Je kunt ook met je hand voelen boven en onder je navel of je ruimte tussen je buikspieren voelt. Zie of voel je een inkeping of bultje (doming) of voelt de ruimte tussen je buikspieren slap en diep, dan zijn je spieren nog niet goed met elkaar verbonden. Er is dan nog sprake van een diastase.
Testen van een diastase
Leg je vingers op de middenlijn van je buik (rond navel gebied).Probeer nu je hoofd en schouders van de grond te heffen, je voelt nu dat je buikspieren aangespannen zijn. Wanneer er een bult of een (diepe) ruimte ontstaat, heb je een Rectus Diastase.
De meest betrouwbare manier om erachter te komen of je een diastase hebt, is met behulp van een echo. Een bekkenfysiotherapeut kan dit bijvoorbeeld voor je meten. Je kan het ook zelf testen. Het is helemaal niet moeilijk, maar wel iets minder betrouwbaar dan een echo.
Diastase check
Een diastase verdwijnt in de meeste gevallen binnen zes maanden na de bevalling weer vanzelf. Na de bevalling kun je zelf maandelijks je diastase checken om de voortgang in de gaten te houden.
De diastase kun je verminderen door de juiste spieren op de juiste manier te trainen. Met name de dwarse buikspieren helpen om de diastase te sluiten.
Maar hoe vaak moet je jouw buikspieren dan trainen? Het heeft geen zin om je buikspieren elke dag te trainen, want dan overbelast je ze alleen maar. Net als elke andere spiergroep hebben je buikspieren en je core ook voldoende rust nodig om te kunnen herstellen.
In sommige gevallen is de spier die de twee rechte buikspieren met elkaar verbindt dusdanig opgerekt dat ze nooit meer sluiten en dus de diastase blijvend is. Sommige vrouwen hebben een kleine diastase van 1 tot 2 cm, maar soms is de ruimte tussen de spieren wel 16 cm.
Leg uw vingers op de middenlijn van de buik. Til uw hoofd en uw schouders licht op, zodat u voelt dat uw buikspieren aanspannen. Als er een bult of juist een gleuf ontstaat in de middenlijn, dan is er sprake van rectus diastase. Ook bij het optillen van een been is de bolling vaak zichtbaar in het geval van diastase.
Een diastase hoeft geen probleem te zijn en is, zoals eerder genoemd, ook een natuurlijk en wenselijk fenomeen tijdens je zwangerschap. Je kunt echter klachten ontwikkelen in je romp- en bekkengebied.
Ruim een half jaar na je bevalling een diastase hebben is in principe niet erg, maar de klachten kunnen wel vervelend zijn. Zo kan je last hebben van: Een opgezette, zwanger ogende buik. Bekkenbodemklachten.
Voelt de tussenruimte slap en diep, dan is er sprake van een diastase. Helaas is een diastase niet altijd te voorkomen , maar wat je echt niet moet doen tijdens je zwangerschap zijn oefeningen of bewegingen waarbij je je rechte buikspieren flink moet aanspannen .
Weet dat rectus diastase een spieraandoening is die vanzelf weg kan gaan, maar vaak een helpende hand nodig heeft. Als er rectus diastase bij je wordt vastgesteld kan je specialist je naar een fysiotherapeut doorverwijzen voor oefeningen na de zwangerschap om je buikspieren te versterken.
Een buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf, de breuk(zak) kan wel groter worden en klachten geven van een zeurderige pijn rondom de breuk met of zonder uitstraling, een branderig of zwaar gevoel ter plaatse of een hinderlijke zwelling zonder pijn.
Als de buikspieren zijn gehecht, mag u 6 weken geen buikspieroefeningen doen. Tussen week 3 en 6 bouwt u de lichamelijke belasting op en na 6 – 8 weken mag u alle inspanningen weer doen die u wilt. Reken erop dat u tenminste de eerste 2 weken na de operatie vrij neemt van uw werk.
Sommige mensen denken dat dit betekent dat je buikspieren iedere dag kunt afbeulen. Maar ook buikspieren gaan net als andere spieren pas groeien in de rust. Hou qua frequentie ongeveer 3 a 4x per week aan en per training 3-4 oefeningen en mocht je echt gevorderd zijn dan misschien wat meer.
Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken. Een vrouw met een rectus diastase kan elk van de volgende symptomen hebben: Een zichtbare en voelbare (door aanraking) scheiding van de musculus rectus abdominis.
De breuk ziet eruit als een uitstulping van het buikvlies. Dit heet de breukzak. Op de plek van de breuk zit een zwelling. De zwakke plek of opening in de buikwand heet de breukpoort.
Bij een buikwandbreuk puilt onderhuids een deel van de buikinhoud (darmen, buikvet,…)doorheen een opening in de buikwand. Die buikinhoud is nog omgeven door een dunne laag buikvlies, de breukzak. Meestal kan de inhoud van deze breukzak in rust (het gemakkelijkst al liggend) worden teruggeduwd.
Bij het buikwandpijnsyndroom of ACNES (Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome ) ontstaat er pijn door een beknelde zenuw in de buikwand. De buikpijn kan variëren van een milde vorm die af en toe aanwezig is tot extreme, onhoudbare pijn.
Het uit elkaar wijken van de rechte buikspieren noemen we Rectus diastase, ook wel diastase recti genoemd. Een heel normaal verschijnsel in de zwangerschap, wat gemiddeld zo rond de 6 maanden optreedt. Hoe verder je zwangerschap vordert hoe meer de rechte buikspieren gaan wijken.
Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt tijdens je zwangerschap, is je buik het lichaamsdeel waar het meeste verandert. Het is het huisje voor jouw mooie baby (geweest). Om daar in alle rust te kunnen groeien is er heel wat verschoven en in de verdrukking geraakt. Dat moet allemaal weer terug op zijn plek komen.
Diastase ontstaat wanneer de druk of trek op de rechte buikspieren groter is dan het tussenliggende weefsel aankan. Het jaar van de zwangerschap is bij uitstek zo'n moment. Door de hormonale veranderingen wordt de stevigheid van het bindweefsel minder.