitzel wel goed doorbakken te vragen, omdat de parasiet in die landen, zoals Bulgarije en Roemenië, wel nog kan voorkomen.
Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Toch moet je oppassen met rauwe kip, ook al doe je voorzichtig. "Je kan er zelfs hersenschade van krijgen, of je hele verteringsstelsel lost op door de pathogene organismen zoals E. Coli. Die bacterie is in staat om je darmwand te penetreren en zo in je bloedbaan terecht te komen.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Tartaar is in principe gemalen van rauwe biefstuk, terwijl gehakt (ook) van overige vleesdelen van het rund kan zijn gedraaid.
Biefstuk is immers duurder dan een gewoon stukje vlees van het rund. Tartaar is eigenlijk mager rundvlees, met een vrij neutrale smaak. Is de tartaar echt vers, kan dit zonder bedenken rauw gegeten worden.
Duitse biefstuk komt van oorsprong uit Duitsland. Net als Franse Steak Tartare en moet het rundvlees voor Duitse biefstuk met het mes gehakt worden en niet gedraaid, zodat de grove structuur intact blijft.