Je doet dit door de haas over het been te leggen en over de buik naar beneden te duwen. Wanneer de darmen beschadigd zijn moet het dier direct ontweid worden. Hierna moet het vlees eerst besterven, op een zo koel mogelijke plek, het liefst opgehangen, waardoor het lichaam zich strekt.
Leg in twee stukken touw een lus en trek deze vast rond de achterlopers van het haas, boven het gewricht halverwege. Bevestig de stukken touw aan de spijkers, het haas hangt op ongeveer borsthoogte. Zorg dat de touwtjes even lang zijn. Zet een bak onder het haas om het slachtafval in op te vangen.
Traditioneel wordt er in de herfst en de winter het meeste wild gegeten, omdat de wildpopulaties in Nederland dan het grootst zijn en het jachtseizoen voor de meeste diersoorten open is. Maar eigenlijk kun je vers wild het hele jaar door eten. Voor een deel is het dus ook gewoon traditie, die haas met kerst.
Hazen eten grassen (winter), kruiden (zomer) en akkerbouwproducten zoals graan, maïs, klaver en aardappelen. Door hun knaaggedrag worden ze wel tot de 'kleine grazers' gerekend en hebben ze een grote invloed op de vegetatie.
Overdag rusten hazen uit in hun leger. Als een haas in een leger ligt, zijn meestal enkel zijn kop en rug zichtbaar. Hier houdt hij een slaap, die zo licht is dat de haas door ieder geluid of trilling van de bodem wordt gewekt.
Roofvogels, vossen en katten zijn (natuurlijke) vijand nummer één van hazen. Maar ook mensen vormen een gevaar met auto's, landbouwmachines en soms ook jacht*.
Vlees is niet meteen goed
Het perfecte stukje wild is niet van een net afgeschoten dier zegt Renier Enzerink van de Jagersvereniging. Het vlees moet je wel een week laten hangen (besterven). Jager Jutten legt ook uit dat een haas zeker een paar dagen moet hangen, drie dagen minimaal.
Prijs: € 11,05 per 500 gram. Kies uw gewenste gewicht en aantal. Hazenrug, een fantastisch wild product! Verkrijgbaar per stuk van ongeveer 450 gram.
Houd je wel van een sterke wildsmaak, dan is haas misschien iets voor jou. Een hazenrug kost iets meer dan 25 euro per kilo, voor de filet ben je 46 euro per kilo kwijt. Ook een haas kan niet gefokt worden en is dus net als ree altijd in de natuur geschoten.
Een diepgevroren afgewerkt product is tot drie maanden houdbaar in de vriezer. In de koelkast is een stoofpot tot een week houdbaar.
Haas kan in bomen klimmen
Net als andere dieren zoeken ook zij dan een veilig heenkomen. Meestal trekken ze naar hoger gelegen gebied.
Haas kopen bij Jager & Boer
Maar ook de rest van het jaar kun je bij Jager & Boer terecht voor een heerlijke stukje haas. Bij Jager & Boer zijn we gespecialiseerd in duurzaam, biologisch vlees en “echt” wild. Echt wild van dieren die zonder kunstmatige bijvoeding en antibiotica in de vrije natuur hebben geleefd.
Ontweiden = van het verouderde (Ge)weide, ofwel in-ge-wand: - Het wild van ingewand ontdoen. - Omdat de ingewanden veel bacteriën bevatten die het bederf bevorderen, moet dit snel gedaan worden. - Na het ontweiden wordt de huid eraf gehaald of het dier geplukt.
Voordat je het konijn gaat villen is het gebruikelijk om eerst het hoofd te verwijderen met een zwaar mes door het konijn plat neer te leggen en het mes in de nek te steken waar de schedel en nek bij elkaar komen. Duw stevig door. Hang het konijn nu op aan zijn achterpoten en laat het uitlekken boven een emmer.
Rood vlees komt van runderen, kalveren, paarden, geiten, schapen en varkens en van wild zoals hert, haas, konijn en wild zwijn. Het eten van rood vlees wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico's, om meerdere redenen.
De lekkerste hazenrug kun je kopen bij Jager & Boer. Onze hazen huppen rond op de Veluwe en in de vrije natuur nabij Zwolle. Ze worden dus niet gefokt of volgestopt met antibiotica.
Wat is besterven? Besterven is het afbreken van het bindweefsel in het vlees. Na 24-48 uur wordt het vlees soepeler waardoor het vlees malser, smakelijker en beter verteerbaar wordt. Vlees dat een mooie vetlaag heeft, is vaak van een betere kwaliteit doordat het niet snel uitdroogt.
Wild vlees is te stug om meteen te verwerken. Het moet rijpen, oftewel besterven. Het wordt dan malser. Dit duurt enkele dagen tot een week.
Als je de familie van haasachtigen nog verder verdeelt, kom je bij de soorten uit. Hazen en konijnen behoren tot verschillende soorten binnen deze familie. Hun manier van leven onderscheidt zich op veel manieren en ook de voortplanting tussen beide soorten is niet mogelijk. Hazen kunnen dus niet paren met konijnen.
Het is Nederland verboden om hazen en wilde konijnen als huisdier te houden. Het diertje heeft echt de beste kansen bij een ervaren opvang. Er staan zelfs hoge boetes op als je wilde hazen en wilde konijnen toch als huisdier houd, het is bij wet verboden om in Nederland deze diersoorten in huis te hebben.
Hazen maken geen hol, wel een kuiltje dat een leger wordt genoemd. Ze proberen predatie te vermijden door hun schutkleur. Al eens een boksmatch tussen hazen gezien. Op de website van Onze natuur kan je toeschouwer zijn.
Van februari tot en met april is de paartijd van de haas. De mannetjes vechten in deze periode om de vrouwtjes en dat gaat er wild aan toe. Net een kickboksgevecht en dus een indrukwekkend schouwspel!